Доступність посилання

ТОП новини

У Ростовській області Росії поновилися судові слухання у справі Надії Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

«Ні Савченко, ні десять потерпілих, які проходять у справі, ні понад 50 свідків і експертів до Донецького суду не мають жодного стосунку» – Новиков

Донецький міський суд Ростовської області у вівторок, 15 вересня, проводить попередні слухання у справі української громадянки, народного депутата Надії Савченко. Суд спробує визначитися з датою початку слухань щодо суті справи. Слідчий комітет Росії вважає Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів, замаху на життя декількох жителів Луганської області, які могли постраждати в результаті скорегованого нібито нею артобстрілу, а також у незаконному перетині російського кордону. Савченко своєї провини не визнає. Адвокати стверджують: їхня підзахисна ще до початку мінометного обстрілу, під яким опинилися журналісти ВДТРК, потрапила у полон до бойовиків угруповання «ЛНР», а потім, в результаті змови сепаратистів і російських спецслужб, була незаконно вивезена до Росії.

Ідея розглядати справу Надії Савченко в прикордонному Донецьку її адвокатам не сподобалася одразу, а тому найпершим клопотанням захисту до Донецького суду в липні цього року було прохання відкласти попередні слухання доти, доки суд вищої інстанції – Ростовський обласний суд – не ухвалить рішення про підсудність справи.

Проводити розгляд на кордоні з Україною небезпечно, нелогічно і непрактично, говорили захисники і просили, щоб справу повернули до Москви. Адвокати, зокрема, звертали увагу на те, що саме в Москві живуть постраждалі – родичі журналістів, убитих, на думку слідства, за сприяння Надії Савченко. У Москві також живе більшість експертів, залучених до справи, та низка свідків.

Сама Савченко, дізнавшись, що її повезуть до Донецька, склала заповіт і написала до ООН Пан Гі Муну, попросивши його звернутися до керівництва Росії з пропозицією перенести слухання до Москви. Вона повідомила генеральному секретарю ООН, що Донецьк на кордоні з Україною є «головним центром і перевалочним пунктом для переправлення російської зброї та проросійських сепаратистів» на Донбас, а люди, які перебувають там, можуть становити загрозу для життя членів її сім'ї, які мають намір відвідувати судові засідання.

Ні Савченко, ні десять потерпілих, які проходять у справі, ні понад 50 свідків і експертів до Донецького суду не мають жодного відношення
Ілля Новиков

Адвокат Надії Савченко Ілля Новиков пояснює: «Закон говорить, що якщо не всі учасники процесу живуть у тому районі, який підсудний цьому суду, то з міркувань доцільності, ефективності, економії підсудність може бути перенесена до іншого суду, який є найближчим до інших. У нашому випадку жоден з фігурантів цієї справи – ні Савченко, ні десять потерпілих, які проходять у справі, ні понад 50 свідків і експертів до Донецького суду не мають жодного стосунку. Тому питання, яке ми поставили перед Ростовським обласним судом – це питання економії часу та економії грошей».

Я, чесно кажучи, в Донецькому міському суді не побачив величезного бажання розглядати цю справу. Так мені здалося. Це було зроблено спеціально, щоб справу ізолювати
Марк Фейгін

Ростовський обласний суд, ймовірно, це питання захисту залишив без уваги, постановивши розглядати справу там, куди її спочатку направили, тобто в Донецьку. Але там цій перспективі, на думку адвоката Надії Савченко Марка Фейгіна, не раді: «Я, чесно кажучи, в Донецькому міському суді не побачив величезного бажання розглядати цю справу. Так мені здалося. Справа надто гучна. У ній величезна кількість томів, доказів, потерпілих і свідків у справі. Окрім того, тільки цього року, після зміни статей 30-ї і 31-ї КПК, суди районного рівня розпочали розгляд справ за 105-ю статтею «Умисне вбивство». Зазвичай цією практикою займалися суди вищої інстанції. Питання про підсудність стоїть дуже гостро. Ми як сторона захисту як вважали, так і вважаємо, що обрана вона Генеральною прокуратурою була гранично штучно. Це було зроблено спеціально, щоб справу ізолювати».

За офіційною версією, судити Надію Савченко в російському Донецьку вирішили тому, що саме тут, в районі пункту пропуску «Донецьк - Ізварине», вона, як стверджують слідчі, влітку минулого року незаконно перетнула українсько-російський кордон.

Адвокати стверджують: їхня підзахисна ще до початку мінометного обстрілу, під яким опинилися журналісти ВДТРК, потрапила у полон до сепаратистів і самостійно українсько-російський кордон не перетинала.

Зараз у нас вже достатньо підстав говорити, що частина матеріалів у справі була сфабрикована
Марк Фейгін

Адвокат Марк Фейгін називає версію обвинувачення абсурдною: «Савченко, за версією слідства, відпущена 23 червня 2014 року з полону, не могла піти на територію Росії, це абсурдно. Вона офіцер української армії і, напевно, пішла б у бік Києва, але ніяк не в бік Москви, та ще й через Донецьк, Воронеж і далі. Це перше. Друге. Це стосується, власне, звинувачення за статтею 105-ю частиною 2-ю – співучасть у вбивстві у епізоді з Волошиним і Корнелюком (російськими журналістами – ред.) Зараз у нас вже достатньо підстав говорити, що частина матеріалів у справі була сфабрикована. Яким чином? Ми клопотали про долучення допиту такого собі Єгора Руського, наскільки я розумію, він у «ЛНР» є «мером» одного з міст. Він брав у полон Савченко. Ба більше, знімав на свій телефон це. Сталося це о 10 годині 30 хвилин ранку. І після того, як його Слідчий комітет допитав і вилучив у нього цей доказ – ось цей відеозапис – вони просто взяли і змінили час на відеозапису, до 10:30 додали ще півтори години, щоб це якось вписувалось у фабулу звинувачення, що опівдні вона була причетна до загибелі Волошина і Корнелюка як коригувальник вогню».

Адвокат Марк Фейгін
Адвокат Марк Фейгін

«Якщо факт буде прийнятий судом, – продовжує Фейгін, – а він уже з'ясований відповідними експертами, треба буде раз і назавжди припинити переслідувати Савченко, оскільки вона не винна. Якщо це вигідно з якихось пропагандистсько-політичних причин, для цього треба було обирати більш придатний об'єкт для переслідування, але ніяк не людину, яка не причетна до інкримінованого діяння. Цей висновок нікуди не зникне. Які б процесуальні питання не стояли перед судом, приховати цю проблему не можна. Тому кожен з російських судів, якщо він захоче розібратися в цій справі, розбереться. Якщо він захоче розібратися у винуватості Савченко, він розбереться. Ми наполягаємо саме на цьому. Нам не потрібно жодних інших речей від суду», – говорить Марк Фейгін.

Адвокати Надії Савченко намагалися домогтися розгляду її справи судом присяжних. Однак через колізії законів зараз в Росії для жінок така форма судочинства недоступна в принципі. На суд присяжних можуть розраховувати тільки ті, кому загрожує довічне ув’язнення, але таке покарання в Росії жінкам призначати заборонено. Не виключено, що захист Надії Савченко під час попередніх слухань у Донецькому суді, тим не менш, знову клопотатиме про розгляд її справи за участю присяжних.

За версією російського слідства, під час бойових дій під Луганськом у червні 2014 року Надія Савченко в якості оператора-навідника передала українським військовим координати знімальної групи російських журналістів компанії ВДТРК. Жертвами мінометного обстрілу стали репортери Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG