Доступність посилання

ТОП новини

«Диванні експерти» і уряд: як говорити про реформи конструктивно?


«Форум-2000» у Празі. 14 вересня 2015 року
«Форум-2000» у Празі. 14 вересня 2015 року

Половина українців не бачать реформ, свідчить опитування. Експерти ж кажуть: зміни є, просто вони повільніші, ніж очікує суспільство

Майже половина українців (48%) вважають, що українська влада не має прогресу у здійсненні реформ. Про це свідчать результати дослідження фонду «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова. На тлі таких песимістичних настроїв МВФ, ПАРЄ та міжнародні експерти з економіки відзначають успіхи та прогрес Києва. Важливо розяснювати людям суть неприємних чи малопримітних на перший погляд реформ. Натомість, громадянське суспільство має заглиблюватись у суть змін перед тим, як приміряти роль «диванного експерта». Про таку взаємодію держави і людей говорили цьогоріч на «Форумі-2000» у Празі.

У країнах, які проходять через етап трансформації часто формується криза очікування: люди стомлюються чекати та хочуть наочних результатів. Про це говорили на «Форумі-2000» експерти та чиновники з України, Єгипту, Греції та Хорватії. Тож чи має уряд запроваджувати саме ті реформи, на яких наполягає суспільство? Чи громадяни інколи наполягають на змінах в економіці та управлінні, не до кінця в цьому розбираючись?

Такої дилеми можна уникнути, якщо держава постійно спілкуватиметься із людьми, радячись та вислуховуючи думку лідерів думок про ті чи інші реформи. Таку думку висловив Ахмед Галал, екс-міністр фінансів Єгипту в тимчасовому уряді упродовж 2013-2014 років. Його держава також пройшла через революцію в 2011 році. Тоді на вуличних демонстраціях узимку люди вимагали відставки президента, що не залишав крісло очільника держави близько 30 років. На пару років владу отримали військові. А вже в 2013 році Єгипет пережив військовий переворот і зміну влади.

Реформи у період трансформації держави: досвід Єгипту

Деякі події історії Єгипту та України перегукуються, а в дечому держави зовсім відмінні. Утім, Каїр, як і Київ, мав справу з суттєвим економічним падінням: єгипетський фунт після революції упав тоді до рекордно низького рівня стосовно американського долара, а щоденні втрати країни були на рівні 310 мільйонів доларів.

У своїй промові на конференції він говорив про те, що люди часто недооцінюють зміни. Їм здається, що держава стоїть на місці, якщо особисто їхні статки не зросли в кілька разів. За його словами, суспільства, які переживають трансформацію, подібні в дечому: люди хочуть усього і відразу. Натомість, те, що мається на увазі під реформою, часто є низкою послідовних кроків, які вимагають часу.

Ризик у тому, вважає Галал, що революція не закінчується в момент, коли люди ідуть з вулиць. Вони залишають у собі цей потенціал до протесту, який може проявитись, якщо з громадянами не обговорювати: хто, що і як робить для добробуту держави.

Люди можуть відрізнити хороші реформи від поганих, але з ними треба спілкуватись – єгипетський політик

В ексклюзивному коментарі Радіо Свобода Ахмед Галал зауважив, що українському уряду не варто сприймати суспільство «як нерозумних дітей». Він зауважує, що «для танго потрібні двоє»: влада не впорається без підтримки суспільства. І найкраще, вважає Галал, проводити форуми, де влада та лідери думок обговорюватимуть реформу з різних боків. А потім різні точки зору слід представити через журналістів людям, говорить експерт.

На запитання, чи будуть ефективними такі обговорення у суспільстві, що розраховує на значно швидший хід реформ, – згідно результатів опитувань, – політик відповів: «Люди розумні. Коли вони мають «за» та «проти» чогось – можуть вирішити, що краще для держави. Не можна змусити людей думати по-своєму. І стосується однаково і громадянського суспільства і представників влади».

Не поводьтесь із людьми, немов із дітьми. Вони дорослі і здатні розрізняти, що добре, а що погано. Утім дайте їм платформу, дайте змогу розібратись
Ахмед Галал

На думку Ахмеда Галала, навіть якщо люди налаштовані вороже до тієї чи іншої реформи, то все одно слід публічно обговорювати її. Це сприяє освіченості суспільства, додає він.

«Не поводьтесь із людьми, немов із дітьми. Вони дорослі і здатні розрізняти, що добре, а що погано. Утім дайте їм платформу, дайте змогу розібратись», – додає він.

Ті, кому реформи невигідні, а також популісти – ризики для суспільства

Водночас, каже єгипетський експерт, часто реформи критикуватимуться не через їхню низьку ефективність, а тому, що вони є невигідними тим чи іншим людям. Ахмед Галал говорить, що завжди будуть переможці та ті, хто програли. Друга категорія громадян опиратиметься змінам, адже вважає їх незвичними для себе, чужими. Можна припустити, що для українського суспільства таким є штраф за вигулювання домашніх тварин у непристосованих для цього місцях.

Говорячи про сприйняття суспільством реформ, експерти вказують і на ризики популізму. Сандра Швалєк, яка в минулому була заступником та виконувачем обов’язків мера столиці Хорватії, бачить зв’язок між пустими обіцянками влади та низьким рівнем життя. На її думку, чим більше економічних проблем має держава, тим більш схильні громадяни підтримувати популістів-політиків, натомість оминаючи болючих реформ.

Найкращі успіхи з антикорупційною реформою, найповільніше з децентралізацією – VoxUkraine

Одна з таких платформ, яку пропонує єгипетський політик Галал – VoxUkraine. Понад 40 експертів різних галузей у складі цієї команди проаналізували, які успіхи з реформами має Україна.


Мовою цифр VoxUkraine вказує на «проблемні місця» України. ВВП держави зростає в рази повільніше за ВВП Польщі. Статки десяти найбагатших українців разом – це одна п’ята всього ВВП. Україна наразі на 96-му місці в рейтингу «Doing business», 142-га в «Індексі сприйняття корупції» та аж на 163-му місці в рейтингу держав із найпроблемнішою судовою системою.

Утім, в Україні таки відбуваються зміни, впевнені експерти VoxUkraine: 55% парламенту – це нові обличчя. А реформи рухаються, утім дійсно повільно, свідчать результати дослідження. Найпроблемнішими експерти називають реформи у галузях децентралізації, демонополізації та державному управлінні. Значно кращою є ситуація з державною фінансовою та банківською системами, дерегуляцією бізнесу та енергетичним сектором. А найбільший прогрес є в антикорупційному секторі – предметі частого обговорення в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG