Доступність посилання

ТОП новини

У Європі бачать прогрес України, але радять старатися більше


Не думаю, що росіяни колись святкуватимуть перемогу – Строуб Телбот під час конференції YES
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

У Києві розпочалася «Ялтинська європейська стратегія»

Київ – Попри проблеми всередині самої Європи, Євросоюз єдиний у підтримці України. Про це у Києві заявив Жан Ассельборн, міністр закордонних справ Люксембургу – країни, яка зараз головує у ЄС. Напередодні ввечері Ассельборн взяв участь у відкритті «Ялтинської європейської стратегії» – міжнародної конференції, яка вже другий рік поспіль, попри свою назву, вимушено базується у Києві, а не на Кримському півострові. Цьогоріч її учасники говорять про те, «як доля нової України впливає на Європу та світ». Дискусію у п’ятницю відкриє президент України Петро Порошенко.

У Європі бачать прогрес України, але радять старатися більше
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Александр Квасневський
Александр Квасневський

​Об’єднати зусилля міжнародної спільноти заради України, яка бореться з агресією Росії закликав учасників YES у четвер ввечері голова наглядової ради конференції, колишній президент Польщі Александр Квасневський. Тема української боротьби – наскрізна на дискусіях конференції цього року. Як відновити безпеку у Європі з огляду на порушення Росією Будапештського меморандуму, якою має бути стратегія Заходу стосовно економіки України, як вирішити невирішуване на перший погляд – повернути анексований Росією Крим і відновити мир на Донбасі – про це говоритимуть політики не лише українські, але й світові: заступник генсекретаря НАТО Джеймс Апатурай, єврокомісар Йоганес Хан, колишній британський прем’єр Тоні Блер, колишній президент Ізраїлю Шимон Перес та інші.​

Радослав Сікорський
Радослав Сікорський

Дискусіям передувало урочисте прийняття ввечері у четвер. Говорили про те, чого Україна очікує від Європи і чого Європа очікує від України. «Боротьба з корупцією – це справді важливо, – зазначив колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. – Якщо Україна хоче, щоб її більше не розглядали як пострадянську країну, а як таку, яка готується до вступу у ЄС, потрібно краще будувати відносини між урядом і людьми, відмінні від тих, які бачимо у Росії чи Середній Азії».

Жозе Мануел Баррозу
Жозе Мануел Баррозу

Проведення реформ задля зміцнення України зсередини – головне очікування по той бік західного кордону. Водночас, як зазначив колишній президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, Україна робить прогрес у реформах. Однак із корупцією, додає, таки треба боротися.

Путін думав, що йому зійде з рук – Телбот

Жан Ассельборн
Жан Ассельборн

Швидкого вирішення українських проблем у Європі не бачать. Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн визнає, що українська тема зійшла з перших шпальт у Європі. Пояснює це проблемами всередині ЄС, зокрема – кризою, пов’язаною з масовим прибуттям мігрантів. Але наголошує: Європа і далі згуртована у своїй підтримці України. «Була дискусія, чи продовжувати санкції (проти Росії – ред.), але їх таки подовжили – до 2016 року», – нагадував Ассельборн.

Карл Більдт
Карл Більдт

Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у коментарі Радіо Свобода каже: треба орієнтуватися, що мир досягатиметься крок за кроком. «Те, що потрібно робити вже – це простягнути руку допомоги переселенцям. Я кажу про гуманітарну допомогу. Міжнародна спільнота допомагає, але, на мій погляд, може робити і більше», – додає він.

Путін, імовірно, був упевнений, що його дії зійдуть йому з рук
Строуб Телбот

«Путін, імовірно, був упевнений, що його дії зійдуть йому з рук, – розмірковував у бесіді з Радіо Свобода президент Інституту Брукінгса Строуб Телбот. – З Кримом йому це вдалося. І, відповідно, він подумав собі: мабуть, ми можемо відірвати собі ще й східні регіони. Але на ділі все виявилося не так». Відомий американський аналітик не погоджується, що Росія досягнула своєї мети в Україні. Каже: сумнівається, що Кремль узагалі коли-небудь святкуватиме свою перемогу тут.

У п’ятницю на YES очікують виступ президента Петра Порошенка, у суботу – прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Очікується, що з українських високопосадовців про нову Україну говоритимуть також міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністри фінансів Наталія Яресько й економічного розвитку Айварас Абромавичус, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник і керівник Одещини Міхеїл Саакашвілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG