Доступність посилання

ТОП новини

Спробувати майбутнє на смак: на ВДНГ у Києві стартує «Гогольфест-2015»


«Гогольфест-2015» готується відкритись на київській ВДНГ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Півтисячі подій відбудуться упродовж 11 днів на 14 локаціях

Київ – 17 вересня у київському Експоцентрі (ВДНГ) почнеться фестиваль сучасного мистецтва «Гогольфест-2015». Цього року він представить близько 500 концертів, у тому числі – нової музики, театральних та хореографічних постановок, кінопоказів, лекцій та майстер-класів. Радіо Свобода розповідає, на які події з програми варто насамперед звернути увагу.

Спробувати майбутнє на смак: на ВДНГ у Києві стартує «Гогольфест-2015»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За кілька днів до початку «Гогольфесту» в одному з павільйонів ВДНГ репетирують концерт нової музики, відпрацьовують хореографічну постановку і водночас – монтують сцену. «Звісно, музикантів доведеться підзвучувати, адже ці приміщення не пристосовані до виступів», – каже кураторка музичної програми Юлія Ваш. У іншому павільйоні готуються до прем’єри нової опери Влада Троїцького, а за стіною чути гудіння шліфмашини – це американський художник Джон Малвін монтує з брухту свою інсталяцію. Митці освоюють новий простір – на ВДНГ «Гогольфест» цього року проведуть уперше. До цього три роки поспіль він відбувався у промзоні на Видубичах.

Практично ніхто з киян не був усередині павільйонів ВДНГ. Ми спробували відкрити потенцію цього простору
Влад Троїцький

«Практично ніхто з киян не був усередині павільйонів ВДНГ. Ми спробували відкрити потенцію цього простору», – каже організатор Владислав Троїцький. Гаслом цьогорічного фестивалю стало «Продегустувати майбутнє вже сьогодні».

«Гогольфест» у Експоцентрі – одна з ідей ініціативи Reinvent VDNH, розповідає бізнесмен Максим Бахматов, якого в червні призначили виконуючим обов’язки директора ВДНГ.

«З приходом нової команди на ВДНГ ми вирішили, що час кардинально змінити напрям її діяльності, тому що виставки абсолютно не приносять прибутку. Тут понад 20 пам’яток архітектури, які розвалюються. Тому ми вирішили створити тут інноваційно-культурний центр. «Гогольфест» стане однією з ключових подій, що тут відбуватиметься», – зазначає він.

Локація фестивалю визначила його візуальну програму, розповідає її кураторка Дарія Кольцова.

Основний акцент ми зробили на відео- і фотороботах
Дарія Кольцова

«Цього року у нас більше 30 учасників із 15 країн. Основний акцент ми зробили на відео- і фотороботах», – каже вона. Так, художники представлять свої роботи у двох павільйонах: хімічної та вугільної промисловості. В останньому є навіть точна реконструкція вугільної шахти. У ній демонструватимуть відеоінсталяції. Також для відвідувачів працюватиме друкарня і фотолабораторія.

Нова опера Троїцького, кінопрем’єри та документальний театр

«Гогольфест» відкриється перформансом «Мистецтво любові війни миру» Влада Троїцького з участю Національного ансамблю солістів «Київська камерата». Також режисер представить нову оперу-реквієм «Йов». На фестивалі презентують програму нової музики, а агенство «Ухо» представить три імпровізаційні сети. Також на «Гогольфесті» можна буде почути Юрія Андруховича з гуртом Karbido та Сергія Жадана із «Собаками у космосі».

У кінопрограмі – відзначений на Одеському кінофестивалі фільм Олексія Федорченка «Ангели революції» та прем’єра українського фільму «Імміграніада». А серед театральних показів цього року багато документалістики – наприклад, вистава «Коротка історія російського інакомислення» «Театру.doc» та «Миколаївка» режисерів Наталії Ворожбит та Георга Жено за участю школярів миколаївської школи.

Також на фестивалі триватиме еко- та велика дитяча програми. Окрім ВДНГ, події «Гогольфесту» відбуватимуться також на кіностудії Довженка, в Театрі Івана Франка та театрі «Дах», а також у домі освіти та культури «Майстер Клас».

«Гогольфест-2015» триватиме з 17 до 27 вересня. Детальну програму можна переглянути на сайті фестивалю.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG