Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин обіцяє узгодити постачання газу з Росії упродовж двох тижнів


Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляє, що рішення щодо постачання російського газу в Україну у рамках так званого нового «зимового» пакета на період нового опалювального сезону буде ухвалене цього чи наступного тижня.

За його словами, ціна російського газу, згідно з формулою контракту від 2009 року, на четвертий квартал 2015 року становить 252 долари за тисячу кубів і є неринковою.

Демчишин зазначив, що вартість транспортування російського газу територією України наразі становить 32 долари за тисячу кубічних метрів.

«Нафтогаз України» з 1 липня зупинив закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання і нині купує газ тільки в Європі. Попередній осінньо-зимовий сезон пройшов за тимчасовими домовленостями, яких досягли за посередництва Європейського союзу.

«Газпром» і «Нафтогаз» у червні 2014 року подали зустрічі позовні заяви до Стокгольмського арбітражу. Москва вимагає погасити заборгованість за газ, а Київ наполягає на прийнятній газовій ціні.

11 вересня у Відні відбулася двостороння зустріч представників Росії та ЄС щодо питань газопостачання. Одне з ключових питань цієї зустрічі – транзит російського газу через територію України. Раніше планувалося, що у цей день відбудеться тристороннє обговорення енергопитань за участю України. Але цю зустріч відклали на кінець вересня.

XS
SM
MD
LG