Доступність посилання

ТОП новини

«На нашому боці закони фізики» – Віра Савченко про справу сестри


Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Травень 2015 року
Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Травень 2015 року

«Ми випустили з поля зору, що разом із журналістами у бою загинули бойовики «ЛНР»

У справі колишнього офіцера Збройних сил України, народного депутата і члена делегації від України в ПАРЄ Надії Савченко з’явились нові деталі, які захист буде використовувати у суді. Вони могли б вплинути на розгляд справи, але доводити щось Росії за допомогою слів і доказів – нереально, впевнена сестра Надії Віра Савченко. В інтерв’ю Радіо Свобода вона зазначила, що звинувачення Слідчого комітету Росії про те, що Надія нібито перетнула кордон, спростувати буде важче, аніж той факт, що Надія не корегувала вогонь, бо на той час вже перебувала у полоні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Коли Ви в останнє бачились із Надією?

Віра Савченко
Віра Савченко

– Востаннє ми бачились місяць тому. У нас раз на місяць побачення. Ми постійно бачимось через скло. Лише коли Надя голодувала, нам дозволили побачення «вживу» два рази. А зараз тільки скло і телефонна трубка. І тільки російською мовою – хоча ми говоримо українською все одно, нас роз’єднують, виганяють, знову запускають.

– Донецький міський суд Ростовської області продовжив арешт Надії Савченко до 16 січня 2016 року. Чи є у сторони захисту нові докази чи аргументи, які могли б вплинути на розгляд справи?

На нашому боці закони фізики. Не могла Надя ніяк корегувати цей вогонь, бо вона вже була у полоні

Нових подробиць справи багато. У адвокатів були зв’язані руки увесь рік, бо вони не знали, в чому саме «слєдствіє» звинувачує Надію. Воно тривало, а потім швидкоплинно «скінчилось» за 10 днів. А потім написали 40 томів. Із них є, що читати лише у п’яти. Ми кинулись збирати докази про непричетність – у нас це дуже легко виходило, бо на нашому боці закони фізики. Не могла Надя ніяк корегувати цей вогонь, бо вона вже була у полоні. І вона взагалі не є корегувальником, це дуже чітка наука, на неї навчаються не один рік.

Росія не каже, що загинула група бойовиків. Лише два журналісти – «бідолашні». На них не було розпізнавальних знаків «Преса»

Тим не менш, ми випустили з поля зору, що разом із журналістами у тому бою загинули дев’ять, якщо я не помиляюсь, чоловік – бойовики так званої «ЛНР». І в нас є їхні паспортні дані, прізвища та дні народження. Тобто, Росія не каже, що загинула група бойовиків. Лише два журналісти – «бідолашні». Про них, до речі, самі «ополченці» кажуть, що на них не було розпізнавальних знаків «Преса». А хто тоді повинен відповідати за те, що витягують цивільних людей, кидають на лінію фронту, під вогонь, заради картинки? Спочатку ми не звернули уваги на те, що люди у ту ж хвилину там же загинули. То де ви бачите там цивільних? Це просто висмикування з контексту.

– Це, на вашу думку, може суттєво допомогти справі?

Доводити щось Росії за допомогою слів і доказів нереально. Хіба що за допомогою сили і зброї вона щось буде розуміти

– Доводити щось Росії за допомогою слів і доказів нереально. Хіба що за допомогою сили і зброї вона щось буде розуміти. Але якщо вони не хочуть вірити очевидцям, є фізика, є сонце, планета обертається. Все – тут справа розвалена. Якщо вони хочуть казати, що вона втекла і перетнула кордон – тут нам важче довести, що її викрали і шість авто перевозили. Вони можуть на цьому виграти, але перетнути кордон – це не є аж такий злочин. Але те, що вона не вела ніякий вогонь, бо була захоплена у полон раніше – це є факт. Росія може знайде для себе якийсь вихід у цій ситуації, але ми не зупинимось.

– Яким чином політична партія «Батьківщина», членом якої є Надія, допомагає у розгляді справи?

У нас зараз час, коли треба діяти разом і активно

– Я недаремно сказала, що книжка для депутатів. Немає різниці, якої фракції. Об’єднуйтесь – подивіться, яким може бути ваш колега, такими можете бути й ви. У нас зараз час, коли треба діяти разом і активно. Не думати, а що нам за це буде, чи може через рік спробуємо це зробити. Стосовно того, що робить «Батьківщина» – вона оплачує адвокатів, а це вже дуже велика допомога. В них є більший ресурс їздити по світу, говорити з політиками на найвищому рівні, а це теж великий плюс.

Коли мене запрошують іноземні організації, я завжди кажу про, як мінімум, 10 чоловік, яких тримають в російських СІЗО

Коли мене запрошують іноземні громадські чи політичні організації, я завжди кажу про, як мінімум, 10 чоловік, яких тримають в російських СІЗО, про яких ще говорить Міністерство закордонних справ, не тільки про свою Надю. Я сподіваюсь, що так діють всі. Незалежно, «Батьківщина», чи, умовно, Партія регіонів. Я буду кланятись до землі кожному, хто зробив щось для визволення наших людей.

Чи дає якісь результати членство Надії в делегації України у ПАРЄ?

Я дуже зраділа, що вони ухвалили резолюцію про посилення санкцій і негайне визволення Савченко, Сенцова і Кольченка

– Мене повідомляють, коли відбувається засідання, питають, чи можу я приїхати. Створений комітет із визволення Савченко, який я очолюю. Я намагаюсь повідомляти максимально швидко, коли суди чи якісь зміни у справі, щоб усі ці європарламентарі були в курсі, і хто може, брав у цьому участь, бо Надя є їхнім колегою. Я дуже зраділа тому, що вони ухвалили резолюцію про посилення санкцій і негайне визволення Савченко, Сенцова і Кольченка. І це вже добре, вони не зупиняються. Я розумію, що кожна країна, їй комфортно... В неї немає війни, а тут якась колотнеча, біженці… Це все локальні конфлікти, які їх не стосуються. Вони хочуть, щоб це якомога швидше закінчилось. Заморозити – так заморозьте… Але, тим не менш, вони сприймають Надю як свою колегу, і за це я їм надзвичайно вдячна. Дуже сподіваюсь, що наші представники українського народу, гарант Конституції постійно їздить і теж щось говорить, але треба допомагати, один він не зможе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG