Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина закрила кордон із Сербією для мігрантів


Біженець із дитиною на сербському боці угорсько-сербського кордону, 15 вересня 2015 року
Біженець із дитиною на сербському боці угорсько-сербського кордону, 15 вересня 2015 року

Угорщина закрила головний пропускний пункт на кордоні з Сербією для мігрантів на тлі збільшення числа біженців, що прибувають із Сирії, Афганістану й інших країн.

14 вересня, за даними влади Угорщини, на територію країни зайшла рекордна кількість біженців – 9380.

Угорська поліція заявила, що затримала дев’ятьох сирійців і сімох афганців, які намагалися зайти на територію Угорщини, порушуючи нові правила перетину кордону.

Нові правила, зокрема, передбачають кримінальну відповідальність, що передбачає ув’язнення чи депортацію за пошкодження новозбудованих оборонних споруд на кордоні.

Більшість мігрантів, які прибувають у Євросоюз протягом останніх місяців, розглядають Угорщину як одну з країн на шляху до заможніших держав Євросоюзу. Раніше цього місяця з огляду на велику кількість біженців, які намагалися виїхати з Угорщини в Австрію, Будапешт тимчасово припинив залізничне сполучення з Віднем.

Міністри внутрішніх справ країн-членів Європейського союзу не змогли дійти згоди щодо системи примусових квот на прийняття біженців, яку намагається запровадити Брюссель. На терміновій зустрічі, що протривала до пізнього вечора 14 вересня, проти таких квот на розселення по всіх країнах ЄС 120 тисяч біженців знову виступили країни Східної і Середньої Європи. Вони заявляють, що згодні приймати біженців, але лише стільки, скільки визначать собі самі добровільно.

Міністри змогли лише домовитися «у принципі» щодо програми розселення по всіх країнах Євросоюзу 120 тисяч біженців, що дісталися до Греції, Італії й Угорщини. Як повідомив уряд Люксембургу, який нині головує в ЄС, остаточно цю програму міністри мають затвердити на наступній зустрічі у Брюсселі 8 жовтня.

Через кризу з біженцями, які масово прямують до Європи, в першу чергу з країн Близького Сходу й Африки, за попередні два дні вже три країни ЄС – Німеччина, Австрія і Словаччина – оголосили, що тимчасово зупиняють чинність шенгенських домовленостей про зняття контролю на внутрішніх кордонах між країнами-учасницями і відновлюють цей контроль із метою зупинити неконтрольований нині наплив мігрантів. Таку можливість розглядають іще кілька країн «шенгену».

XS
SM
MD
LG