Доступність посилання

ТОП новини

Через брак води Донбас може залишитися взимку без тепла


Жінка набирає воду з калюжі у Дебальцеві. Лютий 2015 року
Жінка набирає воду з калюжі у Дебальцеві. Лютий 2015 року

Люди на Донбасі під загрозою через відсутність доступу до води – ОБСЄ

Проведення воєнних дій і порушення мінських угод на Донбасі призвело до пошкодження водопровідної системи, залишивши десятки тисяч цивільних людей, що проживають по обидва боки від лінії зіткнення, без доступу до водопровідної води, заявляють в ОБСЄ. Спостерігачі наголошують, що ця ситуація може призвести до того, що жителів цього регіону взимку залишаться без тепла, а також матимуть проблеми із приготуванням їжі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Жителька Кам’яно-брідського району Луганська, пенсіонерка Клавдія Алексеєва розповідає, що воду відключають, до того ж не завжди через обстріли.

«Води немає. Трапляється, що шкодять самі люди, які контролюють водоканал. Такі факти у нас були. Трапляється, що на верхні поверхи нам води не дають», – говорить пенсіонерка.

Тим часом жителі приватного сектору Луганська, тримають запаси води – у відрах, ваннах, бідонах. Трапляється, що доводиться використовувати і дощову воду. Під час бойових дій цю воду люди навіть пили.

Зважаючи на те, що воду відключають на тривалий період, пити її не рекомендують навіть після кипіння. Для приготування їжі воду купують, у місяць на це йде від 100 до 200 гривень, розповідає мешканка Луганська Тетяна Михайлова.

«Купую ту, що привозять. У воді з крана надзвичайно сильний осад. Навіть якщо вона постоїть у відрах, то з’являється якась плівка. Під час війни ми її набирали у п’ятилітрові пляшки, то вона день-два постоїть і починає зеленіти», – каже жінка.

Відсутність води б’є по найвразливіших категоріях населення – Гуґ

У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, оприлюдненому у п’ятницю, 18 вересня, йдеться, що нинішній дефіцит води на території Донецької і Луганської областей, охоплених конфліктом, може залишити без тепла жителів цього регіону взимку, а також мати тривалі наслідки для приготування їжі. Автори доповіді наголошують, що ситуація погіршується тим, що водопровідна система потребувала серйозного ремонту ще до початку конфлікту на сході України у квітні 2014 року. Через спалах насильства ремонт став неможливим.

Александр Гуґ
Александр Гуґ

«Доступ до води є передумовою для реалізації права на гідні стандарти життя і права на найвищі досяжні стандарти здоров’я, і є міжнародно визнаним правом людини», – зазначив заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Гуґ.

Він наголосив, що відсутність доступу до достатньої кількості чистої води стосуватиметься найбільш вразливих груп населення, дітей, літніх людей, інвалідів, що проживають на Донбасі.

Як заявили в ОБСЄ, за останні кілька місяців СММ відіграла ключову роль у забезпеченні дотриманні перемир’я, щоб дати змогу ремонтникам полагодити пошкоджену інфраструктуру, зокрема водопровідну. Тим не менш, немає змоги здійснювати постійно ремонт, бо обстріли продовжують пошкоджувати водопровідні- й електромережі, заявили в ОБСЄ. Місія закликає владу України і сепаратистів, які контролюють Луганськ і Донецьк, негайно зупинити напади на цивільних, зокрема на об’єкти інфраструктури, і поважати мінські домовленості.

Місцевий житель набирає воду зі зруйнованого водопроводу. Донецьк, лютий 2015 року
Місцевий житель набирає воду зі зруйнованого водопроводу. Донецьк, лютий 2015 року

Україна постачає воду на окуповані території – Ханатов

При утворенні лінії розмежування, вийшло так, що основні джерела водопостачання опинилися під контролем українських військових. І великі шахтарські міста півдня області, які під контролем бойовиків угруповання «ЛНР», залишилися без води. Вони й раніше мали проблеми з водопостачанням, а тепер ситуація погіршилася.

Заступник керівника Попаснянської районної військово-цивільної адміністрації Микола Ханатов розповів Радіо Свобода, що воду на окуповану територію Україна постачає, отримуючи мільйонні збитки, адже не отримує платежів, але очевидно цього недостатньо, щоб покривати всі потреби у воді окупованої території. Крім того, на територіях, контрольованих сепаратистами, значно пошкоджені мережі.

Із усього об’єму води, яка підіймається, лише 5 відсотків йде на територію, яка не окупована. Решту – ми перекачуємо туди. Але я знаю, що у місті Первомайськ порушені водогони, тож уже три місяці вони без води
Микола Ханатов

«Настільки потужні насоси там стоять, що нам вони взагалі не потрібні, – говорить Ханатов. – Із усього об’єму води, яка підіймається, лише 5 відсотків йде на територію, яка не окупована. Решту – ми перекачуємо туди. Але я знаю, що у місті Первомайськ порушені водогони, тож уже три місяці вони без води. Зараз ми вирішуємо питання доступу до цих мереж».

За лютневими мінськими домовленостями, на лінії контакту від середини лютого мав діяти черговий режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки й обстріли із застосуванням «відведених» озброєнь, тривали. Сторони звинувачували одна одну в порушеннях і провокаціях.

Наприкінці серпня на переговорах у Мінську Тристороння контактна група щодо мирного врегулювання в Україні, а також представники проросійських сепаратистів домовилися про чергове припинення вогню з 1 вересня у зв’язку з початком навчального року, але обстріли все одно тривають.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG