Доступність посилання

ТОП новини

Волонтерка і народний депутат поширили фейк про «Айдар»


У прес-центрі АТО спростували заяви про нібито знищення блокпосту «Айдару»

Деякі проросійські сайти повідомили про начебто бій між підрозділом Збройних сил України та батальйоном «Айдар» у районі населеного пункту Опитне. Однак, у прес-центрі АТО таке повідомлення спростували і назвали його «фейком», а волонтер, яка від самого початку про це повідомила, попросила вибачення за свій пост.

Деякі інтернет-портали поширили дезінформацію, буцімто ЗСУ знищили блокпост батальйону «Айдар» під Опитним, а також, що троє загинуло і є багато поранених.

«На Донбасі продовжується війна між різними українськими підрозділами за контроль над потоками контрабанди. В результаті бою блокпост «Айдару» під Опитним повністю знищений. Загинуло троє бойовиків із позивними «Буржуй», «Білий», «Малий», багато хто отримав поранення. Пізніше до «айдарівців» підійшли бійці-союзники із 93-ї бригади ЗСУ, завдяки чому було врятовано поранених. Молодшому із загиблих карателів, харків’янину, нещодавно виповнилося 19 років, в «зоні АТО» він знаходився всього три тижні», – йдеться у повідомлення на порталі «Русская весна».

Таку інформацію сайт «Русская весна» приписує волонтерам, а також українському депутату від Радикальної партії Ігорю Мосійчуку, який буцімто підтвердив це.

У повідомленні Ігоря Мосійчука йдеться про те, що блокпост батальйону «Айдар» під Опитним знищено «російськими терористами», а не ЗСУ: «Російські терористи вщент розбили блокпост батальйону «Айдар» під Опитним. Загинуло троє бійців із позивними «Буржуй», «Білий», «Малий». Кількість поранених велика. Хлопцям на допомогу прийшли бійці 93-ї бригади, завдяки чому було порятовано поранених».

​Пізніше у прес-центрі АТО спростували і таку інформацію. Там повідомили, що бойових дій біля Опитного взагалі не було, а військовослужбовці батальйону Збройних сил України «Айдар» перебувають поза межами зони АТО.

«Прес-центр штабу АТО заявляє: бойових дій у районі селища Опитне не було. На сьогоднішній день військовослужбовці батальйону Збройних сил України «Айдар» перебувають за межами зони АТО на військовому полігоні Широкий лан, де проходить бойове злагодження. Прес-центр штабу АТО рекомендує журналістам перевіряти інформацію через офіційні джерела перед її опублікуванням», – зазначено в повідомленні.

Дезінформацію надав волонтеру Наталії Івановій один із бійців. Пізніше на своїй сторінці у Facebook вона попросила вибачення і зазначила, що той боєць зник і не виходить на зв’язок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG