Доступність посилання

ТОП новини

Зміни в уряді: прем’єр та коаліція не поспішають із пропозиціями


Арсеній Яценюк, Петро Порошенко і Володимир Гройсман на розширеному засіданні уряду. 8 вересня 2015 року
Арсеній Яценюк, Петро Порошенко і Володимир Гройсман на розширеному засіданні уряду. 8 вересня 2015 року

Кабмін чекають не лише кадрові, а й структурні зміни

Київ – 14 вересня має відбутися зустріч президента, прем’єр-міністра та лідерів фракцій парламентської більшості з метою обговорити можливі зміни у складі Кабінету міністрів. Зараз у складі уряду є щонайменше три вакансії. Міністр екології Ігор Шевченко був відправлений у відставку, а віце-прем’єр Валерій Вощевський та міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі подали у відставку, але наразі залишаються на своїх посадах. Утім, ані президент, ані парламентська більшість не поспішають із оновленням складу уряду.

Зміни в уряді: прем’єр та коаліція не поспішають із пропозиціями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка, зустріч планується у форматі «рада коаліції, президент та прем’єр».

Це повинна бути не кількість, а якість
Арсеній Яценюк

На початку серпня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував, що у вересні відбудуться зміни в складу уряду, причому – не лише кадрові, а й структурні. За його словами, «це повинна бути не кількість, а якість». Крім того, представники парламентської більшості також заявляли про намір створити групу фахівців, яка, проаналізувавши роботу міністрів, мала зробити пропозиції щодо кадрових перестановок.

Серед урядовців, роботою яких прем’єр незадоволений, джерела в парламентській більшості називають міністра енергетики Володимира Демчишина, міністра інфраструктури Андрія Пивоварського та міністра економіки Айвараса Абромавічуса.

Коаліції бракує консенсусу

​Утім, влада не поспішає з ротацією серед урядовців. Попервах зустріч, де мали визначити зміни в Кабміні, запланували на 8-9 вересня. У ці дні відбулося розширене засідання уряду, але кадрових наслідків ця зустріч не мала. Президент Петро Порошенко наголошує, що ініціатива в питанні змін у складі уряду належить коаліції. А він натомість готовий їх підтримати. Однак, глава держави висловив сумнів, що в коаліції йдуть процеси щодо зміни уряду.

Те, що коаліція не може визначитися із кандидатами на посади в Кабміні, експерти пояснюють насамперед проблемами всередині самої парламентської більшості.

Треба мати щонайменше 226 голосів за звільнення і стільки ж – за призначення
Євген Магда

«Процес ротації зараз делікатно-болісний насамперед тому, що треба мати щонайменше 226 голосів за звільнення і стільки ж – за призначення. І в цьому питанні є певні складнощі», – зазначає політичний експерт Євген Магда. За його словами, так само бракує претендентів на міністерські посади, які б могли забезпечити реальні реформи, а не їх імітацію.

Щодо структурних змін, то останнім часом дедалі частіше йдеться про зменшення кількості міністерських портфелів. Водночас, експерти називають можливим відновлення посади першого віце-прем’єра із широкими повноваженнями. Цю посаду може посісти людина близька до глави держави. Серед імовірних претендентів називають першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка.

У порядку денному – запровадження посади віце-прем’єра з питань європейської інтеграції
Володимир Фесенко

На думку політолога Володимира Фесенка, «ще з минулого року в порядку денному запровадження посади віце-прем’єра з питань європейської інтеграції». Утім, можливо, що питання європейської інтеграції також відійде до повноважень першого віце-прем’єра.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG