Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР» перетворюється на «ахметівську народну республіку»? (Огляд преси)


На заміну нинішньому керівництву сепаратистських угруповань приходять люди Ахметова

В угрупованні «ДНР» днями відбувся такий собі переворот, констатує газета «Україна молода». Ідейного сепаратиста Андрія Пургіна було відсторонено з посади голови «Народної ради» угруповання «ДНР» нібито за спробу зриву засідання так званого «парламенту». І, за інформацією журналістів, його арештували. Тимчасовим виконувачем обов’язків глави «парламенту» сепаратисти призначили Дениса Пушиліна. Кілька десятків прихильників Пургіна мітингували перед будівлею захопленої Донецької ОДА. Але після того, як бойовики затримали найактивніших учасників дійства, їхній протест зійшов нанівець, пише «Україна молода».

На заміну нинішньому керівництву сепаратистських угрупувань приходять люди бізнесмена Ріната Ахметова, пояснює експерт «Газети по-українськи». З ними легше домовлятися. У Луганську теж може помінятися керівництво. Ще раніше Павло Губарєв заявляв, що повертаються колишні ахметівські прокурори, міліція, чиновники. Критична маса цих людей накопичилася. І зараз замість «ДНР» отримуємо «ахметівську народну республіку», констатує експерт видання.

Протистояння Яценюка і Саакашвілі – це війна між різними олігархічними групами та їхніми представниками в партії влади, переконаний експерт газети «День». Він вважає, що всередині владної коаліції «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» існують внутрішні суперечності. Вже чітко окреслилась орієнтація групи Фірташа на підтримку Порошенка і критику Яценюка. Натомість очевиднішою стає підтримка Яценюка Коломойським. Видання наголошує, що Фірташ і Коломойський між собою мають економічні суперечності, що дає додаткову проекцію на політичні дебати. А Міхеїл Саакашвілі опинився на вістрі цих процесів. Він належить до команди президента, і багато хто його вже сватає на посаду прем’єра. Із втратою Яценюком рейтингу це виглядає цілком реально. Однак, як зазначає експерт «Дня», шансів у Саакашвілі небагато, оскільки реально можливостей опертися в Україні на якийсь ресурс – людський, інституційний, партійний, олігархічний – у нього немає. Він не зможе реально втрутитися в розподіл сфер впливу та боротьбу за владу. Відтак стати реальним впливовим центром влади в стратегічній перспективі Саакашвілі не зможе.

Сподіватися, що Порошенко нині так легко поміняє Яценюка на Саакашвілі, не варто, пише газета «Україна молода». Адже відставка Арсенія Петровича означала б відкриту конфронтацію між «Блоком Петра Порошенка» та «Народним фронтом», яка може завершитися повним розпадом коаліції та достроковими виборами. А на це ніхто не піде – надто свіжий у пам’яті сумний досвід протистояння прем’єра і президента у 2005 році. Тому всі й надалі, стиснувши зуби, намагатимуться дружити.

У Раді хочуть «націоналізувати» залишені будинки і земельні ділянки. Як інформує газета «Сегодня», у парламенті зареєстрували законопроект, який передбачає, що земельні ділянки, власники яких померли, не залишивши спадкоємців, перейдуть у комунальну власність. Експерти газети вважають ідею хорошою, а також рекомендують ділянки, на яких в хорошому стані збереглися будинки, віддавати переселенцям. Стаття називається «Порожнє житло заберуть».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG