Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан офіційно заявив про початок використання власного бойового безпілотника


Першу версію безпілотника «Буррак» показали ще у грудні 2013 року
Першу версію безпілотника «Буррак» показали ще у грудні 2013 року

Військові Пакистану заявили, що вперше використали проти бойовиків бойовий безпілотний апарат власної розробки й виробництва.

Як написав у твітері речник армії Пакистану генерал-майор Асім Баджва, безпілотник вразив об’єкт «терористів» у долині Шаваль на північному заході країни і знищив трьох «чільних терористів».

Незалежних підтверджень цієї інформації наразі немає.

Пакистан іще в березні вперше представив цей апарат, назва якого «Буррак» походить від арабського «аль-Бурак», тобто «Блискавичний» – це міфічна істота, яку зображають як білого крилатого коня з людським обличчям, швидкісний небесний транспортний засіб для пророків ісламу; зокрема, саме на такій істоті, за переказами, останній із пророків, засновник ісламу Магомет літав із Мекки до Єрусалима, а потім на небеса для зустрічей із попередніми пророками й особисто Аллахом.

Пакистанська преса ще тоді писала з посиланням на неназваних посадовців із силових структур, що цей безпілотник уже на той час був випробуваний у бойовому застосуванні, але тоді офіційних підтверджень цього не було.

Офіційно тоді повідомляли лише, що апарат успішно випробували в ураженні нерухомих і рухомих цілей ракетами «Барк» («Блискавка») з лазерним наведенням.

Цей здобуток важливий для Пакистану, який давно вимагав від свого союзника США передати йому технології розробки й виробництва таких апаратів для боротьби з ісламістами, але так і не дочекався й кілька років тому почав створювати власний бойовий безпілотник.

Пакистан іще в липні 2014 року почав масовий наступ проти пакистанських талібів та споріднених із ними ісламістських угруповань у регіоні Північний Вазиристан, де розташована долина Шаваль.

XS
SM
MD
LG