Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжці відстоюють «право на чисте атмосферне повітря»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Зареєстрована запорожцем на офіційному інтернет-представництві президента петиція зібрала понад 2,5 тисячі підписів

Запоріжжя – Запорізький науковець ініціював збір підписів під петицією до президента України з вимогою забезпечити городянам «право на чисте атмосферне повітря». Поки запоріжці збирають підписи, окремі великі підприємства звітують про успіхи у здійсненні власних екологічних програм. А санепідемстанція області фіксує перевищення у місті гранично допустимих концентрацій небезпечних речовин.

Запорожці відстоюють «право на чисте атмосферне повітря»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Свою петицію на сайті президента України Павло Лютиков зареєстрував 4 вересня. Доцент юридичного факультету Запорізького національного університету каже, що втомився від ситуації, коли не може відчинити вікно у власній квартирі через промисловий сморід. Тому прохає президента взяти екологічну ситуацію в місті під власний контроль. Також пропонує внести зміни до чинних законів і видавати дозволи на викиди підприємств після обговорення з місцевою громадою.

Або це громадські слухання, які здійснюються через сайт органу місцевого самоврядування, або місцевий референдум
Павло Лютиков

«Або це якісь громадські слухання, які здійснюються через інтернет-ресурс, сайт органу місцевого самоврядування, наприклад, міської ради, або місцевий референдум. Але мені здається, що в наших умовах законодавчого не зовсім коректного регулювання референдум виглядає важчим, ніж перший варіант», – каже Павло Лютиков.

У місті працює близько 280 підприємств. Серед них такі промислові гіганти як «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь», Запорізький завод феросплавів. За даними санепідемстанції в Запорізькій області, кількість викидів забруднюючих речовин в повітря у місті щорічно складає близько 100 тисяч тонн. Усі промислові підприємства поділяються на три категорії – пояснюють чинне законодавство в облдержадміністрації. Наразі найбільші забруднювачі повітря отримують дозвіл на свою діяльність у Міністерстві екології.

Дозволи на викиди підприємствам першої групи видає Міністерство екології і природних ресурсів України
Сергій Карпій

«Перша група – це підприємства, які є основними забруднювачами атмосферного повітря. Дозволи на викиди підприємствам першої групи видає Міністерство екології і природних ресурсів України. Для другої, третьої груп – це середні і маленькі підприємства – видається структурними підрозділами обласних державних адміністрацій у сфері екології і природних ресурсів», – розповідає директор відповідного департаменту облдержадміністрації Сергій Карпій.

Чим дихає Запоріжжя?

Частина великих підприємств звітує про значні інвестиції в свої екологічні програми. Наприклад, «Запоріжсталь» офіційно заявляє: комбінат витратив протягом двох років на екомодернізацію понад 2 мільярди гривень. Інвестиції в будівництво газоочисного обладнання підприємства склали близько 80 мільйонів гривень. Та незважаючи на те, що частина підприємств звітує про успіхи в боротьбі за чисте повітря, санепідемстанція продовжує фіксувати перевищення забруднюючих речовин в ньому. За офіційними даними, у місті зростає кількість людей з алергічними реакціями: до лікарів минулого тижня звернулося 467 запоріжців. Відповідно запропонована Павлом Лютиковим петиція знайшла своїх симпатиків. Однак, є і критики.

Лунали заклики, що я ставлю за мету закрити підприємства
Павло Лютиков

«Є люди, які чомусь сприймають її як якийсь виклик нашим промисловим гігантам, і чомусь робиться акцент на одному з промислових гігантів, хоча я в петиції жодного слова не кажу про жодне підприємство, не акцентуючи увагу що тому чи іншому підприємстві, яке виключно забруднює повітря. Лунали заклики, що я ставлю за мету закрити ці підприємства», – розповідає Павло Лютиков.

Представник руху «Чим дихає Запоріжжя» Вадим Тихонов – один з тих, хто підписав петицію. Впевнений, що документ – шлях зробити діяльність великих підприємств більш прозорою для запоріжців.

Запоріжці повинні мати інформацію про реальну ситуацію з викидами
Вадим Тихонов

«Я вважаю, що вони повинні мати інформацію про реальну ситуацію з викидами, бо як тільки у ЗМІ просочується інформація, пов’язана з викидами, ми бачимо зворотню реакцію проплачених ЗМІ чи заводських ЗМІ, назвемо їх так, в яких кажуть, що це через автомобілі, через алергію, через якісь трави», – каже активіст екологічного руху Вадим Тихонов.

Наразі зареєстрований запорізьким юристом документ підтримали понад 2,5 тисячі запорожців. Для розгляду його президентом він має набрати протягом 80 днів понад 25 тисяч підписів громадян.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG