Доступність посилання

ТОП новини

Бійці АТО. Боротьба із посттравматичним синдромом


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)

«Ти маєш використати те, що з тобою відбулося, збудувати нову особистість, трансформувати це у мудрість і честь» – американський психолог

Київ – Не реабілітувати, а допомогти адаптуватися після бойових дій новій особистості – цьому психологів із українських силових структур навчатимуть у Києві протягом тижня. На психологічну допомогу бійцям АТО вже виділили з бюджету 50 мільйонів гривень, повідомила депутат і радник президента Ольга Богомолець. Водночас, за словами запрошених фахівців, які навчатимуть українських колег, питання влаштування у мирному житті не обмежується подоланням посттравматичного синдрому.

Близько двохсот психологів із Міністерства внутрішніх справ, Міноборони, СБУ та Прикордонної служби спільно із волонтерами протягом шести днів навчатимуться у Києві долати посттравматичний синдром у військових, які беруть участь в АТО та повертаються із зони конфлікту на Сході України.

Інформація про спроби самогубства серед військовослужбовців з’являється мало не щодня, руйнуються родини і розвалюються підприємства, зауважив журналістам американський психолог Френк П’юселік, який навчатиме учасників тренінгу.

Ти маєш «використати» те, що з тобою відбулося, збудувати нову особистість, трансформувати це у мудрість і честь
Френк П’юселік

«Я не послуговуюсь словом «реабілітація»: якщо ти був на війні, ти більше не станеш таким, як був раніше, – говорить він. – Ти маєш «використати» те, що з тобою відбулося, збудувати нову особистість, трансформувати це у мудрість і честь».

Те, із чим нині зіткнулась Україна, вже пройшли, зокрема, США, Велика Британія та Ізраїль, зазначає психолог. За словами П’юселіка, він брав участь у розробці програм психологічної допомоги для армії у цих державах. Каже: їм потрібно було двадцять років, щоб створити систему допомоги таким людям. Йдеться як про психологічну допомогу, так і про соціальну підтримку: не можна допускати появи безпритульних і безробітних ветеранів, наголошує він.

«Я – солдат. Я провів рік у джунглях В’єтнаму і знаю систему з різних боків, – пояснює Френк П’юселік. – Обставини конфліктів у згаданих країнах були менш тяжкими, ніж ми маємо тут і зараз. І у нас (України – ред.) немає системи і немає навичок, щоб вирішувати цю проблему в цій країні сьогодні. І ми починаємо повторювати ті трагедії, які мали ці країни, але наші будуть ще гіршими».

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

У кожній області створять осередок, де працюватиме психолог – Богомолець

Семінар із подолання посттравматичного синдрому, який з понеділка стартував у Києві – вже п’ятий, зазначає народний депутат і радник президента України Ольга Богомолець. Загалом, за її словами, тренінг пройшли близько 600 людей: це і фахівці соціальних служб, і медики, і капелани. Частина із них отримала сертифікат тренера, тож зможе навчати психологів у своєму регіоні.

«У Міністерства оборони є штат їхніх психологів, у Міністерства внутрішніх справ є штат їхніх психологів, власне, частина з яких проходять зараз цей тренінг. Вони вже надавали допомогу тим хлопцям, що постраждали під Верховною Радою. У прикордонної служби є психологи, у церков є військові капелани, і зараз триває створення по Україні (центрів психологічної допомоги – ред.) при соціальних службах: у кожній області буде створено, власне, такий осередок, де буде психолог», – розповіла Богомолець.

Планується проведення ще одного семінару у вересні, прийом заявок ще відкритий, додає депутат.

(Собаки лікують поранених військових)

Собаки лікують поранених військових
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Посттравматичний синдром може проявитись, коли боєць стикається з бюрократією – Бочарова

За словами психолога-волонтера Оксани Бочарової «Психологічної кризової служби», громадської організації, яка працює, зокрема, із пораненими у київському військовому шпиталі, симптоми посттравматичного розладу складно виявити.

«Зараз симптоми наявні десь у 30 відсотках тих, хто повертається з АТО», – каже вона.

Водночас, за її словами, залишається ризик того, що синдром розвинеться після повернення бійця додому: коли він зіштовхнеться з бюрократією, наприклад, під час оформлення статусу учасника бойових дій чи дізнавшись, що родина не отримувала обіцяних владою виплат – і тоді державі доведеться давати раду наслідкам своєї бездіяльності.

За інформацією виконувача обов’язків начальника медичної служби МВС Ганни Снєжинської, на сьогодні статус учасника бойових дій отримали вже понад 110 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG