Доступність посилання

ТОП новини

Мінінформполітики з'ясовує, хто ініціював внесення до санкційного списку журналістів «Бі-Бі-Сі»


За доручення президента РНБО вилучила зі списку санкцій 6 працівників ЗМІ, в тому числі, трьох журналістів «Бі-Бі-Сі»

Рада національної безпеки й оборони України вирішила вилучити зі списку санкцій шістьох європейських журналістів.

Як заявили у прес-службі РНБО, санкції проти трьох журналістів «Бі-Бі-Сі» Антона Чічерова, Емми Уеллс, Стіва Розенберга, а також німецького журналіста Міхаеля Рутца й іспанських представників ЗМІ Мануеля Ангеля Састре і Антоніо Хосе Памплієга Родрігєса зняли за пропозицією президента Петра Порошенка.

Президент раніше доручив Раді національної безпеки й оборони вилучити прізвища журналістів «Бі-Бі-Сі» зі списку санкцій.

Раніше перший заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що відомство, яке зініціювало та додало до списку санкцій журналістів впливових західних медіа, має пояснити доцільність такого кроку, або ж ці прізвища слід вилучити з переліку. Про це Тетяна Попова сказала у коментарі Радіо Свобода.

Вона пояснила, що її критика не стосується внесення у список представників російських чи просепаратистських медіа, які систематично поширювали дезінформацію.

Тетяна Попова
Тетяна Попова

«Те, що там може з’явитися «Бі-Бі-Сі» чи якесь реальне іноземне ЗМІ, а не Russia Today, я просто навіть не могла собі уявити. Я з’ясовую з учорашнього вечора, хто ж саме їх додав туди, що було причиною додавання. Я поки що не можу з’ясувати», – говорить Тетяна Попова.

Вона додала, що як представниця Міністерстві інформаційної політики ще в середу ввечері надіслала неофіційний запит до СБУ з цього питання. На момент розмови з Радіо Свобода Попова ще не мала від цього відомства відповіді. «Я хочу по всіх іноземних журналістах детальне пояснення», – додала вона.

16 вересня президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня, що запроваджує санкції щодо переліку фізичних і юридичних осіб, які, за версією української сторони, причетні до дестабілізації ситуації в державі.

У переліку є кількадесят людей, названих журналістами. Водночас, окрім співробітників російських і проросійських медіа, у списку також опинилися троє працівників британської телерадіокорпорації «Бі-Бі-Сі», троє іспанських журналістів і один німецький.

Вони наведені в частині санкційного списку, перелічені в якій названі «міжнародними спостерігачами» на «виборах» у Донецькій та Луганській областях і «референдумі» в Автономній Республіці Крим» – ідеться про «референдум», влаштований російськими окупантами щодо «вступу Криму до складу Росії», і незаконні «вибори», які влаштували минулої осені сепаратисти з угруповань «ДНР» і «ЛНР» за підтримки Росії й на порушення мінських домовленостей; через те, що їх не визнавала міжнародна спільнота, у «спостереженні» за ними брали тільки деякі іноземні проросійські діячі.

Чи дійсно були згадані журналісти такими «спостерігачами», чи якимсь іншим чином порушили українське законодавство (наприклад, щодо порядку в’їзду на тимчасово окуповані території), наразі достеменно не відомо.

​У британській телерадіокорпорації «Бі-Бі-Сі» вже обурилися, що в новий санкційний список України потрапили і троє її кореспондентів, що працюють у Москві, – двоє британців і один росіянин. Редактор служби іноземних новин компанії Ендрю Рой заявив Радіо Свобода, що вважає це за «ганебний напад на свободу засобів інформації».

«Ці санкції проти журналістів «Бі-Бі-Сі», які повідомляють про становище в Україні неупереджено й об’єктивно, цілком недоречні і нез’ясовні, і ми закликаємо владу України негайно зняти їх зі списку», – мовиться в його заяві, надісланій Радіо Свобода.

Кремль засудив рішення України внести до санкційного списку представників ЗМІ. Речник російського президента Дмитро Песков заявив, що цей крок «не відповідає принципам свободи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG