Доступність посилання

ТОП новини

Україна може допомогти Обамі виглядати сильним на зустрічі із Путіним – експерт


Барак Обама і Володимир Путін. Комбіноване фото
Барак Обама і Володимир Путін. Комбіноване фото

«Якщо Обама розпочне зустріч із Путіним після оголошення про нову, потужну підтримку України, це збільшить його шанси на плідну розмову з Путіним»

На фоні провалу сирійської політики адміністрації Барака Обами його зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним за лаштунками саміту ООН у Нью-Йорку стане проявом слабкості. Про це на сторінках впливового видання The Wall Street Journal пише професор Колумбійського університету, дослідник аналітичного центру Council for Foreign Relations Стівен Сестанович.

«Нажаль, якщо ти не знаєш, що робиш, пряма розмова із супротивником не виправить ситуацію. У відносинах із Росією, особливо у питанні Сирії, ця адміністрація часто діяла так, ніби сподівається, що розмови можуть замінити реальну політику – а Путін просто захоче зробити Обамі послугу. Подорожі державного секретаря Керрі до Москви у травні 2013-го року та до Сочі минулої весни показали, що Путін таких поглядів не поділяє», – пише Сестанович.

Експерт переконаний, що зустріч із Путіним може бути конструктивною лише у тому випадку, якщо Обама підійде до неї з позиції сили. Єдиною нагодою для цього є посилення підтримки України, де, на думку Сестановича, політика Обами була значно успішнішою, ніж на Близькому Сході.

«Якщо президент Обама розпочне зустріч із Путіним після оголошення про нову, потужну підтримку України, це збільшить його шанси отримати плідну розмову з Путіним», – вважає експерт.

Натомість колишній посол США в Україні Стівен Пайфер на своїй сторінці у Twitter прямо заявив, що зустріч із Путіним завдасть шкоди Обамі, але зіграє на руку Москві.

«Росія націлюється за зустріч Путіна з Обамою через тиждень у ході Генасамблеї ООН. Про рішення Білого дому досі нічого невідомо. Ця зустріч була би плюсом для ізольованого Путіна, але завдала би політичної шкоди Обамі – хіба, що у зустрічі буде якийсь реальний результат. Чи запропонує Росія якісь ідеї?», – пише Пайфер.

Дивіться також: «Делікатна» стратегія має захистити Естонію від Путіна

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG