Доступність посилання

ТОП новини

Росія втомилась роздмухувати конфлікт на Донбасі (світова преса)


Лінія Кремля наразі – «заморозити» конфлікт із мінімальними втратами для себе

Росії більше невигідно брати активну участь у війні на Донбасі, тож конфлікт все сильніше «заморожується», пише Bloomberg Business. А видання The Moscow Times, аналізуючи медіапростір навколо Кремля, вказує й на те, що Захід дедалі ефективніше протистоїть пропаганді Путіна. Відомий мільярдер, філантроп та фінансист Джордж Сорос, тим часом, рекомендує Євросоюзу зосередитись саме на потребах України та активніше виділяти державі гроші, аби Київ міг реформувати виснажену війною державу.

Упродовж останніх місяців Кремль посилає лідерам бойовиків, які захопили територію Донбасу, сигнали: ескалація конфлікту більше невигідна Росії. Про це пишуть Ілья Ахріпов та Степан Кравченко для Bloomberg Business.

Аналізуючи риторику представників бойових угруповань та чиновників, найбільш наближених до президента Росії Володимира Путіна, журналісти вказують на те, що лінія Кремля наразі – «заморозити» конфлікт із мінімальними втратами для себе.

Багато людей, що залишились жити на окупованих територіях та підтримують бойовиків, уже втратили надію жити в складі Росії, пишуть журналісти. І Путін, схоже, теж не зацікавлений: «Це не те, що слід вирішувати на вулицях», – нагадує Bloomberg Business слова президента Росії.

Європа наразі паралельно переживає відразу п’ять криз. Чотири з них – внутрішні: євро, Греція, мігранти, референдум Великобританії про ймовірний вихід із ЄС. Та один зовнішній – російська агресія проти України. Про це пише відомий міжнародний фінансист Джордж Сорос у матеріалі, опублікованому в The New York Review. Вирішити всі і одразу не вдасться, пише Сорос, та радить зосередиться саме на Донбасі.

«Зараз є нова Україна, що дуже хоче бути протилежною державою тій, яку ми називали старою Україною», – пише Сорос.

«Стару Україну» він порівнює зі «старою Грецією»: економіка «під крилом олігархів», труднощі з реформуванням. Нова, натомість, натхненна Майданом та дуже прагне змін.

Аби підтримати ці трансформації України, Сорос радить надати Україні ефективну фінансову підтримку, що поєднуватиме заходи для зміцнення державного бюджету, страхування від політичних ризиків та стимулювання приватного сектору.

Кремль програє інформаційну війну через безліч викритих «фейкових» сюжетів та активну протидію з боку західних ЗМІ. Про це пише Марія Снігова в матеріалі для The Moscow Times. Росія не використовує свої медіа як «м’яку силу» для конструювання свого позитивного іміджу, пише автор.

«Будь-який демократичний уряд має менше можливостей послідовно використовувати інформацію як зброю. І водночас, Росія програє інформаційну війну на Заході», – пише Снігова.

Спершу Кремль був досить успішним: лише з’явившись, Russia Today успішно привертала увагу західного глядача тим, що міксувала конспірологічні теорії з темами, які ігнорували американські медіа. Утім, від початку конфлікту на українському Донбасі популярність цього російського медіа суттєво ослабла, пише автор. Тоді багато експертів почали критикувати Russia Today через необ’єктивність.

Пропагандистське телебачення Путіна бреше про свою популярність

Наразі Росія не продукує нових форм, не робить подачу інформації гнучкою та адаптивною, пише The Moscow Times. Натомість, слідує базовим принципам дезінформаційних кампаній періоду СРСР: викривлені факти, вигадані деталі, ігнорування очевидних наслідків. Як наслідок, резюмує автор, Росія залишається один-на-один зі своїм викривленим іміджем і продовжує гнути лінію Russia Today.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG