Доступність посилання

ТОП новини

Американські виборці втомилися від політичної еліти


У передвиборчій президентській кампанії у США зростає популярність кандидатів, які не є представниками партійних верхівок

Гасла справедливості та захисту прав працівників традиційно були в арсеналі політиків від демократичної партії США. Республіканці ж класично виступають за якнайменше втручання уряду у відносини між працівниками та роботодавцями. Мовляв, найкращий регулятор – це вільний ринок. Протягом цієї президентської кампанії у США тема соціальної справедливості не є провідною, але може такою стати. Якщо номінацію від Демократичної партії здобуде сенатор Берні Сандерс – політик, який сам себе називає соціалістом, за популярністю наздоганяє, а у деяких штатах випереджає досі беззаперечного лідера перегонів від демократів Гілларі Клінтон.

Берні Сандерс – сенатор від штату Вермонт, який хоче бути офіційним кандидатом на посаду президента США від Демократичної партії – закликає більше оподатковувати мільярдерів, розвивати загальнодоступну систему охорони здоров’я і безплатну вищу освіту.

Ми будемо разом боротися за економіку, яка працює на середній клас, на родини трудящих, а не лише на людей на верхівці
Берні Сандерс

«Ми будемо разом боротися за економіку, яка працює на середній клас, на родини трудящих, а не лише на людей на верхівці», – заявляє Сандерс у виступі перед виборцями.

Такі гасла збирають рекордні натовпи на агітаційні мітинги Сандерса.

«Думаю, що згодна майже з усіма його поглядами стосовно важливих питань», – зізнається учасниця одного з таких мітингів, політична активістка Лорна Колкінс.

Останнє опитування у штаті Нью-Гемпшир виявило, що Берні Сандерса, якого раніше вважали аутсайдером, підтримує понад 40% потенційних виборців демократів штату. Він випереджає на 10% Гілларі Клінтон, яка досі була беззаперечною фавориткою партії.

«Я не знаю, наскільки високими були шанси Сандерса здобути номінацію, але від самого початку я сподівалася, що він може позитивно вплинути на Гілларі та інших претендентів». – додає Колкінс.

Коментатори зауважують, що так само як Сандерс серед демократів, мільярдер-республіканець Дональд Трамп подібними гаслами проти існуючої політичної верхівки приваблює виборців на консервативному боці електорату.

Він говорить правильні речі, він їх висловлює політично некоректно
Дік Кларк

«Америка роздратована, обурена політиками. Він говорить правильні речі, він їх висловлює політично некоректно. Але я не думаю, що обурення розвіється – отже, у нього є шанс», – зазначає виборець Дік Кларк.

Свій шанс тепер також бачить Лоренс Лессіґ – політичний активіст, професор конституційного права Гарвардського університету. Він веде кампанію за реформу політичної системи США, в якій, на його думку, надто велику роль відіграють гроші і ті особи, групи чи компанії, які фінансують політиків.

Нам треба зосередити дебати на змінах, які дали б нам працездатний уряд
Лоренс Лессіґ

«Нам треба знайти спосіб зосередити дебати на змінах, які дали б нам працездатний уряд, який не контролює маленька частка – той один відсоток, що фінансує ці кампанії», – каже Лоренс Лессіґ.

Іронія в тому, що рішення професора Лессіґа про висунення власної кандидатури, залежало від кількості зібраних на його підтримку грошей. Представники кампанії професора-політичного активіста кажуть, що їм вдалося зібрати мільйон доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG