Доступність посилання

ТОП новини

Кремль на Донбасі робить ставку на циніків (огляд преси)


Для російської авантюри на Донбасі нині більше підходить безпринципний ділок

Відсторонення від «влади» та арешт одного з номінальних ватажків «ДНР» Андрія Пургіна багато хто вважає знаковим. Зокрема, «Український тиждень» переконує, що для російської авантюри на Донбасі нині більше підходить безпринципний ділок, ніж старий дивакуватий ідеаліст. Спочатку, поки російські куратори розпалювали пожежу війни та погрожували розтоптати Україну, Пургін і Пушилін прекрасно уживалися в одній команді. Перший вірив у те, що робив, другий, на думку журналістів, мав корисливий інтерес. Коли ж настав час згортати авантюру та домовлятися з Україною, Пургін виявився непотрібним і навіть шкідливим елементом, Пушилін, навпаки, цинічним виконавцем, не обтяженим ідеалами, якому не становитиме моральних зусиль виконувати будь-які, навіть відверто підлі вказівки Кремля.

Поки що не відомо, чим це обернеться для України, констатує видання. Можливих сценаріїв, як пише видання, два: «народні республіки» стануть або «українським Придністров’ям» – де-факто не підконтрольним Україні, але економічно тісно пов’язаним із нею територією, або «українською Чечнею» – напівнезалежним регіоном зі своєю армією та своїми феодалами, які житимуть коштом українських платників податків. Який із цих сценаріїв буде втілено в життя, залежить уже від самої України та її керівництва. Про це «Український тиждень» наголошує в статті «Ставка на циніків».

Кілька місяців поспіль уряд намагається донести до українців думку про те, що «дно кризи вже позаду». Спираючись на окремі зведення Держстату, про це справді можна говорити, погоджується тижневик «Фокус». Однак, як зазначає видання, існує чимало факторів, які здатні похитнути українську економіку і, відповідно, ще більше спустошити гаманці українців. Серед них – низький темп відновлення економіки, фіскальний тиск на бізнес, інфляція, світова криза, зниження реальних доходів українців і зростання безробіття. Про інші фактори тижневик розповідає в статті «10 економічних ризиків осені 2015».

За півтора року Україна втратила чверть усіх іноземних інвестицій, залучених за роки незалежності, інформує тижневик «Новое время». Виводять гроші переважно вітчизняні мільярдери і мільйонери. Видання пише, що за час правління Віктора Януковича в країні так і не з'явився жоден великий іноземний інвестор, зате спостерігався відтік капіталу. Нова владна команда сподівалася, що зі зміною політичної ситуації в країну потягнуться іноземні гроші. Однак перелому ситуації не відбулося. Навпаки. Про причини тижневик розповідає в статті «Опудало для грошей».

У цьому ж числі «Новое время» стверджує, що німецькому канцлеру Ангелі Меркель складно утримувати новий східний курс, і формула «Мінськ-2» не гарантує мир в Україні. Але Німеччина радикально змінює ставлення до Росії. І це є історичний момент, наголошує видання у статті «Кінець роману».

Міхеїл Саакашвілі, узявшись за надзвичайно широкий спектр завдань, задекларувавши цілі, що виходять далеко за межі функціональних обов'язків і повноважень голови обласної адміністрації, зіткнувся з українською корумпованою державною системою, ламати яку треба згори, а не збоку. Адже, як переконує «Дзеркало тижня», неможливо в окремо взятій області подолати корупцію, контрабанду і свавілля олігархів, коли їхні масштаби й апетити заохочує Київ. Заголовок публікації – «В очікуванні «одеського дива».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG