Доступність посилання

ТОП новини

Наукове талант-шоу Falling Walls у Києві: музичні овочі, розумна подушка та екзоскелет


Наукове талант-шоу Falling Walls у Києві: музичні овочі, розумна подушка та екзоскелет
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Наукове талант-шоу Falling Walls у Києві: музичні овочі, розумна подушка та екзоскелет (відео)

Конференцію Falling Walls заснували у 2009 році в Німеччині – у день 20-річчя падіння Берлінської стіни

Ярослава Трегубова

Наукова конференція Falling Walls, яку можна порівняти з науковим талант-шоу, вперше відбулася в Києві. Нею організатори хочуть довести, що наука перестала бути нудною. Гасло форуму – «Яка стіна впаде наступною?», де «стіна» символізує проблеми та виклики, які стоять перед людством. Від музичних овочів до рукавичок для спілкування глухонімих30 талановитих українців презентували найрізноманітніші ідеї, маючи лише три хвилини та три слайди. Переможці конкурсу вже у листопаді поїдуть до Берліна, де покажуть свої винаходи нобелівським лауреатам та представникам міжнародних компаній.

Мобільний додаток для економії палива, подушка для покращення сну, розумний гаманець, який сам рахуватиме витрати і прибутки, та навіть музичні овочі – це лише частина винаходів, які презентували учасники конференції Falling Walls.

21-річний Антон Головаченко, студент національного авіаційного університету, свій винахід демонструє на собі – одягає власноруч розроблений роботизований екзоскелет. Зізнається, здоровій людині в ньому пересуватися складно, зате він значно полегшить життя тим, хто втратив можливість рухати кінцівками.

Моя бабуся втратила рух руки два роки тому, і мені треба було вигадати якийсь роботизований елемент, який зміг би допомагати людям з обмеженими можливостями
Антон Головаченко

«Моя бабуся втратила рух руки два роки тому, і мені треба було вигадати якийсь роботизований елемент, який зміг би допомагати людям з обмеженими можливостями і бабусі конкретно рухатися як здоровій людині. Виникла така ідея, вирішив побудувати і заодно протестувати цю технологію. Частково рухи відновилися, але для повного відновлення руки треба більш реальний зразок», – розповів Антон Головаченко.

Пристрій компактніший і зручніший, аніж закордонні аналоги, які до того ж коштують в чотири рази дорожче, розповідає винахідник. Однак, це лише прототип, виготовлений із конструктора «Лего», на реальний – не вистачає коштів. Тому участь у проекті – можливість знайти інвестиції для впровадження своєї ідеї.

В Україні насамперед має впасти «стіна нерішучості»

Конференцію заснували у 2009 році у Німеччині – в день 20-річчя падіння Берлінської стіни. Вона об’єднує тих, хто руйнує стіни, тобто проблеми і виклики, які постають перед людством.

За словами організаторів конференції, головна мета проекту – знайти прогресивні ідеї та допомогти їх втілити. В Україні насамперед має впасти стіна нерішучості, переконана Аліна Носенко, яка брала участь у берлінській конференції в 2014 році і привезла проект до України.

«В українців є дуже багато ідей, але, на жаль, ми дуже часто сумніваємося, що вони гідні публічної презентації. Цей проект допомагає всім учасникам сьогодні довести самим собі в першу чергу, що вони не бояться цих презентацій і можуть це зробити у форматі 3 хвилини, 3 слайди і ще плюс до цього англійська мова» – говорить Аліна Носенко.

Важливо, щоб бізнес і наука зблизилися

Це насамперед платформа для діалогу винахідників із майбутніми інвесторами, говорить проектний менеджер Falling Walls Conference Навід Саед. За його словами, український формат відрізняється від тих, що він бачив в інших країнах.

У вашій країні дуже енергійний інноваційний дух. Для нас важливо дати можливість молодим дослідникам поділитися своїми роботами
Навід Саед

«Ми отримали надзвичайно велику кількість заявок – 61, це більше, ніж в інших країнах. У вашій країні дуже енергійний інноваційний дух. Для нас важливо дати можливість молодим дослідникам поділитися своїми роботами, розповісти про них світові, поспілкуватись із шановним журі та міжнародною спільнотою» – говорить Саед.

Наука не може існувати без бізнесу, так само як бізнес без науки, стверджує представник Українського альянсу експорту технологій та інновацій Тарас Вервега. Але радянське минуле роз’єднало ці дві сфери, через що постраждали всі. Науковці не можуть себе реалізувати на батьківщині, а бізнес не здатен конкурувати на міжнародній арені, тому називає цю конференцію символічною.

Дуже важливо, щоб бізнес і наука зблизилися. Тільки разом ми зможемо впровадити ці новації і вони будуть працювати для України
Тарас Вервега

«Дуже важливо, щоб бізнес і наука зблизилися. Важливо, щоб наука могла презентувати для бізнесу, що вона може робити і тоді важливо, щоб бізнес розумів, що наука може робити і тільки разом ми зможемо впровадити ці новації і вони будуть працювати для України» – зазначив Тарас Вервега.

За результатами конференції до Берліна поїдуть двоє – Оксана Борисенко з рукавичками для спілкування глухонімих і Олександр Шеманко з подушкою для сну. Вже у листопаді вони покажуть свої винаходи нобелівським лауреатам та представника міжнародних компаній.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG