Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ збільшуватиме свою місію на сході України – генсекретар Дзаннієр


Нам треба більше спостерігачів на сході України – генскретар ОБСЄ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ламберто Дзаннієр

«Ми присутні на п’ятьох ділянках, близьких до лінії зіткнення. Ми плануємо збільшити кількість таких «хабів» до восьми»

Київ – ОБСЄ має намір збільшити кількість спостерігачів своєї місії у зоні АТО на Донбасі. Про це в інтервʼю Радіо Свобода сказав генеральний секретар цієї організації Ламберто Дзаннієр, який перебував у Києві та брав участь в конференції YES. Він також розповів, що в ОБСЄ розглядають імовірність розширення функцій спостерігачів місії з огляду на нові виклики. Радіо Свобода зокрема запитало Ламберто Дзаннієра, чи планує ОБСЄ змінити режим роботи СММ ОБСЄ на формат «24/7».

ОБСЄ збільшуватиме свою місію на сході України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Ми зараз розглядаємо можливі функції, які варто було б додати (до функцій Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ – ред.), відштовхуючись від того, що ми очікуємо від мінських домовленостей. Я сподіваюся, ми побачимо прогрес у вигляді відведення важкого озброєння, яке зберігатиметься на певних ділянках. Ми подивимося, якими будуть наслідки цього для нас – з огляду на нові завдання. Крім того, ми сподіваємося, що режим припинення вогню триватиме, що ситуація в цьому плані стабілізується. У цьому контексті ми міркуємо, як збільшити присутність уздовж лінії припинення вогню.

– Яким чином?

Працюємо над збільшенням технічного оснащення, думаємо про нові безпілотні літальні апарати. І, звісно, нам треба більше спостерігачів

– Ми вже присутні на 5 ділянках, близьких до лінії зіткнення. Ми плануємо збільшити кількість таких «хабів» до восьми. Таким чином, мобільні групи зможуть покривати все, що відбувається довкола, близько до лінії контакту. Ми також працюємо над збільшенням технічного оснащення. Ми думаємо про нові безпілотні літальні апарати. І, звісно, нам треба більше спостерігачів: це – питання, над яким я працюю з країнами-членами ОБСЄ. Нам потрібні люди з якісним військовим досвідом, адже моніторинг уздовж кордону вимагає специфічних навичок військового, а нам потрібна якісна команда.

– На скільки плануєте збільшити кількість спостерігачів?

Зараз місія ОБСЄ – близько 550 людей. Плануємо збільшувати на 25 осіб щотижня

– Ми збільшуватимемо поступово, але ми вповноважені досягнути кількості у тисячу осіб. Зараз місія ОБСЄ – близько 550 людей. Якщо ми матимемо необхідну залученість (країн-членів ОБСЄ, які мають виділяти спостерігачів – ред.), то плануємо збільшувати на 25 осіб щотижня. Цей процес можна буде запустити після того, як буде належний рівень комплектування команди. Але, знов-таки, це залежить від наших завдань.

XS
SM
MD
LG