Доступність посилання

ТОП новини

Україна визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів Росії й сепаратистів за час агресії – Клімкін


Емблема Міжнародного кримінального суду в Гаазі
Емблема Міжнародного кримінального суду в Гаазі

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що вручив Міжнародному кримінальному судові заяву Верховної Ради України про визнання юрисдикції цього суду у справі злочинів, підсудних МКС і скоєних на території держави з 20 лютого 2014 року.

Він назвав цю подію «історичним моментом». За словами міністра, тим самим Україна визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, вчинених із моменту початку агресії Росії.

Павло Клімкін опублікував і текст листа, в якому нагадано, що Верховна Рада ще 4 лютого 2015 року схвалила заяву про «визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, скоєних чільними посадовцями Росії і ватажками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», що призвели до надзвичайно тяжких наслідків і масових убивств громадян України». Цю юрисдикцію Україна визнає, починаючи з 20 лютого 2014 року й на необмежений термін.

Міністр не пояснив, чому лист про це подається до МКС тільки зараз.

Крім того, додав він, у МКС також відзначили активне сприяння української влади в розслідуванні злочинів на Майдані. «Моя відповідь і позиція: це наш моральний обов’язок», – написав Клімкін у твітері.

«Злочини проти майданівців, злочини агресора та підтримуваних ним терористів не залишаться безкарними», – наголосив він.

Англійською мовою він подякував Міжнародному кримінальному судові за конструктивну співпрацю з Україною і пообіцяв повну співпрацю з ним, «щоб покласти край безкарності міжнародних злочинів».

Іще раніше Україна вже зробила схожу заяву про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо підозрюваних злочинів, скоєних попередньою владою в період протистояння Майдану по всій країні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014-го.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

Росія постійно стверджує, що взагалі не причетна як держава до подій останнього часу в Україні, всупереч численним доказам її прямого втручання.

XS
SM
MD
LG