Доступність посилання

ТОП новини

Реформи в Україні: забезпечення зростання чи «реанімація» держави?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міжнародні донори України, політики та експерти озвучили своє бачення стратегії реформ в Україні та назвали окремі досягнення

Київ –Україна стабілізувала свою фінансову систему й уникла дефолту, а український народ морально готовий до комплексних реформ, визнають міжнародні фінансові донори України. Експерти та українські посадовці радять почати з дерегуляції економіки, пенсійної та енергетичної реформ і протидії корупції, та роблять оптимістичні прогнози щодо цих кроків. Утім, частина експертів не поділяє оптимізму щодо стабілізації української економіки, і радить починати з «азів»: змінити законодавство про власність та підтримати фінансовий сектор.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна дозріла до всеохопних реформ, але, щоб вони мали успіх, потрібно поєднати зусилля демократичних політиків, суспільства та міжнародну підтримку, заявив журналістам, відкриваючи форум, присвячений стратегії українських реформ, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт
Я є переконаним оптимістом щодо майбутнього України
Джеффрі Пайєтт

«Я є переконаним оптимістом щодо майбутнього України – після тих змін, які я побачив у громадянському суспільстві скрізь, де бував: в Одесі, Харкові, на Донбасі. Головний висновок: ця країна готова до реформ. Як видно з опитування Міжнародного республіканського інституту, більшості українців не подобається, що реформи реалізуються недостатньо швидко. Звісно, є перешкоди на цьому шляху. По-перше, це інтереси олігархів, які мали зиск у старій системі. Також це самовпевненість окремих політиків: мовляв, і далі можна робити все, як раніше. Частина людей вважає, що зміни, які потрібні, – надто складні, що вони не є можливими. Але українці продемонстрували у 2013-2014 роках, що здатні на зміни, на великі зміни», – підсумував посол.

Конкретні реформи, з яких Україні варто почати, озвучив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан.

«Україна потребує нормалізації енергетичного сектору, очищення банківської системи і системних кроків, які зведуть до мінімуму можливості для корупції», – такі кроки Чимяо Фан вважає першочерговими.

За словами представника Світового банку, Україна вже чимало зробила на шляху самовдосконалення. І від того, чи матиме вона успіх у реформах, залежить її виживання як держави. Чимяо Фан закликав долучитися до українських реформ і міжнародну спільноту, і самих українців.

Українські реформи будуть такою собі «всесвітньою толокою»?

З подібним закликом звернувся до західних партнерів і український прем’єр Арсеній Яценюк. Зокрема, він запропонував створити в Європейському Союзі нову платформу для підтримки реформ в Україні – під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцом 10 вересня.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Було б дуже гарною ідеєю, якби в ЄС сформувався новий, сильний механізм підтримки реформ в Україні
Арсеній Яценюк

«Було б дуже гарною ідеєю, якби в ЄС сформувався новий, сильний механізм підтримки реформ в Україні. Це об'єднання всіх тих країн, які провели реформи і стали членами ЄС за останні два десятки років», – заявив Яценюк. І наголосив, що такі країни, як Словаччина і Польща, як ніхто, розуміють українські проблеми.

Конкретні зміни, за які варто братися передовсім, озвучили політики, експерти і посадовці, які долучилися до форуму щодо реформ в Україні.

Так, заступник міністра фінансів Олена Макеєва говорить про ключове значення податкової реформи для відновлення економічного зростання. Її елементом вона називає спрощення адміністрування податків, яке вже відбувається: ідеться про однакову ставку для ПДВ, соціального внеску та податку з доходів фізичних осіб: 20%. В перспективі, обіцяє Олена Макеєва, два останні податки об’єднають в один, який теж становитиме 20%, як тільки державні фінанси будуть впорядковані, й таке зменшення податків не буде загрожувати «діркою» в бюджеті.

Зі свого боку, експерт «Реанімаційного пакету реформ» Павло Кухта наголошує, що нормалізація державних фінансів неможлива без пенсійної реформи. Адже в Україні виплата пенсій є найбільшою статтею витрат з бюджету, до того ж, держава посідає перше місце у світі за часткою пенсій від ВВП держави, пояснює Павло Кухта. За його словами, Україна має піти шляхом розвинених країн, у яких пенсійне забезпечення відбувається з декількох різних джерел, а не лише державним коштом.

Ми маємо дуже високі, неефективні видатки, ми фінансуємо їх за рахунок високих податків, які пригнічують економічне зростання
Павло Кухта

«Ми маємо хибне замкнене коло. Ми маємо дуже високі, неефективні видатки, ми фінансуємо їх за рахунок високих податків, які пригнічують економічне зростання. ВВП залишається низьким, частка видатків у ВВП – високою, і ми продовжуємо бігти цим замкненим колом. Щоб розірвати коло – ми маємо комплексно реформувати публічні фінанси: і видаткову, і прибуткову їхню частину», – зауважує Кухта.

Серед напрямків, які найбільше потребують реформування, експерти називають і енергетичний сектор. А саме, дефіцит бюджету державної компанії «НАК Нафтогаз України», який фахівці пов’язують із заниженими тарифами та з непрозорою роботою підприємства.

Зі свого боку, міністр економіки Айварас Абромавичус ключовими реформами, потрібними Україні, називає протидію корупції та економічну дерегуляцію. Ці два кроки, на його думку, дадуть зелене світло інвесторам та стимулюватимуть зростання економіки. 9 вересня Абромавичус презентував новостворений «Дерегуляційний офіс»: неурядові експерти, які увійшли до його складу, будуть відстежувати стан української економіки та виявляти ті регуляторні норми, які сповільнюють або блокують розвиток конкретних галузей.

Спочатку треба зберегти фінанси й українські ринки збуту – Лановий

Україна має розпочати з тих реформ, які виведуть українську економіку з кризи: це фінансова стабілізація та відвоювання ринків для української продукції, пояснив у коментарі Радіо Свобода економіст, колишній міністр економіки Володимир Лановий.

Володимир Лановий
Володимир Лановий
Банківську систему треба перебудувати: бо останні роки банки кредитували казна-кого, під сумнівні гарантії, а не інноваційні проекти
Володимир Лановий

«Економіка України – в глибокій кризі, зокрема, і через порушення бюджетного і платіжного балансів. Криза має й інші аспекти, зокрема, втрату ринків для українського експорту. Один з прикладів – Китай, традиційний ринок для українського збуту, який нині зменшується через уповільнення китайської економіки, – уточнює Лановий. – Потрібна модернізація та реформи системи власності. Бо олігархічна власність – не модернізує, а лише викачує кошти за кордон. Банківську систему треба перебудувати: бо останні роки банки кредитували казна-кого, під сумнівні гарантії, а не інноваційні проекти».

Це лише перший етап, який дасть змогу зберегти зовнішні ринки, збільшити виробництво, профінансувати нові, інноваційні сектори економіки, наголошує експерт. На ці реформи, за словами Ланового, потрібно не менше 3-5 років часу. Однак їхню реалізацію треба почати зі стабілізації фінансової системи. А це, припускає економіст, Україна здатна зробити за півроку-рік.

Зі свого боку, міжнародні донори України вже побачили фінансову стабілізацію в Україні. Про це, зокрема, заявив журналістам директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан.

За його словами, бюджетний дефіцит вдалося скоротити, відбулася стабілізація банківського сектору, валютного курсу, відтік капіталів з економіки вдалося призупинити. До того ж, визнають у Світовому банку, зросли українські золотовалютні резерви – завдяки допомозі міжнародних організацій.

У вересні золотовалютні резерви України перевищили 12,5 мільярдів доларів, за останній місяць вони зросли майже на чверть, повідомляє Національний банк України.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG