Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Росії. Ресурс влади був спрямований проти опозиції


Виборча дільниця у Воронежі. 13 вересня 2015 року
Виборча дільниця у Воронежі. 13 вересня 2015 року

Влада в регіонах використовувала низьку явку виборців і вже випробувані раніше технології – експерт

Москва – У Росії підбивають підсумки виборів голів суб’єктів Російської Федерації, депутатів законодавчих зборів і муніципальних утворень. Особлива увага в минулу неділю була прикута до Костромської області, де на місця в регіональних законодавчих зборах претендувала опозиційна партія ПАРНАС. Але адміністративний ресурс, помножений на пасивність виборців, дали переважну більшість голосів представникам влади.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Леонід Волков
Леонід Волков

О другій годині ночі керівник виборчого штабу партії ПАРНАС у Костромі Леонід Волков написав у Твіттері, що її представники не проходять до місцевого парламенту. Вранці обласна виборча комісія підтвердила це, опублікувавши перші підсумки виборів.

Експерти спочатку говорили, що ймовірність потрапляння хоча б одного представника ПАРНАСу в Костромську думу буде дивом, оскільки весь адміністративний ресурс був спрямований на боротьбу з опозицією. У день голосування відбувалися дивні події. Спочатку стався напад на штаб «Відкритих виборів» – проекту «Відкрита Росія». А потім там з’явилися поліцейські, які стверджували, що до них надійшов сигнал, що нібито у квартирі скоєно вбивство. Понад 10 співробітників штабу були затримані, і з відділення поліції їх відпустили тільки вранці. Втім, у самій партії не схильні звинувачувати у провалі тільки своїх недругів.

«Причина досить зрозуміла і треба сказати об’єктивно, що, можливо, нам не вистачило часу, можливо, не вистачило людей, щоб доїхати до тих далеких сіл, селищ, населених пунктів області, де живе небагато народу. У нас не вийшло там агітувати. Відповідно, багато людей просто не знали, що таке ПАРНАС», – заявив у розмові з Радіо Свобода активіст ПАРНАСу Микола Левшиць.

Без сюрпризів

Спостерігачі відзначають, що і на етапі передвиборчої кампанії були порушення. Однак, новизною вони не відрізнялися. Влада в регіонах використовувала низьку явку виборців і вже випробувані раніше технології, вважає експерт організації «Голос» Віталій Аверін.

«Це якраз приклад адміністративних маніпуляцій, застосування адміністративних технологій, коли в цілому низька явка, а за рахунок аномально високого дострокового голосування чинна влада забезпечує собі підтримку на цих виборах. І таким чином продовжує свої повноваження і обирає своїх представників в органи влади».

У більшості російських регіонів результати виборів виявилися цілком передбачуваними. Навіть Леонід Маркелов, який, образившись на непривітних виборців, пообіцяв їм перекопати дороги, ледь-ледь подолав позначку в 50%. Порушено загальний спокій тільки в Іркутську – там через два тижні у другому турі городянам належить вибирати між чинним губернатором Сергієм Єрощенковим і комуністом Сергієм Левченком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG