Доступність посилання

ТОП новини
Події

«Ваша Свобода» / Розпад коаліції – реальність чи блеф?


ПРЯМИЙ ЕФІР о 15:40

Гості: народні депутати Леонід Ємець («Народний фронт»); Віталій Купрій (міжфракційне об'єднання «Укроп»)

Олександр Лащенко: «Партії «Батьківщина» та «Самопоміч» психологічно вже готові вийти зі складу коаліції, і після місцевих виборів коаліція, швидше за все, розпадеться». Про це заявив позафракційний народний депутат Віталій Купрій.

Ваша Свобода / Розпад коаліції - реальність чи блеф?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00

Водночас, на його думку, після місцевих виборів будуть позачергові парламентські і президентські. «Бажано одночасно. Думаю, це відбудеться навесні», – спрогнозував Віталій Купрій.

Пане Ємець, Ви погоджуєтеся з таким розвитком подій, тобто 25 жовтня – місцеві заплановані вибори, а потім, можливо, остаточний розпад коаліції, позачергові парламентські, та якщо Петро Олексійович погодиться раптом, – президентські? Дійсно – реальна перспектива для України?

Леонід Ємець
Леонід Ємець
Окремими депутатами, фракціями керує питання не державних інтересів, а вузько партійні
Леонід Ємець

Леонід Ємець: Зараз насправді окремими депутатами парламенту, партіями і фракціями керує питання не державних інтересів, а питання вузько партійні. 25 жовтня у нас вибори до місцевих органів влади. І, зрозуміло, з позиції опозиції себе набагато легше проявити в політичному колі і отримати голоси підтримки виборців. Ну, виходити і кричати, що ми маємо зробити так, щоб жилося краще, не пояснюючи при чому, яким чином це зробити, і що вам заважало це робити раніше, коли ви були частиною коаліції, набагато легше.

Насправді сьогодні ми потребуємо дуже реальних дій і кроків, які вже початі, але ми маємо не зупинятися в частині боротьби з корупцією. Я особисто відповідаю за судову реформу, за напрямки, пов’язані з антикорупційною діяльністю. Ми зробили надзвичайно багато. Прийняли закони і вже починає працювати антикорупційне бюро, провели закон про люстрацію, очищення влади, зараз ми його доопрацьовуємо для того, щоб розширити коло суб’єктів, які будуть підпадати під люстрацію саме в частині органів, які обслуговують місцеве самоврядування, апарати місцевих рад, секретаріати місцевих рад.

– Добре. Саме сьогодні Петро Порошенко зустрічався з детективами. Вже набрали детективів до відомства, яке очолює Артем Ситник. Але водночас антикорупційного прокурора, який має курувати цю діяльність, досі не призначено. Добре. Закон про люстрацію вже давно набув чинності. Але Тетяна Козаченко, яка при Мінюсті опікується цим питанням, тут же ж, на Вашому місці, казала, що жоден суддя в Україні не підпав поки що під люстрацію.

Льовочкін, Фірташ, Тігіпко, якби не закон про люстрацію, знайшли б виходи через політичних сателітів, щоб повернутися до керівництва державою
Леонід Ємець

Леонід Ємець: Суддя не підпав. Але підпали чиновники. Той же Льовочкін, Фірташ, Тігіпко і інша когорта цих всіх «віп»-керівників. Повірте, якщо хтось думає, що вони сьогодні були би поза владою, якби не закон про люстрацію, то навряд чи. Вони зараз знайшли б виходи через своїх політичних сателітів у парламенті, інструменти для того, щоб знову повернутися до керівництва державою.

Насправді це могло би дати якийсь короткочасний організаційний зиск, але це знищило би нашу перспективу. Бо ці люди не міняються – вони як були корупціонерами-хабарниками, які думають виключно про власні інтереси, так ними і залишилися. Так що вони можуть мімікрувати і зробити хороше обличчя у складні часи, не означає, що вони помінялися по суті. Тому ми нашим законом заборонили їм бути чиновниками на 10 років. Не буде ніяких фірташів, тігіпків у державному управлінні.

Судова система схопилася одна за одну в круговій поруці, не пускає внутрішню люстрацію
Леонід Ємець

На жаль, по суддях – самі судді чинять нам спротив. ВСУ подав до КСУ подання про оскарження закону про люстрацію в частині саме люстрації суддів. І судова система так схопилася одна за одну в круговій поруці і не пускає внутрішню люстрацію. Тому ми зараз маємо змінити закон. І ми вже підготували пропозиції змін до Конституції в частині…

– Закон про люстрацію саме, так?

Леонід Ємець: Закон про люстрацію ми доопрацюємо, як цього хоче Венеційські комісія. Але по суддях ми вже бачимо, що ми люстрацією суддів не поборемо.

– Буде окремий документ з цього питання?

Будуть зміни до Конституції, всіх суддів звільнимо. Передбачимо період у два роки
Леонід Ємець

Леонід Ємець: Будуть зміни до Конституції, за якими ми всіх суддів в країні звільнимо. Тобто ми не залишимо країну без суддів. Ми передбачимо період там у два роки.

– І цей можливий законопроект має набрати 300 голосів, щодо оновлення суддівського корпусу? Так?

Леонід Ємець: У рамках роботи Конституційної комісії це питання обговорювалося. На жаль, Конституційна комісія ці наші пропозиції не підтримала, оскільки сама складається значно з тих же суддів, яких ми плануємо звільнити. Ну, не хочуть вони самі звільнятися.

Президент сказав, стоїть на позиції рішучих, кардинальних кроків судової реформи
Леонід Ємець

Але нас почув президент, я так сподіваюся, бо в заключному засіданні Конституційної комісії ми запропонували свої пропозиції разом з тими, які напрацювала комісія, а президент сказав, що він зараз стоїть на позиції рішучих, кардинальних кроків судової реформи. Зараз і пропозиції групи Філатова…

– Президент може цей законопроект подати до Верховної Ради, так?

Леонід Ємець: …і наші – всі вони направлені до Венеційської комісії. Упродовж декількох тижнів вони звідти повернуться з зауваженнями. Тоді президент визначиться з тим, які він бачить зміни до Конституції в частині судової реформи або зі звільненням суддів, або без цього, передасть це парламенту. А ми вже побачимо, що запропонував президент, і чи ми знайдемо під це голоси у парламенті.

– До речі, сьогодні доволі бурхливий день у Верховній Раді. Зокрема один із красномовних виступів – у Юлії Тимошенко. Вона доволі різку позицію з приводу чинної влади висловлює зараз. Подивімося те, що з трибуни парламенту України заявила пані Тимошенко.

Юлія Тимошенко: Я хочу повідомити вам, що ми прийняли рішення як фракція: поки ми не проголосуємо два законопроекти – один, який зобов’язує владу всі 100% українського газу віддавати людям для їх потреб, і поки ми не проголосуємо законопроект про зниження рентної плати на видобуток газу, це 70% податку, які поклали на людей – ми не будемо підтримувати жоден законопроект, навіть самий гарний.

– Пане Купрій, Ви теж і Ваші побратимі готові так заявити з трибуни, що «ми жоден законопроект підтримувати не будемо» і так далі? Наскільки категоричні Ваші позиції? І, дійсно, Ви підтверджуєте те, що заявляли в інтерв’ю інтернет-ресурсам, що «Батьківщина» та «Самопоміч» психологічно вже готові вийти зі складу коаліції, і після місцевих виборів коаліція, швидше за все, розпадеться».

Віталій Купрій
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Заяви ж то чули вже «Батьківщини». Немає питань. Я вважаю, що треба вже йти цим шляхом.

– Розпаду?

Треба йти шляхом перезавантаження влади. На весну проводити позачергові парламентські вибори. Довіра до парламенту вкрай низька. По президенту – окреме питання
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Не розпаду. Перезавантаження влади. Місцеві вибори – це перший крок. Однозначно треба на весну проводити позачергові парламентські вибори. Тому що довіра у суспільстві до парламенту вкрай низька. По президенту – це окреме питання. Оскільки те, що обіцяв, не виконане. Ми всі це бачимо. Ні війну не зупинив за два тижні, ні по тисячі гривень солдатам не забезпечив на день. Тому я думаю, що без повного перезавантаження влади ми взагалі тільки погіршимо ситуацію в країні. І ті гранати, які вибухають – знаєте, може бути будь-що. Тому треба йти демократичним, цивілізованим шляхом.

– Пане Купрій, Ви маєте на увазі той вибух гранати, який пролунав 31 серпня нинішнього року під Верховною Радою, коли розглядався законопроект змін до Конституції щодо децентралізації, запропонований президентом Петром Порошенком. А хіба винуватці ті, хто у Раді сидить?

Віталій Купрій: Однозначно.

– А не ті, хто кидав і підбурював?

Нам кинули на стіл за день до закінчення роботи конституційний законопроект змін. Голосуйте – так хоче президент
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Ні-ні-ні. Президент України підбурює весь український народ. Ви пам’ятаєте, як нам кинули на стіл 14 липня за день вже до закінчення роботи, пленарної сесії конституційний законопроект змін? І кажуть: голосуйте – так хоче президент. Вибачте, так не робиться конституційний процес. А де обговорення?

– Пане Ємець, дійсно так відбувалося? Ви ж теж є колегою пана Купрія у Верховній Раді.

Леонід Ємець: Процедурно там вагон і більше зауважень насправді.

– До цього законопроекту щодо децентралізації?

Процедурно вагон і більше зауважень до всіх законопроектів з Банкової
Леонід Ємець

Леонід Ємець: До всіх законопроектів, які дуже часто надходять з Банкової до парламенту. І процедура не витримана, і обговорення не відбулося.

Але знову ж таки давайте підходити до законодавчого процесу з головою, розбиратися, що це за законопроект. Наприклад, так, я не згоден з тим рішенням, яке прийняла Конституційна комісія в частині по суддях. Але я не заявляю про те, що ми ніколи нічого не будемо підтримувати. Я кажу, що от наші пропозиції, які ми бачимо, от ми пропонуємо їх звільнити, от ми пропонуємо механізм, як зробити, щоб не зупинити країну.

– Ось пан Купрій вже і в студії підтвердив свою позицію, що ця коаліція у Верховній Раді недієздатна. Правильно я Вас трактую? Так?

Віталій Купрій: Ви сьогодні побачили. Це не я підтвердив. Це голосування скільки разів.

Леонід Ємець: Давайте говорити, що реально відбувається. Коаліція недієздатна чому? Тому що окремі фракції плекають свої політичні інтереси і, виходячи з цього, роблять такі кардинальні заяви: ми не будемо голосувати взагалі ні за що, поки не будуть почуті наші, можливо, абсолютно правильні пропозиції.

Маємо звільнити суддів. Жодна реформа не запрацює. Всі 9 тисяч ставали суддями, заплативши 100 тисяч хабара. Цих людей не поміняти
Леонід Ємець

Але ж, люди, давайте не забувати про те, що ми маємо все ж таки звільнити цих суддів. І якщо ми цього не зробимо, то взагалі жодна реформа не запрацює. Тому що у нас все завжди зупиняється на корупції суддів. А судді там сидять, всі 9 тисяч, які ставали суддями, заплативши 100 тисяч хабара. І цих людей не поміняти.

Те ж саме стосується, наприклад, якщо ми вже йдемо на перевибори парламенту, що абсолютно може бути, але ми обіцяли поміняти закон про вибори. Ми хочемо те ж саме повторити, що у Чернігові відбулося?

– Якщо, уявімо собі (цього поки що не сталося) теоретично – коаліція розпалася, немає більшості, то як? Тоді Рада має нову впродовж 30 днів сформувати коаліцію? Які законодавчі норми?

Коаліція буде дійсна, поки матиме у складі більше 226
Леонід Ємець

Леонід Ємець: Вона має сформувати впродовж 30 днів. Але знову ж таки, як це записано в коаліційній угоді, коаліція буде дійсна, поки вона матиме у своєму складі більше 226 депутатів. Насправді на сьогодні фракцій БПП і «Народного фронту» чисто математично достатньо для того, щоб коаліція існувала. Але я Вам скажу, що це буде коаліція, вона зможе голосувати…

– Якщо вона не існуватиме формально, то будуть дострокові парламентські вибори?

Леонід Ємець: Вона може існувати. Але це не буде повноцінна коаліція.

Віталій Купрій: Штучно буде створена.

Леонід Ємець: Це буде просто частина тієї коаліції, якої буде недостатньо для того, щоб говорити про консенсус парламенту, але достатньо для того, щоб приймати закони.

Давайте просто говорити не гаслами, а конкретними речами. Нам потрібно прийняти якийсь закон, нам потрібно це зробити для української держави – виходимо, обговорюємо, приймаємо.

Мусій скаржився. Четвертий тиждень намагається, щоб оголосили, що вийшов з фракції БПП. Не виключають. Шевченко просить – не виключають. Будуть ще нардепи. Штучно стримують, щоб вистачило 226
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Пан Порошенко буде зшивати те, що не зшивається. От пан Мусій сьогодні скаржився. Він уже четвертий тиждень намагається, щоб оголосили, що він вийшов з фракції БПП. Його не виключають. Пан Олександр Шевченко просить, щоб його виключили – не виключають. Зараз будуть ще інші народні депутати. Тобто на виході їх штучно стримують для того, щоб (я тепер зрозумів всю цю стратегію) все ж таки вистачило 226 голосів.

– Ви кажете, що коаліція недієздатна знову ж таки. Це ж саме кажуть в «Опозиційному блоці», наприклад.

Віталій Купрій: Так вони ж увійшли в коаліцію. Ви ж бачили по голосуванню за Конституцію.

– Пане Ємець, Ви є побратимом із «Опозиційним блоком», за словами пана Купрія?

«Радикальна партія» вийшла з коаліції, відкликає по квоті членів Кабміну, але не голосує за їх звільнення! Політичний маразм
Леонід Ємець

Леонід Ємець: Жодним чином! Те, що «Опозиційний блок» проголосував за якісь запропоновані нами законопроекти, ми не стаємо з ними… Слухайте, ви сьогодні разом з ними не голосували за звільнення віце-прем’єра Вощевського. «Радикальна партія» каже: ми вийшли з коаліції, ми відкликаємо своїх по квоті членів Кабміну, але при цьому не голосує за їх звільнення! Слухайте, це якийсь політичний маразм.

– От що Юрій Луценко, лідер фракції БПП, з приводу цих всіх перепитій стосовно так поки що і не ухваленої відставки Вощевського заявив сьогодні з трибуни Верховної Ради.

Юрій Луценко: Я боюся, що зараз ми є свідками створення в залі «широкої» опозиції, яка робить все, щоб продемонструвати недієздатність Верховної Ради. Я зараз звертаюся не до них, а до їхніх ляльководів: панове олігархи, вам не вдасться розпустити цю Верховну Раду! Вона буде працювати! З Вощевським, без Вощевського, з «радикалами», без «радикалів буде працювати на Україну!

– Пане Купрій, Вас опоненти пов’язують з відомими українським підприємцем Ігорем Коломойським. Він не є Вашим особистим «ляльководом», за трактуванням Юрія Луценка?

Віталій Купрій: У мене – своя позиція. Вже 10 років я – правозахисник. І нікого ще не знав з Дніпропетровської адміністрації.

Об’єднання «Опозиційного блоку» з БПП відбулося! Повиходили з Партії регіонів, ну з «Опозиційного блоку», і вступили у БПП. Висуваються в якості кандидатів у місцеві ради. Повно прикладів. Дніпропетровська область – будь ласка!
Віталій Купрій

Я трошки інше хочу сказати. Об’єднання «Опозиційного блоку» з БПП відбулося! Це треба зазначити. Подивіться, всі Партії регіонів повиходили зараз із Партії регіонів, ну з «Опозиційного блоку», і вступили у БПП. І тепер вони висуваються в якості кандидатів у місцеві ради на місцевих виборах. Повно прикладів. Дніпропетровська область – будь ласка! Всі це все бачать. Цього ж ніхто не приховує.

– Пане Ємець, це так?

Леонід Ємець: Я не можу коментувати чужу партію і чужу фракцію. У мене є величезна кількість запитань до них і до роботи, наприклад, київського міського голови Віталія Кличка.

– Ви маєте на увазі – до БПП?

Леонід Ємець: Це ж єдина партія.

– Але ж «Народний фронт» є членом коаліції. До речі, були ж численні у пресі повідомлення, що от-от «Народний фронт», як і УДАР (УДАР – це відбулося), об’єднається з БПП. Це відбулося, за Вашими даними як депутата від «Народного фронту»?

Не відбулося об’єднання «Народного фронту з БПП
Леонід Ємець

Леонід Ємець: Не відбулося (об’єднання «Народного фронту з БПП – ред.) . Звичайно, не відбулося. Інакше про це було би, як мінімум, офіційно повідомлено.

По-друге, ми об’єдналися під коаліційну угоду, а не під якусь там просто коаліцію, яка має існувати для чиїхось примх, президента, прем’єра або ще когось. У коаліційній угоді чітко виписано, що треба зробити. І це стосується реформи правоохоронної системи. І, слава Богу, ми вже бачимо нових поліцейських. Про жодного з них ще заяв про корупцію ще не було! Я ніколи не повірив би, що може бути ДАІшник або поліцейський у цій країні, який не є хабарником. Але, вибачте, ми вже місяць живемо у країні, де є такі представники поліції.

– Але голова Одеської ОДА, який останнім часом різко критикує прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, зокрема каже: так, в Одесі теж працюють ці патрульні поліцейські, «копи», і це чудово. Але ж загалом міліцейська система не змінена і решта правоохоронців, за словами пана Саакашвілі, скажімо так, «з’їдять цих патрульних». Що Ви на це відповісте?

Леонід Ємець: Поки що не «з’їли». І ми по кроках. Ми взяли поліцію. Тепер ми маємо перекласти абсолютно ті ж методи на судову систему. Так, звільнити всіх старих. Ми, вибачте, з цього багна цукерки не зліпиш, як його не перекладай.

– Через 1,5 роки після перемоги Майдану скільки суддів вдалося звільнити?

Леонід Ємець: Це юридично непросто. Щоб не думали, що все так просто – вирішили і звільнили. На жаль, не так. Суддів можна звільнити за окремими підставами. Це досягнення пенсійного віку, визнання скоєння злочину, порушення присяги.

– Скільки вдалося?

Десяток, не більше вдалося звільнити з 10 тисяч суддів
Леонід Ємець

Леонід Ємець: Поки що буквально десяток їх, не більше (вдалося звільнити – ред.). Це з 10 тисяч суддів.

Ми не зможемо вирішити це питання, якщо не змінимо позицію у Конституції. Ми пропонуємо зараз звільнити всіх суддів, впродовж двох років передбачити проведення нових конкурсів, відкритих і прозорих, для того, щоб ми отримали нових людей на ці просади, тих людей, які є зараз, зобов’язати виконувати свої обов’язки, поки не прийдуть нові, щоб не зробити колапс в державі.

– І тоді буде повно оновлення, Ви вважаєте?

Леонід Ємець: Тоді відбудеться повне оновлення.

– Пане Купрій, а як Ви вважаєте?

Поліція ловить злочинців, привозить до райвідділків, а там за хабарі відпускають
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Ви кажете, що давайте, завершили це, переходити до цього. Та ми не завершили поліцію! Нова поліція ловить злочинців, привозить до райвідділків, а там за хабарі знову відпускають.

Леонід Ємець: Або судді відпускають.

Віталій Купрій: Так, або судді відпускають.

Лордкіпанідзе в Одеській області…

– … головний міліціонер Одещини.

Віталій Купрій: Так. Я ж приїхав до них. Хотів із Саакашвілі зустрітися. Дивлюся, а там проституція, сутенери – прямо все обвішано. І нормальне депутатське звернення: скажіть (це і адміністративне правопорушення, і кримінальне), чому не відбувається патрулювання цих територій? Прошу сказати, хто повинен був патрулювати і провести службове розслідування. Отримую відповідь: не ваше діло – не лізьте, ваше питання, що ви підняли, – про службове розслідування, протиправне. Це є логіка якась в цьому?

А сам Лордкіпанідзе призначив людину, яку через декілька днів взяли на хабарі у 20 тисяч доларів! Скажіть мені, це нормальна кадрова…?

– Пана Лордкіпанідзе немає у нашій студії. Він не має змоги Вам заперечити.

Віталій Купрій: Та що тут заперечувати? Це факт, який всі знають.

– Україна у стані війни. Зараз затишшя на Донбасі вже пару тижнів. Але ж не треба розслаблятися. Путін виступить на Генасамблеї ООН, повернеться і… цілком можливе все, що завгодно. Пане Купрій, всі ці різкі протидії, я не буду казати, що «розгойдування човна», це не «ллє воду на млин» Путіна?

Віталій Купрій: Ні, ні в якому разі! Вони захищають інтереси українського народу. Я, до речі, займаюся цим, піднімаю постійно питання. Наприклад, коли певний політик заходить у студію, Ви пам’ятаєте Михайла Саакашвілі, і каже: є корупція, винні на митниці. А винний хто? Коломойський? Хомутиннік? Чи що? А його запитують: вибачте, а чи є у нас генпрокурор, а хто голова ДФС, а чи є президент, гарант Конституції? Чому «вішають собак» на якихось людей, які не є на посадах, ні за що не відповідають? Давайте тих, кого призначили, обрали…

– Ви вважаєте, що пани Коломойський і Хомутиннік не мають жодного стосунку до митниці?

Віталій Купрій: Значить що? Вони підкуповують президента? Це дуже красиво. Або Роман Насіров, який контролює ДФС, якого призначив президент, ну по його квоті? То виглядає воно якось, знаєте, нелогічно.

Леонід Ємець: Не обов’язково ж підкуповувати керівництво. Є ще достатня кількість працівників на місцях, які якраз прийшли на цю роботу для того, щоб брати хабарі, і зараз залишаються там для того, щоб це робити. Насправді наше завдання, парламенту, поміняти механізми, запустити нові механізми, які не дозволять корупціонерам залишитися…

– А вдається вам це робити?

Леонід Ємець: Потроху. По прокуратурі ми зменшили в два рази кількість прокурорів в нашій країні, з 20 тисяч до 10 тисяч, і запровадили процедуру нового прозорого обрання. Я думаю, що до Сакварелідзе питань немає ж як до чесного прокурора?

Віталій Купрій: Та не обрали нікого. Всі старі залишилися. Просто скоротили.

Леонід Ємець: Учора почали процедуру нових прокурорів. Це курує особисто пан Сакварелідзе. І я думаю, що до нього як до чесного прокурора питань в цій країні ні у кого немає.

Віталій Купрій: У мене є. Я йому заявляв ще взимку, особисто Сакварелідзе: Роман Федик, прокурор Львівщини – у мене є 143 рішень суду, які визнають його дії винними у закритті справ, у противному відкритті. Все це є. Чому він досі на посаді? Він порушив присягу прокурора.

Леонід Ємець: Давайте так, розберемося. Є питання до Сакварелідзе – якби він міг так звільняти, то він це робив би.

Віталій Купрій: Він же ж очолює орган.

Леонід Ємець: Те, що він міг робити, то це він розслідував справу, виявив тих прокурорів. Між іншим…

Віталій Купрій: Ну, це є.

Леонід Ємець: …друзів нинішнього генпрокурора.

– Політичне напруження в Україні не спадає. До виборів 25 жовтня воно точно не спаде. Побачимо, наскільки дієздатна коаліція у Верховній Раді.

XS
SM
MD
LG