Доступність посилання

ТОП новини

ЄС створив безпрецедентні фінансові умови для українських учених


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна приєдналася до науково-дослідницької програми «Горизонт-2020»

Берлін – Що спільного між аграрним сектором, космічною галуззю, інноваціями у малому та середньому бізнесі, а також біологічними, інформаційними та перспективними технологіями? Їх об’єднала європейська науково-дослідницька програма під назвою «Горизонт-2020». Це – рамкова програма ЄС із досліджень та інновацій із загальним фондом близько 80 мільярдів євро. Чому бути учасником програми для України не лише престижно, а й стратегічно важливо?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Асоційована участь України у програмі «Горизонт-2020» набрала чинності. Відтепер замість пошуку роботи за кордоном українські учені та дослідники матимуть змогу реалізовувати свої проекти та ідеї також удома. Водночас, програма не лише фінансуватиме дослідницьку роботу, а й відчинить двері до важливої інформації, з якою працюють найкращі, найуспішніші голови світу. Досі шляхи до міжнародних грантів і програм були складні, починаючи вже від пошуку можливостей і оформлення заявки, що теж непросто. Студент і стажер берлінської клініки «Шаріте» Артем Коваленко, здобувши освіту у Львові, навчався ще й в Америці, і приїхав до ФРН робити диплом магістра.

Так само, як я знаходив навчання у США, я шукав самотужки шляхи і тут
Артем Коваленко

«Ми розробляємо комп’ютерні програми для медичної техніки. Весь шлях я пройшов самотужки. У моїй програмі беруть участь троє українців. Кожен з них розповідав, що шукав її самотужки. Це неймовірно складно, але стимул приїхати в Німеччину є: освіта тут безплатна, також платять невелику стипендію. Я приїхав сюди трохи менше року тому. Так само, як я знаходив навчання у США, я шукав самотужки шляхи і тут», – розповідає Артем.

Прірва між індустрією і молодими науковцями

Серед основних завдань «Горизонту-2020» – модернізація економіки Європи та світу для миру та боротьби з кризою. А відтак – і сприяння науковим дослідженням у різних галузях, підвищенню конкурентоздатності виробництва, пошуку відповідей на гострі соціальні виклики у сфері охорони здоров‘я, екології, демографії. Участь України у ній дасть змогу реалізувати проекти, спрямовані на модернізацію національної економіки, спонукати до розв’язання важливих соціальних проблем.

Серед пріоритетів, зокрема, – розвиток економіки, побудований на зв’язку між науковими дослідженнями та інноваціями, а також перенесення наукових ідей із лабораторій до ринку. Цим нині переймається і Артем Коваленко у Берліні.

Люди з однієї і з другої сфери шукають один одного, і немає такого механізму, який би їм допоміг зробити це
Артем Коваленко

«Щодо поліпшення процесу, то зараз існує велика прірва між індустрією, якій потрібні науковці, розробники, і самими студентами, молодими фахівцями, котрі закінчили магістерське або бакалаврське навчання, – розповідає Артем. – Але усе, що вони робили – це було в лабораторіях, у них немає знань, як функціонує бізнес, індустрія. Люди з однієї і з другої сфери шукають один одного, і немає такого механізму, який би їм допоміг зробити це. Це та проблема, з якою я стикаюся», – зізнається молодий науковець.

Ідеться про більше, ніж гроші

Участь у програмі «Горизонт-2020» – справа не лише престижна, а й стратегічно важлива для будь-якої країни. Приміром, коли Швейцарія запровадила «Ініціативу проти масового переселення» – проект, котрий суперечить засадам відкритості суспільства європейської спільноти – ЄС відреагував, розірвавши з цією державою низку двосторонніх угод, серед яких і «Горизонт-2020».

«Небезпечною ізоляцією» назвав представник фармацевтичного концерну «Новартіс» Матіас Лойєнберґер тимчасове відсторонення його країни від участі у програмі. На його думку, міжнародний обмін у галузі науки і досліджень має виняткове значення. Адже провідні учені не їхатимуть до Швейцарії лише з фінансових причин. Виключення з міжнародних програм означає виключення з обміну і з доступу до важливих основ для роботи. Як зауважила Брігітте Ґуґісберг з Науково-економічного центру при університеті Базеля, на тривалий час ідеться більш, ніж про гроші: «Зрештою, у нас будуть університети, які ми зможемо фінансувати, але ми не будемо більше найкращими».

Асоційована участь України у програмі «Горизонт-2020» сприятиме подоланню чималих перепон для одержання європейських грантів, скорочуючи шлях до реалізації ідей і проектів. Доктор наук Олена Чемоданова, фахівець Міністерства освіти та науки України, розповідає, як його знайти:

Інформація про «Горизонт-2020» поширюється: в Україні створена мережа контактних пунктів
Олена Чемоданова

«До нас звертаються за консультацією, як саме і куди подавати заяви. Інформація про «Горизонт-2020» поширюється: в Україні створена мережа контактних пунктів. На вересень, жовтень, листопад запланована серія інформаційних днів про цю програму. Також у кожному університеті мають відбуватися інформаційні дні. Є українська сторінка в інтернеті програми «Горизонт-2020», – повідомила Олена Чемоданова.

Участь країни у програмі не безплатна. Вона передбачає внесок, котрий слід сплачувати відповідно до ВВП країни. Враховуючи складну фінансову ситуацію в Україні, європейська сторона створила безпрецедентні фінансові умови: знижку в 95 відсотків від суми внеску. А також можливість повернення 50 відсотків від решти суми за рахунок інструментів міжнародної технічної допомоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG