Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін відкинув звинувачення Тимошенко щодо переговорів про держборг


(архівне фото)
(архівне фото)

Міністерство фінансів України заявило, що категорично відкидає як «цілковито безпідставні» звинувачення лідера партії «Батьківщина», народного депутата Юлії Тимошенко проти урядового уповноваженого з питань управління державним боргом Віталія Лісовенка.

Переговори зі Спеціальним комітетом кредиторів було проведено відповідно до міжнародних стандартів прозорості та під наглядом Міжнародного валютного фонду, мовиться в заяві міністерства. При цьому учасники ринку чи будь-хто з міжнародних регуляторів, залучених до переговорів, «не помітили ніяких аномалій чи викривлень на ринку під час переговорів, які були б можливі в разі купівлі/продажу облігацій на інсайдерській інформації, в чому полягає суть звинувачень пані Тимошенко», кажуть у Мінфіні.

Міністерство також заявило, що важливість досягнутої угоди була визнана конституційною більшістю Верховної Ради в четвер, 17 вересня, під час ухвалення трьох проектів законів щодо реструктуризації, за кожен із яких проголосували понад 300 народних депутатів.

«У тому числі, важливість угоди визнала сама пані Тимошенко, яка проголосувала на підтримку цих проектів законів, – так само, як і представники її політичної фракції. Безпідставні нападки не можуть змінити дійсність чи принизити успіх угоди з реструктуризації боргу з кредиторами», – наголосили в Міністерстві фінансів.

Увечері у п’ятницю, 18 вересня, Тимошенко заявила, що умови реструктуризації зовнішнього боргу, які були прийняті урядом та схвалені парламентом цього пленарного тижня, невигідні для України. При цьому вона казала, що її фракція у Верховній Раді «була змушена» підтримати в парламенті такі умови реструктуризації, які вона назвала «приниженням», – «тому що нам не залишили вибору, нам сказали: або сьогодні голосуєте, або завтра у вас дефолт».

Також, виступаючи в ефірі програми «Шустер Лайв», Тимошенко заявляла, що російський «Альфа-банк» використовував інсайдерську інформацію для купівлі-продажу держборгу України, заробивши на цьому 320 мільйонів доларів. При цьому вона стверджувала, що «Альфа-банк» зміг провести цю оборудку завдяки витокові інформації від довірених осіб в уряді, тому що, за її словами, урядовий уповноважений із управління держборгом Віталій Лісовенко до 2014 року працював на керівних посадах в «Альфа-банку».

XS
SM
MD
LG