Доступність посилання

ТОП новини

Нові «любі друзі» («СХЕМИ» | ВИПУСК №55)


Також у випуску: Засекречене джакузі | Три правди Олега Ляшка

Нові «любі друзі»

Український президент досі має у власності бізнес-імперію, якою втім, володіє не самотужки. У нього є два основних партнери. Прийшовши до влади бізнес-трійка досягла неабияких висот у політиці. Петро Порошенко - президент, Ігор Кононенко, де-факто керує президентською фракцією у парламенті. Третій - трохи менш відомий - Олег Гладковський - нині перший заступник секретаря Ради Нацбезпеки та оборони. Ці троє і нині мають спільні компанії. Про політично-бізнесовий успіх президента та його найближчих партнерів - розкаже Анастасія Іванцова.


Засекречене джакузі

Державна фіскальна служба має власне джакузі, боксерський ринг та інші атрибути, які точно не є предметами першої необхідності для головних податківців країни. З’явилися вони на території держустанови - за часів президентства Віктора Януковича, коли відомоством керував Олександр Клименко. Але що ж відбувається в тих приміщеннях зараз та хто зараз користується цим добром - податкова приховує. Потрапити до засекреченого джакузі намагався Сергій Андрушко.

Три правди Олега Ляшка

Не секрет, що українська політика хворіє жорстоким популізмом, а в декого хвороба приймає і зовсім гостру форму - коли популізм переростає у банальну брехню. От взяти хоча б один автомобіль одного політика - Рендж Ровер Олега Ляшка. Спершу гроші від продажу він задекларував у своїй декларації про доходи, потім ми побачили, що авто і через рік перебуває у власності політика - на що той видав ще одну версію - що він авто таки продав, але потім передав на фронт. У версіях політика розбирався Максим Савчук.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG