Доступність посилання

ТОП новини

Заяву Слідчого комітету Росії про Яценюка вигадали спецслужби – колишній віце-президент Ічкерії


Саїд-Хасан Абумуслімов
Саїд-Хасан Абумуслімов

Заява голови Слідчого комітету Росії про нібито участь нинішнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка у війні в Чечні 1990-х років – це «жахлива брехня російських спецслужб» – так в ексклюзивному інтерв’ю Північнокавказькій редакції Радіо Свобода заявив Саїд-Хасан Абумуслімов, який у минулому був віце-президентом самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерії.

«Чергова вигадка російських спецслужб, звісно ж, він там не був. Там були люди з партії УНА-УНСО, з Західної України. Їх було мало, їх усі знали. А це абсолютна брехня на адресу Яценюка», – каже він.

На думку Абумуслімова, Слідчий комітет Росії зараз продовжує «сталінську політику» і дискредитує людей, які заважають російському режимові.

«Якщо людина заважає їм – вони таке вигадують», – каже він.

Також Абумуслімов додає, що Яценюк не входив і до «групи журналістів», із якою він буцімто повернувся до України в 1995 році.

«Там були журналісти, один-два депутати, і все. Вони знімали фільм, потім поширювали відео Україною і далі», – каже він.

Раніше в середу, 9 вересня, нібито участь Арсенія Яценюка в бойових діях у Чечні проти російських військ категорично заперечив в інтерв’ю Радіо Свобода Хусейн Ісханов, який був заступником керівника штабу Збройних сил самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерії в 1994–1996 роках.

У вівторок, 8 вересня, в Росії офіційна урядова «Російська газета» оприлюднила велике інтерв’ю з головою Слідчого комітету Росії, в якому Олександр Бастрикін висунув багато звинувачень у «злочинах» проти низки українців – у першу чергу проти народного депутата Надії Савченко, але також і проти інших українських діячів і посадовців – у традиційному стилі кремлівської антиукраїнської пропаганди. Серед багатьох таких тверджень, більшість яких він нічим не обґрунтував, Бастрикін заявив і про нібито участь Яценюка в бойових діях у Чечні наприкінці 1994-го й на початку 1995 року в перебігу повстання в цій республіці в Росії за її незалежність на боці борців за цю незалежність проти російських військ.

У той час 20-річний Яценюк був студентом юридичного факультету Чернівецького університету.

Перша чеченська війна – воєнний конфлікт між центральною владою Росії і збройними прихильниками незалежності Чечні, що відбувався переважно на території Чечні у період з 1994 року по 1996 рік. Результатом конфлікту стала перемога чеченських загонів та виведення російських військ, масові руйнування й жертви та фактичне здобуття Чечнею незалежності без її офіційного визнання.

XS
SM
MD
LG