Доступність посилання

ТОП новини

Петицію про зброю цивільним передали на розгляд Порошенку


На сайті президента зареєстровано вже майже чотири тисячі електронних петицій

Київ – Першу електронну петицію, яка набрала понад 36 тисяч підписів, передають на розгляд Петрові Порошенку. Про це повідомили в Адміністрації президента. Йдеться про вимогу дозволити українцям вільно володіти вогнепальною зброєю. Щодо двох інших звернень, які перетнули «бар’єр» у 25 тисяч підписів, починається перевірка, чи їх підписували реальні люди. Проходження згаданого бар’єру не означає, що петиція набуває сили закону, але тоді вона стає обов’язковою для розгляду, і щодо її змісту президент мусить висловити офіційну позицію.

Доступ до зброї, скасування податків на розмитнення автомобілів і Саакашвілі в прем’єри – це три петиції-фаворити на сайті глави держави, повідомив заступник очільника Адміністрації президента Дмитро Шимків. Перша з них – «Законодавчо затвердити право громадян на захист» – зібрала понад 36 тисяч підписів за 10 днів. За словами Шимківа, її бачили близько 260 тисяч людей.

«Більше ніж 40% – це Київ і Київська область, Харків і Львів – по 10%, відповідно, 6,8% – з Дніпропетровської області, 6% – з Одеської. Є у нас і користувачі з Москви, але дуже-дуже незначна сума. Вони складають приблизно 0,41 відсотка», – розповідає чиновник.

Інші дві петиції набрали 34 і 27 тисяч підписів. За словами заступника голови Адміністрації президента, три дні їх перевірятимуть на предмет штучного «накручування» голосів.

Загалом же, на сайті вже зареєстровано майже чотири тисячі звернень, зазначає Дмитро Шимків.

Із моменту запуску сайту петицій за перші 11 днів його відвідали 540 тисяч унікальних користувачів
Дмитро Шимків

«Із моменту запуску сайту петицій за перші 11 днів його відвідали 540 тисяч унікальних користувачів, – каже він. – В середньому, кожен з них переглянув шість з половиною сторінок і перебував на сторінці, в середньому, дві хвилини. Це означає, що живі люди заходили на сторінку, а не боти, технічні якісь інструменти, тощо».

Перші петиції подолали необхідний бар’єр за тиждень замість трьох місяців

В одній із перших країн, де з’явились електронні петиції – США – «прохідний бар’єр» встановили у сто тисяч підписів, зауважує голова громадської організації «Електронна демократія», яка проводила моніторинг роботи сервісу інтернет-петицій, Володимир Фльонц.

«Але враховуючи, що населення Сполучених Штатів – 340 мільйонів, якщо пропорційно перерахувати це на 45 мільйонів українців, це вийде близько 14 тисяч підписів. Отже, можна сказати, що планка у 25 тисяч – це майже удвічі більше, ніж аналогічна планка у США, – говорить активіст. – Але при цьому у нас перші петиції подолали необхідний бар’єр за тиждень замість трьох місяців, які виділені на це законом».

За його словами, це відображає потребу громадян у такому сервісі. А можливість «накручування» голосів є завжди: можна зареєструватись кілька разів і відповідно кілька разів проголосувати – але у цьому випадку йдеться про декілька несправжніх підписів, а не декілька тисяч, каже Володимир Фльонц. Сторінка з петиціями президентові України перевіряє електронну пошту і проводить тест, чи підписант не є ботом – цього достатньо, аби уберегтись від значного «накручування», пояснює він. Водночас, на думку активіста, вищий рівень захисту ускладнить користувачам роботу із системою, і менше людей зможе користуватись сервісом.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG