Доступність посилання

ТОП новини

«Заколот у «ДНР» – кремлівські куратори не поділили владу


Денис Пушилін (ліворуч) та Андрій Пургін (посередині). Донецьк, листопад 2014 року
Денис Пушилін (ліворуч) та Андрій Пургін (посередині). Донецьк, листопад 2014 року

«За останніми повідомленнями, Пургіна затримано в місті Макіївка, він направляється в будинок Донецької ОДА, і що буде з ним далі – невідомо»

В угрупованні «ДНР», що визнане в Україні терористичним, заявляють про заколот. Із різних джерел (зокрема, і зі соціальних мереж) надходить інформація про те, що членів «ДНР» Андрія Пургіна та Олексія Александрова не пропускали з Росії на окуповану територію Донецької області в пункті пропуску Успенка. А в той самий час в окупованому Донецьку під керівництвом Дениса Пушиліна пройшло засідання так званої «народної ради», відтак почали говорити про те, що Пушилін і його прихильники захопили окупаційну владу. Наскільки відповідають дійсності ці повідомлення – розповів у прямому ефірі програми «Свобода сьогодні» Олексій Мацука, ведучий проекту Радіо Свобода «Донбас. Реалії».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Відомо, що 4 вересня в Донецьку відбувалось засідання так званої «народної ради» угруповання «ДНР», яке мав провести Пургін. Пургін є представником угруповання «ДНР» з 2003 року, коли виступив співзасновником цієї громадської організації, зареєстрованої, до речі, у Міністерстві юстиції України по цей день, і Пургін сьогодні є спікером, головою цього утворення, яке називається «народна рада ДНР», вона розташована в будинку Донецької обласної державної адміністрації.

Олексій Мацука
Олексій Мацука

Періодично вони збирають свій актив для того, щоб проводити засідання, наради, а правою рукою Пургіна є Пушилін. Це людина, яка прийшла в «ДНР» з «МММ» і сьогодні себе називає також одним з лідерів «ДНР».

Третя людина – це Олександр Захарченко, його сьогодні взагалі не було помітно в публічному просторі, окрім одного засідання, але він нічого не коментує.

Представники фракції Пургіна – декілька людей, які з ним засновували громадську організацію «Донецька республіка» – заблокували трибуну з вимогою не допустити приведення до влади Пушиліна замість Пургіна

Отже, Пургіна не було на засіданні ради тому, що він виїхав на територію Російської Федерації. За нашою інформацією, він там мав домовлятися про проведення «виборів» на території окупованих районів Донецької області, які порушують мінські угоди. Але засідання провів пан Пушилін, і під час цього засідання представники фракції Пургіна – декілька людей, які з ним засновували громадську організацію «Донецька республіка» – заблокували трибуну з вимогою не допустити приведення до влади Пушиліна замість Пургіна.

Це все є свідченням бійки і конкурентної боротьби між двома кураторами, які курують сьогодні окуповану територію з міста Москви, це Владислав Сурков та В’ячеслав Володін (перший заступник керівника адміністрації президента Росії – ред.) Обидва 15 років вже ведуть між собою корпоративну війну, як це ми називаємо, між «баштами Кремля».

Сьогодні Пушилін представляє Суркова в Донецькій області, а Володіна представляє пан Пургін, і, відповідно, сьогодні було завдано удару угрупованням. Сьогодні клан Суркова зробив удар по клану Володіна тобто по Пургіну

І сьогодні Пушилін представляє Суркова в Донецькій області, а Володіна представляє пан Пургін, і, відповідно, сьогодні було завдано удару угрупованням. Як раніше, пам’ятаєте, у нас було: клан Ахметова, клан Януковича («сім’я»), так сьогодні є клан Суркова і клан Володіна. І сьогодні клан Суркова зробив удар по клану Володіна (тобто по Пургіну) – таким чином його зробили заручником цієї ситуації. І далі це все має призвести до мінімізації впливу Пургіна разом з його куратором Володіним на ситуацію в місті Донецьку і в окупованих районах, і привести «кінцево» до влади на цій території клан Пушиліна-Суркова, до розподілу ресурсів, які залишаються там.

– Варто згадати, що Владислава Суркова довгий час називали «сірим кардиналом» президента Росії Володимира Путіна. А чи було затримання Андрія Пургіна?

Є і така версія, що з нього намагаються зробити такого лідера Донбасу всього, бо «ДНР» його нібито виштовхала від себе, але, я наполягаю і підкреслюю, що він є засновником – саме засновником – громадського руху «Донецька республіка», тобто це плоть від плоті цього угруповання

– Так, його затримання було, але чи це було затримання як підозрюваного, чи за якоюсь кримінальною статтею – це достеменно не відомо. На в’їзді на територію окупованих районів Донецької області його зупинили на блокпосту, не пропускали з Росії до Донецької області (до окупованих районів), але почали з’їжджатись туди представники угруповання «ДНР», почалась штовханина, деякі джерела повідомляють і про застосування зброї, але зараз, за останніми повідомленнями, Пургіна затримано в місті Макіївка – це майже Донецьк, він направляється в будинок Донецької обласної державної адміністрації, і що буде з ним далі – невідомо.

Але є і така версія, що з нього намагаються зробити такого лідера Донбасу всього, бо «ДНР» його нібито виштовхала від себе, але, я наполягаю і підкреслюю, що він є засновником – саме засновником – громадського руху «Донецька республіка», тобто це плоть від плоті цього угруповання.

На цю ж тему:

05.09.2015
Путін і переворот у «психушці» «ДНР»: що таке боротьба за владу

Шкода тільки, що через амбіції кремлівського фантазера і різноманітних Пургіних і Пушиліних люди гинуть, втрачають здоров’я далі
05.09.2015
Донецькі сепаратисти завершили переворот у своїй «владі»

Радикальні сепаратисти й їхні російські прихильники заявляють у соцмережах про «зраду» і «злив» із боку Росії далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG