Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні завершилися переговори міністрів «нормандської четвірки»


Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» (архівне фото)
Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» (архівне фото)

У Берліні завершилися переговори міністрів закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії в так званому «нормандському форматі», повідомив у мережі мікроблогів Twitter політичний директор МЗС України Олексій Макеєв.

«Переговори в Берліні у нормандському форматі завершилися. Павло Клімкін вийде до української преси», – написав він.

Переговори Франка-Вальтера Штайнмаєра, Лорана Фаб’юса, Павла Клімкіна та Сергія Лаврова тривали близько трьох годин і, за словами очільника німецького зовнішньополітичного відомства «були менш конфронтаційними». Штайнмаєр додав, що міністри обговорили весь комплекс питань безпеки на Донбасі.

За словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, учасники зустрічі виступили за якнайшвидше напрацювання угоди про відведення озброєнь на Донбасі і погодилися подолати розбіжності щодо місцевих виборів у цьому регіоні.

Формат «нормандської четвірки» був сформований у червні 2014 року – після зустрічі лідерів Німеччини, Франції, Росії та України в Нормандії на урочистостях з нагоди 70-річчя висадки військ союзників.

Зустріч «четвірки» в лютому 2015 року на рівні лідерів держав мала результатом підписання в Мінську нових домовленостей, так званого «Мінська-2». Ці домовленості передбачали, зокрема, припинення вогню на лінії контакту сторін на Донбасі, відведення великокаліберної зброї, обмін полоненими тощо.

24 серпня лідери України, Німеччини та Франції мали зустріч у Берліні – без участі російського президента Путіна.

XS
SM
MD
LG