Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти звинуватили екс-заступника голови ДФС у підробці висновків поліграфа


Костянтин Лікарчук
Костянтин Лікарчук

«На жаль, має місце звичайна друкарська помилка: замість мого «ні» спочатку в документі вони надрукували «так» – Лікарчук

Денис Свириденков

Київ – Аби спростувати закиди Кабміну, який у понеділок звільнив заступника голови Державної фіскальної служби Костянтина Лікарчука за звинуваченням у зраді присяги, екс-чиновник повідомив, що успішно пройшов перевірку детектором брехні за пропозицією громадських активістів. Утім, журналісти звинуватили колишнього заступника глави ДФС у підробленні висновків поліграфолога. Лікарчук заперечує, що спотворив результати тесту.

У документі з результатами експертизи, який після свого звільнення виклив у соцмережі Костянтин Лікарчук, йшлося про те, що на запитання, чи дійсно мотивом його вступу на держслужбу було отримання відкатів та «лівого» заробітку, екс-чиновник відповів «так».

Це помітив журналіст В’ячеслав Садовничий, який вказав на оказію в коментарі до посту Лікарчука у Facebook. Після цього сторінку Садовничого заблокували, а сам документ Костянтин Лікарчук перезавантажив – у ньому ствердну відповідь на 3-є запитання уже замінили на «ні».

Журналіст Денис Бігус стверджує, що знімки документів колишній урядовець підробив за допомогою програми «Фотошоп». Однак Костянтин ЛІкарчук це заперечує і вказує на друкарську помилку.

«На жаль, має місце звичайна друкарська помилка компанії Detection Security Protection у спочатку опублікованих документах. Замість мого «ні» спочатку в документі вони надрукували «так», – пояснив Лікарчук у Facebook, продемонструвавши також лист від компанії, в якому та вказала на технічний збій.

Водночас, у компанії Detection Security Protection заявили Радіо Свобода, що не відкидають і можливості, що документ могли підробити вже після видачі його замовникові.

7 вересня на сайт «Солдат-студент» – портал, який ініціював перевірку – завантажили відео тестування Лікарчука на поліграфі, де він на запитання про корупцію відповідає негативно. Однак Денис Бігус стверджує, що міміка екс-глави ДФС свідчить про те, що звук на записі замінили, виправивши відповідь.

«На повному відео звучить «ні». Але ліпсинг («читання по губах») таки дуже схожі на «так», – зазначив він у Facebook.

9 вересня Лікарчук заперечив закиди журналіста, додавши до посту у Facebook інше відео (завантажене в мережу 9-го, а не 7 вересня), на якому він уже чітко заявляє, що не йшов на високу посаду заради корупційних махінацій. Однак на цих кадрах Лікарчук сидить в іншому положенні, ніж на попередньому відео. Також на обох записах не видно самого поліграфа.

«Різних відео бути не може. Відео може бути лише одне. А може бути монтаж, де люди вказують, що хочуть», – пояснив представник поліграф-центу Detection Security Protection Радіо Свобода.

Від проведення повторної перевірки, яка могла б розставити крапки над «і», Констянтин Лікарчук відмовився, зазначивши, що не бачить у цьому сенсу.

«На запитання «те, що мотивом вашого вступу на держслужбу було отримання відкатів і лівого заробітку – це правда?» я дав відповідь «ні», і володіти мистецтвом читання по губах для цього не потрібно», – написав Костянтин Лікарчук у соцмережі.

Заступника голови Державної фіскальної служби, керівника Митної служби Костянтина Лікарчука уряд звільнив 7 вересня. Перед тим голова ДФС Роман Насіров усунув Лікарчука від керівництва митним департаментом, назвавши його призначення своїм заступником «політичною помилкою».

Сам Лікарчук каже, що його звільнили через те, що він почав викривати корупційні схеми на митниці. Вже екс-посадовець опублікував документи, відповідно до яких голова Державної фіскальної служби Роман Насіров має незадекларовану квартиру у Лондоні вартістю майже 100 тисяч фунтів.

Раніше журналісти програми «Схеми» з’ясували, що Роман Насіров і його заступник Костянтин Лікарчук у робочий час їздили на трьох автомобілях Lexus 600 hl 2013 року випуску, які належать виробничо-комерційній фірмі «Рута», створеній профспілками ДФС. Джерела «Схем» у ДФС розповіли, що фірма податківців зробила закупівлю автомобілів за вказівкою тодішнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка для користування керівництвом Міністерства доходів і зборів.

У відповіді на інформаційний запит журналістів програми «Схеми» в липні Насіров зазначив, що «Державна фіскальна служба… повідомляє про відсутність відносин між ДФС та виробничо-комерційною фірмою «Рута» в частині оренди автомобілів», але через тиждень змінив свідчення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG