Доступність посилання

ТОП новини

Замість миттєвої конфіскації грошей Януковича їх можуть покласти на депозит і заробляти на відсотках


Законопроект про конфіскацію критикував американський Мін’юст та представники Євросоюзу

Верховній Раді пропонують створити Національну агенцію з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Цей закон має створити просту та законну процедуру з повернення грошей Віктора Януковича та його поплічників до державного бюджету, говорять активісти.

Звільнення начальника управління МВС із забезпечення повернення активів, одержаних злочинним шляхом, Олени Тищенко може ускладнити ухвалення закону про особливий режим спеціальної конфіскації майна екс-президента Януковича та його оточення. Законопроект був поданий депутатами Тетяною Чорновол та Олегом Барною ще 3 вересня та викликав певну критику з боку європейських та американських партнерів.

Зокрема, українські ЗМІ отримали експертний висновок заступника керівника міжнародного відділу Мін’юсту США, де говориться, що закон не містить достатніх гарантій в галузі прав людини та демократичних принципів.

«Наказ, виданий відповідно до процедури, передбаченої законопроектом № 3025, не відповідатиме критеріям для виконання відповідно до законодавства США. Такий наказ про арешт або конфіскацію активів, виданий українським судом, навряд чи буде виконаний відносно активів у США судом у США», – йдеться у висновку.

Відповідаючи на запит видання «Європейська правда» щодо закону Чорновол-Тищенко, в українському представництві Євросоюзу нагадали, що Україна має додержуватися права власності, яке гарантоване Європейською конвенцією з прав людини.

Олена Тищенко
Олена Тищенко

Сама Тищенко в ефірі «Еспресо.TV» зазначила, що критикують закон, перш за все, поплічники Януковича, а також лобісти іншого закону про повернення майна, отриманого корупційним шляхом.

Законопроект про особливий режим конфіскації передбачає конфіскацію вже сьогодні за рішенням суду. З іншого боку, є законопроект, який передбачає передачу його в користування новоствореної Агенції
Олена Тищенко

«Голос подає якраз той, хто лобіює абсолютно інший закон – про створення Агенції з повернення активів та розпорядження ними. Це два протилежних законопроекти. Законопроект про особливий режим конфіскації передбачає конфіскацію вже сьогодні за рішенням суду. З іншого боку, є законопроект, який передбачає не стягнення майна на користь держави вже сьогодні, а передачу його в користування новоствореної Агенції», – зазначила Тищенко. За словами екс-начальника управління, така процедура може затягнутися на роки, а сама схема схожа на схеми Януковича.

Замість конфіскації – детальна процедура реалізації під керівництвом держави

Одна з прихильниць нового закону, виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк в інтерв’ю Радіо Свобода наполягала, що такого не буде – навпаки, робота Агенції буде більше ефективною, ніж банальна конфіскація за законом Чорновол-Тищенко.

Дар'я Каленюк
Дар'я Каленюк

Нова державна структура матиме доступ до усіх баз даних, буде співпрацювати із закордонними структурами, збирати інформацію, аналізувати її та протягом трьох днів надавати відповіді на запити прокуратури. Також вона буде управляти арештованим майном, поки суд не винесе рішення про його остаточну конфіскацію, розповідає Каленюк.

Арештованим майном також треба управляти
Дар'я Каленюк

«Зараз у нас від арешту до конфіскації майна може пройти декілька років. Але арештованим майном також треба управляти. Якщо в нас буде така Агенція, то оцінювати майно та шукати тих, хто буде ним управляти, буде саме вона. Через прозору процедуру Агенція шукає управлінця і потім, якщо суд ухвалює рішення, його реалізує», – заявила Каленюк.

Вона наголосила, що усе буде відбуватися за рішеннями суду – і арешт, і продаж, і конфіскація. Після продажу майна, але до його конфіскації, кошти кладуться на рахунок державного банку, після чого відсотки від цього депозиту йдуть в бюджет, а самі гроші зберігаються, поки суд не ухвалить рішення про конфіскацію.

Нова Агенція підштовхує до корупції – активіст люстраційного комітету

Активіст громадського люстраційного комітету Карл Волох, навпаки, підтримує закон Чорновол-Тищенко. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, він заявив, що закон про Агенцію створює новий непотрібний державний орган.

Ця Агенція буде мати право розмістити повернуті кошти не у державному, а в іншому банку. Який хабар дасть будь-який банкір, щоб 2 мільярда доларів розмістили в нього?
Карл Волох
Карл Волох
Карл Волох

«Ця Агенція, наприклад, буде мати право розмістити повернуті кошти не у державному, а в іншому банку. Як ви вважаєте, який хабар дасть будь-який банкір, щоб 2 мільярда доларів розмістили в нього? Крім того, це сотні мільйонів доларів відсотків на рік. А 25% просто відправиться до цієї Агенції», – вважає Волох. На його думку, держава вже довела, що є поганим менеджером, тому створення ще одного державного органу є неприйнятним.

Сама Олена Тищенко пояснила своє звільнення низкою інформаційних атак, які, за її словами, були викликані бажанням покласти гроші Януковича на депозитний рахунок Агенції, а не конфіскувати їх у бюджет.

«Наше управління розробило та брало участь у розробці законопроекту про особливий режим спецконфіскації майна Віктора Януковича. Саме це стало причиною для інформаційних атак, які активізувалися останніми двома тижнями, щодо мене та управління, яке я очолюю», – заявила Тищенко.

Держслужбовець вважає журналістське розслідування інформаційною атакою

Одним із матеріалів, які, можливо, викликали її обурення, є розслідування журналістів програми «Схеми» – спільного проекту Радіо Свобода та Першого суспільного телеканалу. У розслідуванні журналісти доводять наявність у Тищенко незадекларованого майна за кордоном – будинків у Франції та Великій Британії. Тищенко пояснила це вказівкою працівників апарату Верховної Ради, які сказали їй не декларувати закордонне майно.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Народний депутат Сергій Лещенко пояснив Радіо Свобода звільнення Тищенко набагато банальнішою причиною – відкритим кримінальним провадженням за внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей чи складання та видачу завідомо неправдивих документів. Він говорить, що довго збирав факти незаконної поведінки екс-держслужбовця.

«Перший факт був, що вона незаконно суміщала державну службу та роботу в Лондоні бізнесменом. Другий факт – що вона на три дні влаштувалась до Чорновол (помічником-консультантом у Верховну Раду – ред.), щоб уникнути спецперевірки. Третій факт – що мала нерухомість за кордоном. І останній факт – що в неї не було ліцензії на інвестиції за кордон, тоді як в неї були частки в іноземних компаніях», – заявив Лещенко.

Проте, за словами Карла Волоха, Тищенко, хоча, звісно, не є янголом, але без неї повернути активи Януковича та його поплічників в країну буде набагато важче.

Тищенко могла принести велику користь – це факт. Її звільнення на руку лише недобрим людям
Карл Волох

«Тищенко могла принести велику користь – це факт. Її звільнення на руку лише недобрим людям. За півтора роки повернули 8 тисяч гривень – це ж нісенітниця якась», – наголосив Волох.

За словами активіста закон про конфіскацію майна ще можуть ухвалити – в текст внесли багато змін, зокрема автори відмовилися від конкретного списку фігурантів. Нова версія буде винесена на порядок денний, повідомив Радіо Свобода Волох.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG