Доступність посилання

ТОП новини

Ми хочемо, щоб були реальні, «кровожерливі вироки» – медіаюрист


У Києві на майдані Незалежності зачитали імена загиблих журналістів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

У Києві на майдані Незалежності зачитали імена загиблих журналістів (відео)

У 15-і роковини зникнення Георгія Гонгадзе, журналістські організації ініціювали зустріч з представниками силових відомств та Адміністрації президента

Ярослава Трегубова

16 вересня, у 15-і роковини зникнення Георгія Гонгадзе, в 11 містах України вшановували усіх загиблих журналістів. Учасники акції, яка проходила під гаслом «Озбройся правдою!», наголошують, що 16 вересня – День пам’яті усіх, хто загинув за правду. Журналісти ж кажуть, що в цей день очікують не ритуальних слів та покладання квітів, а реального прогресу у розслідуваннях та покарання винних. Саме тому ініціювали зустріч із представниками силових відомств та Адміністрації президента, на якій вимагали ефективного розслідування злочинів проти журналістів.

2014 рік для української журналістики став одним із найскладніших. Інститут масової інформації звітує про майже тисячу випадків порушень прав журналістів. Пік злочинів проти медійників припав на період Майдану. Однак, констатують експерти, навіть через півтора роки жодна з цих справ не розслідувалась. І додають, навпаки – тих, хто чинив ці злочини – підвищують і навіть нагороджують.

«Один із випадків – проти журналіста Романа Бочкали від заступника районної державної адміністрації, який потім став головою районної державної адміністрації, просто в іншому районі. А ті «беркутівці», які поклали на землю Костянтина Ревуцького і здійснювали правопорушення проти журналістки Насті Станко, отримали державні грамоти», – розповіла журналістка Леся Ганжа.

Водночас, наголошують експерти, у 2015 році ситуація суттєво не покращилася. Від початку року в Україні зафіксували понад 200 порушень прав журналістів. Саме такі цифри озвучила медійниця Ірина Чулівська.

«Якщо порівняти з минулим роком, то це в 4 рази менше, але минулого року у нас був Майдан, у нас був Крим, дуже багато порушень на Сході країни, тому порівнювати не дуже коректно, бо із Криму, і з окупованих територій Сходу більшість журналістів виїхали. Якщо подивитися на цю цифру, вона не така маленька як може здатися. Виходить, що щодня або б’ють журналіста, або виганяють з кабінетів, або дзвонять йому з погрозами. І найгірше ніякі покарання ці зловмисники не несуть», – говорить Ірина Чулівська.

За її словами, серед усіх випадків побиття, залякування, нападів і тиску на журналістів до суду дійшли і розслідувались, зокрема Генпрокуратурою, лише шість справ. Саме тому, у 15 роковини вбивства Георгія Гонгадзе, журналістські організації ініціювали зустріч із представниками силових відомств та Адміністрації президента, головною темою якої стало питання нерозслідування злочинів.

«Важливо було зрозуміти, на якому етапі ми буксуємо, тому і важливо було зустрітися з Адміністрацією президента, і з Генпрокуратурою, і з міліцією, і СБУ. Власне, хто не хоче розслідувати ці злочини, хто їх не доводить до суду, – розповідає Леся Ганжа. – Ми дуже хотіли, щоб ця зустріч відбулася не на рівні заступників Адміністрації президента, а на рівні президента України. Але президент України в цей час покладав квіти до дошки загиблим журналістам. Для мене це вибір між конструктивним і символічним».

Вже 23 листопада журналісти очікують публічного звіту

Медійники передали правоохоронцям перелік усіх випадків порушень і вже 23 листопада, у Міжнародний день безкарності щодо злочинів проти журналістів, очікують публічного звіту.

«Було вирішено, що ми створюємо робочу групу і ця робоча група має завдання до 23 листопада цього року, в день боротьби з безкарністю, встановити і розібратися як мінімум по 10 принципових справах, розробити відповідні рекомендації, розробити відповідні роз’яснення для правоохоронних органів і для слідства. Вважаю, що 23 листопада буде або повноцінний звіт по фактах розслідувань або це буде діагноз. Діагноз того, що теперішня влада не здає цей іспит на проведення розслідувань», – говорить Тетяна Котюжинська, головний юрист-консультант Національної спілки журналістів України.

Учасники зустрічі також наголосили, що 16 вересня не є днем покладання квітів. Він має бути стартом реального прогресу в розслідуванні та покаранні винних у злочинах проти журналістів, результатом яких мають стати реальні вироки.

Хочемо, щоб це були заходи покарання, а не просто штраф. Щоб це були реальні вироки, які б давали сигнали чиновникам, правоохоронцям, приватним підприємцям, що не можна порушувати професійні права журналістів
Тетяна Котюжинська

«Ми хочемо, щоб були реальні, «кровожерливі вироки». Щоб це були заходи покарання, а не просто штраф. Щоб це були реальні вироки, які б давали сигнали чиновникам, правоохоронцям, приватним підприємцям, що не можна порушувати професійні права журналістів. Журналісти працюють для суспільства. Вони є очами і вухами суспільства. І саме тому професійні права журналістів охороняються особливо», – наголосила Тетяна Котюжинська.

16 вересня медійники та активісти всієї країни вийшли на вулиці, аби вкотре нагадати про необхідність ефективного розслідування злочинів проти журналістів та вшанувати пам’ять Георгія Гонгадзе та інших вбитих журналістів, які виконували професійні обов’язки. Зокрема, у Києві відбулася традиційна хода, яка завершилася зачитуванням імен загиблих журналістів, запалюванням свічок та хвилиною мовчання. Пам’ятні заходи провели також у Харкові, Львові, Чернівцях, Луцьку, Рівному, Маріуполі, Івано-Франківську, Запоріжжі, Черкасах та Вінниці.

За роки Незалежності в Україні під час або через виконання своїх професійних обов’язків загинули 64 журналісти.

(У Києві вшанували пам'ять Георгія Гонгадзе )

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG