Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина запровадила надзвичайний стан у двох регіонах через мігрантів


Біженці на угорсько-сербському кордоні. 15 вересня 2015 року
Біженці на угорсько-сербському кордоні. 15 вересня 2015 року

«Угорські солдати мають конкретні завдання і не можуть відсиджуватись у казармах» – міністр оборони

Будапешт – Через мігранську кризу уряд Угорщини запровадив надзвичайний стан у двох областях на півдні країни на кордоні з Сербією. Це сталося синхронно з уведенням у дію нового законодавства, згідно з яким за нелегальний перехід угорського кордону порушника можуть кинути за ґрати або видворити з країни. Проте пристрасті на угорсько-сербському кордоні після цього не лише не вщухли, а розгорілися ще більше.

ЗАВАНТАЖИТИ

Надзвичайний стан запроваджено в областях Чонґрад та Бач-Кішкун, де з початку 2015 року зафіксували майже 200 тисяч нелегальних мігрантів із Близького Сходу, Азії та Африки. Наприклад, 14 вересня був рекордний наплив утікачів – понад 9 тисяч осіб.

Угорщина закриває кордон із Сербією через наплив мігрантів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00


Влада стверджує, що Угорщина нині потерпає від навали нелегальних мігрантів чи не найбільше в Євросоюзі, через це на кордоні їх будуть відсіювати.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Пояснюючи необхідність запровадження таких заходів, прем’єр Віктор Орбан зазначив: «Угорщина буде питати мігрантів, чи вони подали клопотання щодо отримання притулку в Сербії. Якщо вони цього не зробили, враховуючи, що Сербію вважають безпечною країною, тут їхні клопотання будуть відхилені».

Орбан скаржиться, що на потреби біженців із державного бюджету країни витратили 30 мільярдів форинтів (понад 100 мільйонів доларів США). Причому ці кошти ЄС компенсував тільки частково, додав прем’єр.

Четвірка сусідів протестують проти квот

З-поміж своїх східноєвропейських сусідів Угорщина найбільше протестує проти обов’язкових квот розподілення мігрантів у Євросоюзі. Між тим керівник МВС Німеччини вже закликав ЄС урізати фінансування Угорщині, Чехії, Польщі й Словаччині, якщо вони не пристануть на пропозицію Берліна, який несе найбільший економічний тягар у міграційній кризі.

Біженці на угорсько-сербському кордоні. 15 вересня 2015 року
Біженці на угорсько-сербському кордоні. 15 вересня 2015 року

Але попри це Угорщина не змінила своїх вимог, посилаючись на виконання шенгенських угод у тій їхній частині, якщо вони не суперечать національному законодавству.

«В Угорщині не буде транзитних зон або розподільчих пунктів біженців», – зазначає Віктор Орбан.

Угорські ЗМІ повідомляють, що із запровадженням надзвичайного стану в прикордонній зоні напруга на перехідному пункті у Реске посилилась іще більше. Правоохоронці повністю заблокували автомагістраль М5, що веде з угорсько-сербського кордону в напрямку Будапешта. Близько трьох сотень біженців намагаються протиснутись на угорський бік, але їх стримують по цей бік воріт спецпризначенці. Кількох осіб заарештували. Поліцейські патрулі посилили військовослужбовцями збройних сил.

Ми підвищили кількість вояків на кордоні до 4300 осіб. Вони пройшли спільні тренування з поліцейськими
Іштван Шімічка

«Угорські солдати мають конкретні завдання. Вони не можуть відсиджуватись у казармах... Ми підвищили кількість вояків на кордоні до 4300 осіб. Вони пройшли спільні тренування з поліцейськими. Якщо станеться будь-який інцидент, вони діятимуть спільно з правоохоронцями», – заявив новий міністр оборони Угорщини Іштван Шімічка.

Угорські військові з’явилися на кордоні всупереч очікуванням урядової опозиції, яка вважає, що для цього має бути ухвала парламенту. Також вони можуть застосовувати табельну зброю на випадок загрози їхньому життю і здоров’ю, хоча раніше влада запевняла, що наказу на носіння зброї не буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG