Доступність посилання

ТОП новини

Курт Волкер: візит генерального секретаря НАТО до України – важливий символічний крок


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

«Загрозою номер один для НАТО є брак політичної волі»

НАТО планує відкрити своє представництво в Україні. Відповідні документи мають бути підписані під час візиту генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа до України наприкінці цього місяця, заявив Голосу Америки виконувач обов’язків керівника місії України при НАТО Єгор Бужок. За словами посадовця, генеральний секретар Північноатлантичного альянсу візьме участь у засіданні Радбезу України та разом з президентом України Петром Порошенком відвідає спільні військові навчання. Знаковим візит генерального секретаря НАТО вважає і колишній посол США при НАТО, а нині голова Інституту міжнародного лідерства Маккейна Курт Волкер.

Візит генерального секретаря альянсу до України є дуже символічним та демонструє зацікавленість НАТО Україною. Вважає колишній посол США при НАТО Курт Волкер. Відкриття постійного представництва альянсу у Києві сприятиме поглибленню співпраці між Києвом та Брюсселем, каже дипломат.

«Відкриття постійного представництва НАТО в Україні означає, що там буде працювати певний штат людей, які займатимуться виключно механізмами співпраці між НАТО та Україною. Таким чином, щоденна співпраця буде більш сфокусованою, і це краще, ніж мати певну кількість людей в Брюсселі, які працюють у рамках загальної політики. Відкриття офісу допоможе покращити координацію і втілення в життя вже досягнутих угод», – зазначив Волкер.

Офіційний Київ покладає чимало надій на візит Єнса Столтенберґа. Приїзд генерального секретаря НАТО має особливе політичне значення в сучасних умовах, переконані в Україні.

Відносини і практичне співробітництво нашої держави з НАТО будуть переведені на якісно новий рівень
Єгор Бужок

«Зміна філософії дипломатичної представленості альянсу в Україні не є випадковою, – каже виконувач обов’язків керівника місії України при НАТО Єгор Бужок. – Вона продиктована необхідністю забезпечення, в тому числі кадрового, належного рівня співробітництва між Україною та альянсом в сучасних умовах. Посилення статусу обумовлюватиме також і збільшення кількості персоналу, поліпшення його якості. Це все свідчить на користь того, що відносини і практичне співробітництво нашої держави з НАТО будуть переведені на якісно новий рівень».

Майбутній візит Столтенберґа в Україну вже викликав хвилю обурення в Росії. Курт Волкер переконаний, що відкриття постійного представництва НАТО в Україні не несе загрози Росії, про що часто говорять у Кремлі.

«НАТО мало офіс у Москві упродовж багатьох років. Ми мали військові та громадські місії. НАТО було зацікавлене у співпраці з Росією де можливо. Однак Росія зробила подальшу співпрацю неможливою, вторгнувшись в Україну, анексувавши Крим та відмовляючись відступити. Так що цей центр не має відношення до Росії. Це розвиток стосунків між НАТО та Україною», – сказав дипломат.

Курт Волкер додає, що НАТО зіткнулося з найбільшою кризою у сфері європейської безпеки коли Росія незаконно окупувала Крим та вторглася до сусідньої держави. Захід. З його словами. Не зробив нічого, щоб відповісти на агресивні дії Кремля. Причина, за словами Курта Волкера, полягає у самому альянсі, а не в зовнішніх чинниках.

Чи можемо ми впоратися з військовою потугою Росії? Звичайно! Чи могли б ми забезпечити набагато більшу підтримку Україні в її бажанні захистити себе? Безперечно! Чому цього не відбувається? Тому що існує страх конфронтації і небажання платити за неї відповідну ціну
Курт Волкер

«Загрозою номер один для НАТО є брак власної політичної волі. У нас є всі можливості, щоб захистити себе і використати свої сили для сприяння миру і стабільності не лише в Європі, але й у світі. Однак, немає бажання цього робити – ані у Західної Європи, ані у США, ані у Центральної Європи. Щоби зупинити Путіна ми зробили мінімум. Ми продовжуємо говорити про деескалацію та шляхи виходу із ситуації, однак це лише заохочує Путіна до подальших кроків. Я не бачу, що в нас є політична воля, щоби дійсно зупинити його. Чи можемо ми впоратися з військовою потугою Росії? Звичайно! Чи могли б ми забезпечити набагато більшу підтримку Україні в її бажанні захистити себе? Безперечно! Чому цього не відбувається? Тому що існує страх конфронтації і небажання платити за неї відповідну ціну», – наголошує Курт Волкер.

Колишній посол США при НАТО вважає, що для успішного протистояння Путіну потрібно докласти зусиль, а не відмежовуватися заявами, оскільки бездіяльність може призвести до непередбачуваних наслідків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG