Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарна катастрофа під назвою «Октоберфест»


Біженці сідають на поїзд у Німеччині. 10 вересня 2015 року
Біженці сідають на поїзд у Німеччині. 10 вересня 2015 року

У столиці Баварії розпочинається традиційне жовтневе свято пива

Мюнхен – «Октоберфест» – найбільше народне свято у Німеччині, де традиційно впродовж одного тижня пиво тече рікою, а громадяни й туристи забувають про будь-які межі пристойності. Нині воно не вписується в низку нагальних подій: фінансова криза та війна у Сирії, котрими живе країна. Відтак надходять пропозиції: від скасувати свято до запросити на нього біженців. Радіо Свобода з’ясовувало, як цю дилему розв’язує уряд німецької землі Баварія, і що думають самі громадяни.

Ще торік до традиційного «Октоберфесту», що в перекладі з німецької означає жовтневе свято, німці готувалися, вибираючи найкраще вбрання, найгучнішу музику і найсмачніше пиво. А нині вони переймаються тим, як поєднати, чи скоріше – розділити власне всенародне гуляння і всенародні страждання біженців?

Баварці здебільшого схвалюють закриття кордонів і створення контрольних пунктів – навіть у разі, якщо їм самим доводиться чекати у пробках, щоб в’їхати до країни.

Бенкет під час чуми

Водночас перед мюнхенською поліцією постає завдання: як роз’єднати потоки біженців і учасників та гостей гуляння, котрі спеціальними потягами теж прибувають на вокзал? На думку голови уряду федеральної землі Баварія, голови Християнсько-соціального союзу Горста Зеегофера, загостренню ситуації слід запобігти.

«Мюнхен не повинен залишатися місцем прибуття біженців, яким він є нині. Нам необхідні заходи, котрі маємо вжити на наступні 14 днів, поки триватиме «Октоберфест», – сказав голова Християнсько-соціального союзу.

Зеегофер став на захист міністра внутрішніх справ Баварії Йохіма Германна, котрого гостро критикують за те, що ще задовго до свята він заявив про намір ізолювати біженців від учасників баварського свята, щоб запобігти можливим конфліктним ситуаціям. Як зауважує коментатор журналу «Шпігель» Штефан Кузмані, – це логічно. Але чи є це політикою відкритості, яку декларує Німеччина, і чи сприятимуть такі дії поліпшенню іміджу країни? – запитує він.

Можна ізолювати без пам’яті п’яних учасників гуляння, які швендяються Мюнхеномі, коли у місті перебуває стільки людей, котрі врятувалися від смерті
Штефан Кузмані

«Можна було б запропонувати інше рішення. Приміром, ізолювати без пам’яті п’яних учасників гуляння, які масово швендяються Мюнхеном, коли у місті перебуває стільки людей, котрі врятувалися від смерті. Але така пропозиція не надходила. Це неправильно», – вважає німецький журналіст.

Торік баварське свято пива відвідали майже шість з половиною мільйонів осіб. Приблизно стільки ж очікується і цього разу. І два мільйони гостей прибудуть залізницею. Водночас лише в середу на мюнхенський вокзал приїхали понад 800 біженців. І цей потік не міліє.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG