Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не зміг домовитися, що робити з навалою мігрантів


Поліцейський пункт паспортного контролю на німецько-австрійському кордоні
Поліцейський пункт паспортного контролю на німецько-австрійському кордоні

У ЄС навколо міграції тривають розбіжності між сходом та заходом

Брюссель – Свобода пересування всередині ЄС припинена: в Словаччині, Австрії чи на кордоні Німеччини знову, як колись (до створення Шенгенської зони), величезні черги автомобілів, контроль та обшуки. Всі чекають вказівок та рішень із Брюсселя, де напередодні відбулася кризова нарада міністрів щодо міграції. Однак домовитися вдалося тільки поверхово – щодо посилення контролю й тиску на держави, звідки походять мігранти. Тим часом щодо рівномірного розподілу понад півтори сотні тисяч біженців домовитися так і не вдалося.

ЄС не зміг домовитися, що робити з навалою мігрантів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З огляду на найбільшу мігрантську кризу з часів Другої світової війни, насамперед, треба посилити контроль і ефективність зовнішніх кордонів ЄС, заявили міністри після екстреної зустрічі. По-друге, слід якнайшвидше завершити укладення угод із країнами-сусідами щодо повернення додому мігрантів, які не відповідають критеріям біженців. Цей посилений діалог має здійснитися, зокрема, із державами північної Африки, звідки походять більшість шукачів кращої долі в ЄС. З іншого боку, слід домовлятися і з транзитними країнами, такими, як Пакистан, Туреччина чи Йорданія.

По закінченні багатогодинних дискусій навколо питань міграції міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казнев наголосив, що Італія та Греція на своїх кордонах матимуть спеціальні пункти реєстрації мігрантів.

Мігрантів мають реєструвати, розподіляти між державами ЄС і повертати тих, що не відповідають вимогам
Бернар Казнев

«Ці точки особливої активності мігрантів мають всіх реєструвати, розподіляти біженців між державами ЄС і повертати тих, що не відповідають вимогам і не можуть отримати політичного притулку в Євросоюзі. Італія та Греція, ці дві країни, що готові створити у себе ці пункти, мають для цього отримати належну фінансову й технічну підтримку з боку Єврокомісії», – заявив французький міністр.

Мігранти перетинають кордон між Угорщиною і Сербією
Мігранти перетинають кордон між Угорщиною і Сербією

«Квоти розбрату»

Слід перемогти страх перед мігрантами іншої релігії чи кольору шкіри
Жан Ассельборн

Але основна дилема, яку ніяк не вдається вирішити представникам ЄС, це рівномірний розподіл біженців між державами Шенгену. Хоча напередодні міністри заявили, що в принципі угоди щодо поділу за квотами 160 тисяч мігрантів таки було досягнуто, конкретно вдалося домовитися поки що тільки щодо 32 тисяч біженців. Як заявив Жан Ассельборн, міністр закордонних справ Люксембургу, який головує в ЄС, не всі країни співдружності згідні на консенсус, але «слід перемогти страх перед мігрантами іншої релігії чи кольору шкіри». Німеччина й Франція, так само, як і низка інших держав «старої Європи» виступають за такий розподіл. Однак, не погоджуються на квотну систему такі держави, як Польщі, Угорщина, Чеська республіка чи Словаччина. Тож, нинішнє відновлення німцями чи австрійцями прикордонного контролю стало своєрідним способом тиску на цих східних сусідів.

А такі країни, як Данія чи Великобританія, взагалі відмовилися брати участь у цьому розподілі.

Тож, про солідарність та відповідальність європейських країн, до яких закликав віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, поки що не йдеться. Хоча, каже він, часу є дуже мало, але поступово цю надзвичайну ситуацію з навалою мігрантів слід повернути в нормальне русло.

Проблема міграції супроводжуватиме ЄС ще довго – Тіммерманс

«Крок за кроком Євросоюз буде здатен колективно вирішити цю проблему. Вона не зникне, а буде з нами ще тривалий час. Тому ця проблема вимагає колективних дій та довготривалих рішень», – зазначив Тіммерманс.

Нереально закрити зовнішні кордони та залишити назовні всіх біженців, бо це суперечить європейським цінностям. Але так само неможливо відкрити всі кордони й пустити сюди всіх бажаючих
Франс Тіммерманс

Він додає, що «для європейців нереально закрити зовнішні кордони та залишити назовні всіх біженців, бо це буде популістський підхід, що суперечить європейським цінностям. Але так само нам неможливо відкрити всі кордони й пустити сюди всіх бажаючих, оскільки це підірве нашу соціальну модель».

З огляду на те, що навіть після довгих консультацій і дискусій представники держав ЄС не змогли домовитися щодо того, як далі діяти в цій кризовій ситуації, міністрам від кожної з держав-членів доведеться зібратися на ще одній позачерговій нараді, пояснив єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос. Знову зосередити увагу на мігрантах заплановано також на плановій зустрічі міністрів ЄС 8 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG