Доступність посилання

ТОП новини

Гуцульський фестиваль на Прикарпатті – чи на часі?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Голова Івано-Франківської облради: хто хоче фестивалити – зброю в руки і на фестиваль в Пісках

Івано-Франківщина – Упродовж трьох днів гуцули з різних областей України та з-за кордону стануть учасниками 22-го Міжнародного гуцульського фестивалю в прикарпатському місті Надвірна. Півтори тисячі гуцулів «зійдуться докупи», щоб згадати свою історію і нагадати про себе. Тим часом проведення форуму сприймають на Прикарпатті неоднозначно. Критики підкреслюють, що під час війни у країні – не до свят. Організатори ж переконують, що форум буде не розважальним, а об’єднавчим, патріотично-пізнавальним.

Гуцульський фестиваль на Прикарпатті – чи на часі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Життя розкидало гуцулів по світах, здавна вони змушені були шукати заробітки далеко від «милих серцю Карпат». Тому гасло фестивалю «Гей, брати-гуцули, сходімося до купи, аби нашу незалежність не змогли звернути!» сповнене особливого змісту. «Сходитися докупи» почали з 1991 року, від першого гуцульського фестивалю. Робили це, змінюючи місця проведення, мандруючи Івано-Франківською, Чернівецькою, Закарпатською областями.

В мене неповага до тих людей, які, маючи близько десяти тисяч вбитих, а ще більше поранених, хочуть зараз концерти робити
Василь Скрипничук

Лише двічі фестиваль довелося скасувати: у 2008-му – через «велику воду», повінь, і у 2014-му – через події на Сході України. Та і зараз його проведення вважає недоречним голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук. «Моє ставлення до фестивалів – ноги моєї в Надвірній на гуцульському фестивалі не буде. Хто хоче фестивалити – зброю в руки і на фестиваль в Пісках. В мене неповага до тих людей, які, маючи близько десяти тисяч вбитих, а ще більше поранених, хочуть зараз концерти робити», – висловився Василь Скрипничук.

Не розваги, а виховання патріотизму

Організатори фестивалю заперечують: такі акції проводять не для того, щоб просто співати-танцювати. Вони запитують: збереження історико-культурної спадщини, захист лісів і гірських рік, перспективи розвитку карпатського регіону, працевлаштування людей у горах, де завжди з роботою складно – хіба не теми для обміну думками та ухвалення рішень? Це потрібно насамперед молодим, – переконує начальник управління культури Івано-Франківської обласної держадміністрації Володимир Федорак.

Важливо зараз єднати націю, консолідувати її
Володимир Федорак

«Враховуючи величезний доробок гуцульського етнорегіону, потрібно виховувати молодь на національних традиціях, звичаях, обрядах і, звичайно, формувати перспективу нації. Цей фестиваль буде враховувати головну тематику теперішньої ситуації – це патріотична тематика. І разом з тим дуже важливий акцент буде зроблено на молодь. Важливо зараз єднати націю, консолідувати її», – вважає Володимир Федорак.

А ще, за словами організаторів, при підготовці до фестивалю зміцнюється інфраструктура міста, проводять ремонти, впорядковують благоустрій.

Фестивалі, туризм – це теж зброя

«Для перемоги у війні порядок життя має бути мирним», – вважає активіст, керівник Громадського інституту аналітики Віталій Перевізник.

Об’єднувати ідею національно-визвольної війни та ідею розкрутки нашої культурної спадщини
Галина Дичківська

Плакати можна і плакати потрібно, ці емоції теж важливі, але це не повинно стати визначальним, – вважає психотерапевт Галина Дичківська. На її думку, не можна цілком відмовлятися від таких фестивалів, але слід їх проводити виважено. «Моя точка зору, що фестивалі і будь-які такі заходи потрібні. Але інше питання: наскільки вони є етичними. Тобто вони мають бути мудрі. Це можна робити таким чином, щоб об’єднувати ідею по суті національно-визвольної війни та ідею розкрутки нашої культурної спадщини. Це абсолютно нормально, і це можна робити. Туризм – це також зброя, причому дуже серйозна зброя», – каже Галина Дичківська.

У суботу на різних майданчиках Надвірної свої конкурсні мистецькі програми представлять художні колективи з різних областей та діятиме виставка-ярмарок майстрів ужитково-декоративного мистецтва. В неділю відбудеться гала-концерт переможців і передача фестивальної естафети наступному місту. Якому саме – поки що тримають в таємниці.

Матеріал підготували Галина Добош та Олександр Лащенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG