Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав «план Мореля» його особистою думкою


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що він особисто і українська влада не сприймають будь-які способи тиску у питанні проведення виборів в окупованих районах Донецької та Луганської областей.

«Ніякого тиску на українську сторону немає, ми це просто не сприймемо. Ми будемо боротися за суверенітет України у тому числі у питанні модальності виборів», – сказав Порошенко в інтерв’ю українським каналам, яке транслювалося у неділю, 20 вересня.

Президент України наголосив, що розцінює план координатора робочої групи з політичних питань тристоронньої робочої групи П’єра Мореля щодо проведення виборів на Донбасі, як особисту його думку.

Порошенко зазначив, що функція ОБСЄ у переговорному процесі щодо Донбасу – це «питання модератора». «Але вибори проходитимуть за українським законодавством і якщо потрібно вносити які-небудь зміни, це має пройти процедуру обговорення та процедуру (голосування – ред.) в українському парламенті», – сказав Порошенко.

18 вересня на сайті тижневика «Дзеркало тижня. Україна» DT.UA було опубліковано проект пропозицій щодо змін до законодавства України, яка б передбачила проведення виборів на неконтрольованій Україною частині території Донецької та Луганської областей за нормами, відмінними від решти України.

Як мовилося у статті, на переговорах щодо врегулювання в Мінську був висунутий для обговорення план, запропонований П’єром Морелем, із назвою «Елементи для тимчасового закону про місцеві вибори в деяких районах Донецької і Луганської областей». Автор статті доходить свого висновку, що формулювання останніх заяв українських та іноземних політиків не виключають можливості, що для окупованих територій буде дійсно запропонований окремий закон про місцеві вибори, і Україна, за його словами, погодилася з такою можливістю – провести вибори на окупованих територіях «на підставі закону, що суперечить Конституції».

XS
SM
MD
LG