Доступність посилання

ТОП новини

«Блок Петра Порошенка» оголосив похід на вибори


Архівне фото. (©Shutterstock)
Архівне фото. (©Shutterstock)

В уряді у великій кількості засіли брехуни, яким не соромно казати, що вони нічого не можуть зробити з корупцією – Саакашвілі на з’їзді БПП

Київ – Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» провела 16 вересня XII позачерговий зїзд. На ньому президентська політична сила визначалася зі стратегією на місцевих виборах. Радіо Свобода дізнавалося, про що говорили на цьому з’їзді в стінах «Мистецького арсеналу» чільні представники партії та спеціальні гості.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Без металошукачів, надмірної охорони, за відсутності багатьох чільних партійців і самого президента Петра Порошенка, але за участі непартійних спецгостей – таким чином пройшов XII позачерговий з’їзд партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». На нього політики зібралися для того, щоб офіційно оголосити похід ББП на місцеві вибори 25 жовтня.

Я в Дніпропетровську особисто закликатиму не голосувати за Вілкула – Луценко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Голова парламентської фракції ББП Юрій Луценко одразу прояснив наміри своїх партійців: вони не висуватимуть кандидатів, а лише ухвалять формальне рішення про похід на вибори. Кандидатів у депутати місцевих рад та мери висунуть місцеві осередки.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Але певні висуванці від «Блоку Петра Порошенка» вже добре відомі. Так, кандидатом у мери Дніпропетровська від БПП буде нардеп Максим Курячий. На запитання журналістів про те, чи не є він заслабкою кандидатурою для того, щоб змагатися з висуванцем від «Укропу» Борисом Філатовим та екс-віце-прем’єр-міністром часів Віктора Януковича Олександром Вілкулом, Юрій Луценко відповідає, що «кращого кандидата» БПП у Дніпропетровську немає і обіцяє особисто поїхати до цього міста й закликати його мешканців не голосувати «за страшне минуле, яке уособлює Вілкул». Так Юрій Луценко намагався переконати, що його політична сила аж ніяк не підіграє екс-регіоналам у певних виборчих округах.

Юрій Луценко також наголосив, що місцеві вибори, на його думку, не повинні змінити розстановки сил в урядовій коаліції: «Коаліція – це 300 депутатів, які підписалися під певним набором законів, які потрібні для європеїзації України. Підписи цих 303 людей стоять під певним документом, який потрібно виконувати. Те, що в когось з’явився новий сільський голова, мені здається, не повинно впливати на ці плани».

Саакашвілі критикував і олігархів, і уряд

Спеціальним гостем з’їзду став голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Йому надали слово одразу після виступу лідера «Блоку Петра Порошенка «Солідарності» Віталія Кличка, який принагідно пообіцяв, що його політсила висуватиме в кандидати на місцевих виборах волонтерів, незалежно від того, чи ті є членами його партії.

Є інша Україна отих брехунів, які у великій кількості засіли в уряді, яким не соромно казати, що вони нічого не можуть зробити з корупцією
Міхеїл Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі вже традиційно критикував не лише олігархів, але й український уряд: «Є одна Україна отих волонтерів, з яким ми працюємо, боремося з корупцією, створюємо найшвидший центр надання послуг, оформлення документів в Одесі. І є інша Україна отих брехунів, які у великій кількості засіли в уряді, яким не соромно казати, що вони нічого не можуть зробити з корупцією».

Георгій Тука
Георгій Тука

Ще один спецгість з’їзду – керівник Луганської цивільно-військової адміністрації Георгій Тука – наголошував, що не збирається брати участі в місцевих виборах у жодній формі. Він особисто виступає проти проведення цих виборів у прифронтових містечках і селах та переконує, що деокупованій частині Луганщини потрібні не місцеві вибори із загрозою провокацій і загибелі людей, а кримінальні справи проти сепаратистів.

При владі на місцях залишаються ті самі сепаратисти й хабарники. Із 69 кримінальних справ, які були порушені тільки по Лисичанську, всі 69 отримали відтермінування покарання
Георгій Тука

«При владі на місцях залишаються ті самі сепаратисти й хабарники. На сьогоднішній день жодна персона не відбуває покарання. Із 69 кримінальних справ, які були порушені тільки по Лисичанську, всі 69 отримали відтермінування покарання», – каже Георгій Тука.

Проте наразі не відомо, чи дослухаються до його думки щодо місцевих виборів у БПП.

Якби в Березенка був власний «1+1», то була б інша інформація – Кононенко

Цей з’їзд вніс певну конкретику в кадрову розстановку сил у виборчому штабі БПП. Так, очолить його перший заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко.

Ігор Кононенко
Ігор Кононенко

Йому довелося відповідати на запитання про те, чи розглядає його політсила кандидата в мери української столиці Геннадія Корбана як серйозного конкурента для чинного міського голови Віталія Кличка. Якщо так, то що готова протиставити БПП «Маршалу Гречки» у Києві? Чи може там повторитися сценарій виборів у 205-му окрузі в Чернігові, коли виборцям роздавали «допомогу» від кандидатів?

Ось що відповів Ігор Кононенко: «Ви серйозно вважаєте, що Київ можна засипати гречкою? – А грошима? (запитання журналістів) – Ми можемо окремо подискутувати на тему Чернігова. Якби в Олександра Березенка (кандидат від «Блоку Петра Порошенка» на довиборах до Верховної Ради у Чернігові – ред.) був такий власний канал, як «1+1», який використовував Корбан, то, я думаю, що трохи, можливо, інша інформація була б у журналістів. Що стосується Києва, то, думаю, кияни визначаться, але, чесно кажучи, я не бачу великих шансів у пана Корбана в Києві».

І якщо політики сумніваються, чи гречка та грошові виплати можуть допомогти комусь перемогти на місцевих виборах у столиці, Георгій Тука впевнений, що на Луганщині матиме місце масовий підкуп виборців на користь екс-регіоналів.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG