Доступність посилання

ТОП новини

Що робити з Донбасом? (Огляд преси)


Контрабанда на Донбасі. Ціни різні: від гривні за кілограм вантажу до 200 тисяч гривень за пропуск однієї фури

Питання, що робити з Донбасом, перетворилося на ключове питання української політики. Зовнішньої та внутрішньої. Без відповіді на це питання Україна не може рухатися далі, переконує газета «День». Адже проблема територіальної цілісності не дає державі будувати стратегічні відносини із зовнішньополітичними партнерами, перешкоджає внутрішньо-політичній стабілізації. Видання наголошує, що свої території треба повертати. Робити це треба бодай для того, щоб бути переможцем, а не переможеним. Щоб мати динаміку зростання, а не динаміку втрат. За нинішніх умов питання про те, що Україні треба робити з Донбасом (і Кримом), є викликом стратегічній притомності держави. Про те, як треба на нього реагувати, газета розповідає в статті «Проблема Донбасу і Криму».

У 2016 році військові витрати поб'ють всі рекорди. Однак, як стверджує газета «Сегодня», грошей все одно не вистачить, адже потрібно купувати те, що армія не отримувала протягом 22 років. Близько половини виділених коштів у Міноборони збираються направити на підвищення рівня боєготовності військових частин, на розвиток озброєнь і військової техніки, а також на будівництво житла для військовослужбовців. Проте, за оцінками експертів газети, реальні потреби армії набагато вищі, ніж зараз може дозволити собі держава.

У цьому ж числі газета «Сегодня» наголошує – щодня на територію Донбасу, контрольовану бойовиками, намагаються прорватися фури з контрабандою. Присікають ввезення заборонених вантажів мобільні групи, які патрулюють лінію розмежування. Так, нині у зоні АТО 7 мобільних груп, куди входять представники силових структур, волонтери та силова підтримка – десантники. Однак, як зазначає видання, багатьом фурам із контрабандою вдається завдяки хабарям проходити блокпости. Ціни різні: від гривні за кілограм вантажу до 200 тисяч гривень за пропуск однієї фури. У Генштабі ж газетярів запевнили, що про корупцію на блокпостах їм невідомо. Докладніше про це йдеться в статті «Зловити контрабандиста».

Влада продовжує шукати внутрiшнiх ворогiв та дискредитувати добровольчий рух, стверджує газета «Україна молода». Днями прес-служба СБУ повідомила, що керівник спецбатальйону міліції «Слобожанщина» був одним із організаторів групи кілерів, що готувалася вбити главу МВС Арсена Авакова. Сам же Арсен Аваков, на думку журналістів, ніби піариться на подібних повідомленнях, і серед причин замаху називає поствоєнний синдром. Водночас радник голови СБУ Юрій Тандіт зазначає, що можливий замах на Авакова та інших осіб готували, в тому числі в Росії. Стаття називається «Замах як пiар».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG