Доступність посилання

ТОП новини

Чехія ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС


Нижня палата Парламенту Чехії, Палата депутатів, після довгих і складних дебатів близько півночі в четвер ухвалила рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом.

У голосуванні взяли участь 138 присутніх депутатів, «за» проголосували 109, проти були 29.

Як інформує громадське Чеське радіо, проти ратифікації Договору виступили депутати-члени Комуністичної партії Чехії й Морави.

Саме ця партія свого часу, у травні, зуміла заблокувати цю ратифікацію – якраз у той час, коли на очікувану подію до Праги прибув міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Найбільша з кількох компартій Чехії, представлена в парламенті, вдалась тоді до свого права вето щодо порядку денного. Як і тоді, вони твердять, що «нинішня влада в Києві не здатна, чи й не охоча, серйозно ставитися до подій».

Натомість депутати від владної Чеської соціально-демократичної партії і ще двох партій лівоцентристської урядової коаліції, і так само депутати від опозиційних нині правоцентристських Громадянської демократичної партії і партії «TOP-09», віддали голоси за ратифікацію угоди.

Із закликом підтримати ратифікацію угоди України з ЄС виступив міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек. «Схвалення Угоди про асоціацію може допомогти тому, щоб ми дали зрозуміти, що в цьому зацікавлені, що в Україні народилось рішення, яке означатиме стабілізацію і консолідацію ситуації», – наголосив у своєму виступі Заоралек.

Сенат, верхня палата парламенту Чехії, підтримав угоду ще у грудні минулого, 2014 року.

Тепер для завершення процедури ратифікації закон про це має підписати президент Чехії Мілош Земан, і після належного оформлення документи про це мають передати до Брюсселя.

Таким чином, із 28 країн-членів ЄС ратифікація угоди наразі ще триває в Бельгії, де її мають схвалити загалом вісім різних законодавчих органів; за неї ще не починали голосувати в однопалатних парламентах Греції й Кіпру. Італії залишається підпис президента під уже ухваленою ратифікацією й передача документів про це до Брюсселя; Нідерландам лишається тільки останній згаданий технічний крок. Також угоду, після завершення ратифікаційних процедур усіма 28 країнами-членами, має затвердити Рада Євросоюзу.

Після цього угода, остаточно підписана сторонами в червні 2014 року, почне діяти в повному обсязі. Але ще до завершення ратифікації угоди її політична частина вже працює в режимі тимчасового застосування з початку листопада 2014 року, а економічна частина, включно з зоною вільної торгівлі, так само запрацює з 1 січня 2016 року – принаймні в режимі тимчасового застосування, якщо її ратифікація доти не завершиться.

XS
SM
MD
LG