Доступність посилання

ТОП новини

Російська база неподалік Харкова. Чого прагне Кремль?


Встановлення огорожі на місці майбутньої військової бази
Встановлення огорожі на місці майбутньої військової бази

«Крим став військовою базою. Ростовська область насичена російськими військами. А зараз біля харківської ділянки будують базу» – експерт

За інформацією західної преси, Росія будує велику військову базу неподалік українського кордону на межі з Харківською областю. НАТО висловив занепокоєння повідомленням про базу, назвавши це «продовженням спроб Росії дестабілізувати ситуацію в Україні». Військові експерти сприймають це як намагання російських військових стратегів обкласти Україну смугою військових баз і як тиск на Київ на тлі конфлікту на сході України. Між тим ще одним елементом тиску Москви сприймають порушення Слідчим комітетом Росії справ проти вищого військового командування України й деяких політиків через нібито заборонені методи ведення війни.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Агентство Reuters, яке першим подало репортаж з Бєлгородської області, де зводиться величезна база на три з половиною тисячі вояків усього в 25 кілометрах від українського кордону, каже, що цей проект свідчить про те, що Кремль готується до тривалого протистояння з Києвом.

База зводиться в селі Солоті Бєлгородської області неподалік українського кордону і мала б мати в перспективі навіть плавальний басейн, льодовий майданчик і перукарню.

НАТО висловила занепокоєння повідомленням про будівництво бази. Про це заявив представник НАТО у розмові з Радіо Свобода. У Північноатлантичному альянсі зазначили, що стурбовані «продовженням спроб Росії дестабілізувати ситуацію в Україні».

Військовий експерт, колишній заступник міністра оборони України Леонід Поляков сказав Радіо Свобода, що велика військова база поблизу кордону – сигнал тривожний.

«Безумовно, мілітаризація прикордонної ділянки означає, що країна або очікує агресії і будує якість фортифікації, як це не раз було в історії, або дислокує там якісь війська стримування. Або навпаки – готується до агресії і також може ці бази використовувати як плацдарм для розгортання у майбутньому своїх сил агресії», – сказав Поляков.

«Що саме на даний момент в голові в організаторів цієї оборудки, сказати важко. Мені здається, що можливий такий варіант, як намагання оточити Україну – наскільки це можливо – якимись своїми базами. З огляду на те, що керівництво України оголосило наміри вступати в НАТО, а НАТО оголошено противником у доктрині Росії», – додав він.

За словами Полякова, величезна російська база неподалік Харківської області може свідчити як про наступальні, так і про оборонні наміри Росії, або про суміш і тих, і тих.

Село Солоті Бєлгородської області Росії, де будується база (чорною лінією позначено кордон із Україною)
Село Солоті Бєлгородської області Росії, де будується база (чорною лінією позначено кордон із Україною)

«Крим уже став великою військовою базою. Ростовська область уже насичена російськими військами дуже сильно. А зараз, бачите, північніше біля харківської ділянки будують базу. Вже відомо про намагання в Білорусі розмістити величезну авіаційну базу і здійснюється тиск на Лукашенка. Таким чином, створюється певна смуга», – зауважує Поляков.

На його думку, ситуацію з новою великою базою не можна розглядати у відриві від конфлікту на сході України.

Можливо, є намагання створити якийсь учбовий центр щоби здійснювати ротацію військ, як це вони робили на Донбасі
Леонід Поляков

«Можливо, крім цього, є намагання створити якийсь учбовий центр щоби здійснювати ротацію військ, як це вони робили на Донбасі. Якщо буде замороження конфлікту або переходи все більших територій під контроль України – тому через цю нову базу буде здійснюватися або ротація, або розгортання військ в готовності до дій на центрально-європейському театрі у разі, якщо Росія справді планує конфронтацію з НАТО», – додає військовий експерт.

Будівництво майбтньої військової бази
Будівництво майбтньої військової бази

А колишній начальник Генштабу Збройних сил України генерал Анатолій Лопата каже, що дивуватися новій російській базі не варто, адже пропозиції «жорсткішого», як він висловися, облаштування українсько-російського кордону лунали вже давно з обох боків – ще задовго до нинішнього конфлікту на Донбасі.

«Коли говорити про будівництво Росією військових баз біля кордонів та гарнізонної інфраструктури, то треба пам’ятати, що українсько-російський кордон ні з українського боку, ні з російського боку ніколи не був обладнаний. Хоча були пропозиції після розпаду СРСР щодо більш жорсткішого облаштування кордону, але це сприймалося тоді ледь як не антидержавна політика, спрямована на погіршення відносин із Росією», – каже генерал Лопата.

«І зараз бачимо, що Росія хоче діяти на упередження, адже Україна сподівається на наближення до ЄС, а це за геополітичною стратегією Росії сприймається як «ворожі дії» України. Тому уздовж українсько-російського кордону будуть будуватися відповідні гарнізони, які будуть протидіяти Україні. Україні треба це сприймати як логічний крок Російської Федерації», – додає екс-очільник Генштабу.

Тиск на Україну

Експерти також говорять, що ця велика база, яка зводиться з російського боку, є також елементом тиску на Україну, фактором, може бути постійним подразнювачем для Києва.

Ще одним таким елементом тиску на Україну є порушення Слідчим комітетом Росії кримінальних справ про нібито застосування заборонених методів ведення війни та геноцид стосовно українських військових високопосадовців, а також депутата Верховної Ради Олега Ляшка. Про це у четвер, 10 вересня, повідомив офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін.

Російські слідчі підозрюють у порушенні російського законодавства міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генштабу Віктора Муженка, командира Сухопутних військ Анатолія Пушнякова, командувача Нацгвардії Миколу Балана «та інших невстановлених осіб із числа військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України».

Крім того, депутата Верховної Ради Олега Ляшка та «осіб із числа бійців батальйону «Азов» підозрюють також у «викраденні людини» та «знущанні».

Днями у Слідчому комітеті Росії заявили також про право на поширення своєї юрисдикції на схід України і нібито законності кримінального переслідування осіб із числа вищого політичного та військового керівництва України.

В опублікованій з цього приводу заяві МЗС України говориться, що заяви Слідчого комітету Росії «не мають нічого спільного ні з міжнародним правом, ні з реальністю чи здоровим глуздом».

«Відсутні будь-які підстави для застосування Російською Федерацією своєї юрисдикції на території України, окрім розслідування злочину агресії, яка здійснюється Росією проти нашої держави, і притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, що вчиняють цей злочин», – наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG