Доступність посилання

ТОП новини

Екс-викладач, військовий із Чечні і УНА-УНСО про «чеченський слід» Яценюка


«Фотожаба» у соцмережах
«Фотожаба» у соцмережах

Коли Бастрикін сказав, що Яценюк воював на чеченському боці, то я ледве зі стільця не впав – учасник Першої чеченської війни

Слідчий комітет Росії звинуватив українського прем’єра в тому, що той катував росіян та воював на боці Чечні у конфлікті в середині 1990-х років. Арсеній Яценюк це спростовує і називає «клінічним діагнозом російської влади». Радіо Свобода провело власне розслідування і поспілкувалось з чеченцями та українцями, які воювали тоді у Першій чеченській війні. Також розпитали університетського викладача Яценюка, чи міг 20-річний студент тоді непомітно втекти з пар на війну в Грозний.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Фраза Арсенія Яценюка «Куля в лоб, так куля в лоб» вмить набула нового значення після заяви голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна. Наближений до Володимира Путін чиновник звинуватив українського прем’єра в тому, що у 90-х роках Яценюк буцімто воював проти російських військових під час конфлікту в республіці Чечня в 1994-1995 роках. Про це Бастрикін заявив в інтерв’ю «Російській газеті».

«У складі карального загону «Арго», а потім «Вікінг», яким керував Олександр Музичко, проти військовослужбовців російських Збройних Сил воював Арсеній Яценюк», – сказав він.

За версією Слідчого комітету Росії, Яценюк брав участь, у, щонайменше, двох збройних зіткненнях: 31 грудня 1994 року на площі Мінутка та в лютому 1995 року в Грозному. «А також у катуваннях і розстрілі полонених військовослужбовців російської армії» в Октябрському районі Грозного 7 січня 1995 року, йдеться в інтерв’ю.

Окрім того, Бастрикін каже, що Яценюк «серед інших активних учасників УНА-УНСО в грудні 1995 року нагороджений вищою нагородою Джохара Дудаєва «Честь нації». Після чого, йдеться в інтерв’ю, майбутній прем’єр повернувся до України на початку 1995 року «у складі групи журналістів через Грузію».

Речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував, що заяви Слідчого комітету «не бувають голослівними», тож він чекатиме на «оформлені відповідним чином рішення».

«Це клінічний діагноз російської влади» – Яценюк про звинувачення

Яценюк уже назвав такі заяви «клінічним діагнозом російської влади» під час свого візиту до Варшави.

«Сталінське правосуддя, замішане на геббельсівській пропаганді, підтверджене і підписане Володимиром Путіним», – прокоментував український прем’єр.

Це саме той Бастрикін, який разом з іншими психопатами цинічно засудили Надію Савченко, Олега Сенцова та інших українських патріотів
Ольга Лаппо

А його речниця Ольга Лаппо у себе на сторінці у Фейсбуці порадила російському режимові «провести психіатричну експертизу голови Слідчого комітету Російської Федерації Бастрикіна». А також нагадала, що «це саме той Бастрикін, який разом з іншими психопатами цинічно засудили Надію Савченко, Олега Сенцова та інших українських патріотів».

У Чернівцях рідні та друзі чинного прем’єра звістку про його «службу в Чечні» сприйняли з гумором. Щоправда, їх лякає, як вони кажуть, що така брехня виведена до рангу державної політики Росії.

У ті роки Яценюк ходив на пари і нікуди не від’їжджав – екс-викладач

Колишній викладач Арсенія Яценюка та нинішній перший заступник голови обласної ради Ярослав Курко розповідає, що добре знав Яценюка і досі товаришує з його сім’єю. У 90-х роках Курко читав у студента Яценюка політологію.

Колишній викладач пригадує, що в той час майбутній прем’єр ходив на пари і нікуди не від’їжджав. А участь Яценюка 31 грудня 1994 року в боях на площі Мінутка він взагалі вважає неможливим.

«Був вдома, святкував Новий рік. І ми, викладачі, бачили його. І не могло такого бути, щоб людина зникла на два-три дні, тиждень, – і щоб її ніхто не бачив. Це абсолютна нісенітниця», – каже він.

Тоді пріоритетом для Яценюка було навчання на юридичному факультеті Чернівецького університету. Паралельно створив власну фірму та захищав дипломну роботу.

Деталі історії Бастрикіна не сходяться – учасник бойових дій у Чечні

Не менш здивовані кремлівськими заявами і в Чечні. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода сказав Хусейн Ісханов, який був заступником керівника штабу Збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія у 1994-1996 роках.

«Керівник Слідчого комітету коли говорив, що прем’єр-міністр України воював на чеченському боці, – я ледве зі стільця не впав. Мені так смішно було!» – каже військовий.

Справа в тому, що заява Бастрикіна має багато суперечностей, каже Ісханов. По-перше, у заявлений день 31 грудня 1994 року площа Мінутка була вільною – бою там взагалі не було.

А в Октябрському районі Грозного на початку 1995 року росіян ще взагалі не було, тож важко уявити, як молодий Яценюк міг їх убивати тоді, каже Ісханов.

Він запевняє: всі українці, які були тоді в Грозному – були на виду. Хусейн Ісханов пригадує групу з 12 українців, які тоді виступали в конфлікті на боці Чечні. Каже, що писали національність на касках і носили зелені пов’язки, аби їх не плутали з росіянами. Яценюка серед них не було, наголошує Ісханов.

Так російські спецслужби дискредитують людей

Заява Бастрикіна про Яценюка – це «жахлива брехня російських спецслужб», говорить Саід-Хасан Абумуслімов, який в минулому був віце-президентом Чеченської Республіки Ічкерія.

Чергова вигадка російських спецслужб, звісно ж він там не був. Там були люди з партії УНА-УНСО
Саід-Хасан Абумуслімов

«Чергова вигадка російських спецслужб, звісно ж він там не був. Там були люди з партії УНА-УНСО, з Західної України. Їх було мало, їх усі знали. А це абсолютна брехня на адресу Яценюка», – каже він.

На думку Абумуслімова, Слідчий комітет Росії зараз продовжує «сталінську політику» і дискредитує людей, які заважають російському режиму.

«Якщо людина заважає їм – вони таке вигадують», – каже він.

Також Абумуслімов додає, що Яценюк не входив і до «групи журналістів», із якою він буцімто повернувся до України в 1995 році.

«Там були журналісти, один-два депутати і все. Вони знімали фільм, потім поширювали відео Україною і далі», – каже він.

УНА-УНСО і Народний рух України також не пам’ятають Яценюка на війні

В організації УНА-УНСО, на яку також посилався Бастрикін, підтверджують: із Яценюком їх нічого не пов’язує. Про це заявила Олена Білозерська, член добровольчого підрозділу ДУК «Правий сектор», колишня речниця УНА-УНСО.

Однозначно можу сказати: Яценюк ніколи не мав жодного стосунку до УНА-УНСО і до війни в Чечні
Олена Білозерська

«Однозначно можу сказати: Яценюк ніколи не мав жодного стосунку до УНА-УНСО і до війни в Чечні. В ролі вояка, пов’язаного з УНА-УНСО, і не пов’язаного – теж», – говорить вона.

Михайло Ратушний, один із засновників Народного руху України, під час першого та другого етапів російсько-чеченського конфлікту був депутатом Верховної Ради. Також він надавав чеченській стороні гуманітарну допомогу. Ратушний не пригадує, щоб Арсеній Яценюк бодай якимось чином був причетний до тих подій, і запевнив Радіо Свобода, що не бачив його серед українських добровольців, які брали участь у тому конфлікті на чеченському боці.

«Я абсолютно певен, що Яценюка там не було. Я у 1995-1996 роках двічі возив гуманітарну допомогу чеченському народові, зустрічався з керівництвом Чеченської Республіки Ічкерія, з українцями, які надавали допомогу чеченській стороні. І серед них я не бачив Арсенія Петровича Яценюка. Це абсолютний наклеп», – говорить він.

Інші українські політики, які стоять біля витоків Народного руху України, зокрема Левко Лук’яненко, Іван Заєць та Дмитро Павличко так само відповіли Радіо Свобода, що про участь Яценюка у російсько-чеченському конфлікті нічого не знають, і вважають російські звинувачення на адресу українського прем’єра навмисною дезінформацією.

Росія запускає медіавірус, щоб перекрити успіхи України – Магда

Інтерв’ю з керівником Слідчого комітету про «чеченське минуле» Яценюка стало певним медіавірусом, говорить політолог Євген Магда. На його думку, це «гвинтик» у стратегії представити Україну як failed state, – державу, яка просто неспроможна існувати. Буцімто, навіть український прем’єр є вбивцею і всіх обманює.

Такий інформаційний удар політолог пояснює тим, що Україна має певні успіхи з реструктуризацією зовнішнього боргу, а також голова МВФ Крістін Лагард дуже схвально відгукнулася про успіхи реформ Києва. Але головна причина, на думку Магди, інша.

«Росія готується до того, що буде оприлюднено звіт по причинах трагедії «Боїнга». І вона намагається показати, мовляв, Україна також має проблеми», – резюмує експерт стратегію Кремля.

Соцмережі швидко відреагували фотографіями Яценюка в чалмі

Схоже, найбільше зраділи новині про «чеченське минуле» Яценюка користувачі соцмереж. Жарти та відфотошоплені картинки з’являються із геометричною прогресією.

Спершу користувачі спробували уявити, як міг тоді виглядати Арсеній Яценюк.

Потім почали з’являтись «архівні відео»: Яценюк в чалмі, Яценюк зі зброєю, Яценюк в бою.

Не оминули і вже традиційну паралель із пухнастим кроликом.

Вигадали Арсенію Яценюку навіть політичну рекламу до наступних виборів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Майя Гуменна

    Журналістка, авторка публікацій та мультимедійних матеріалів для Радіо Свобода з Чернівців та Чернівецької області.

    Закінчила філософсько-теологічний факультет Чернівецького національного університету.

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Працювала у проектах: «Ми разом», «Обличчя України».

    Захоплююсь культурними проектами, та історіями людей, які мотивують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG