Доступність посилання

ТОП новини

«Блокада має тривати до звільнення Криму» – екс-віце-прем’єр АРК


Блокада Криму піднімає ціну окупації для держави-агресора – екс-віце-прем’єр АРК
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:39 0:00

«Ціль акції – спонукати українську владу займатися боротьбою за фактичне повернення Криму»

Гості передачі «Ваша Свобода»: Андрій Сенченко, колишній віце-прем’єр уряду Автономної Республіки Крим; Ольга Скрипник, правозахисник.

Дмитро Шурхало: Учора кримськотатарські активісти разом з активістами кількох українських організацій розпочали блокаду на адміністративному кордону Кримського півострова з метою унеможливити завезення на півострів партій продовольства та товарів з України.

Ваша Свобода / Чи наблизить блокада повернення Криму?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00

Послухаймо, що з приводу цієї акції, яка вчора розпочалася на адміністративному кордоні Криму, каже один із лідерів кримських татар, очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Рефат Чубаров: Олігархами українськими, тими бандитами, які сьогодні управляють Кримом, з цих грошей замовляють людей, які репресують наших співвітчизників. Ми хочемо це припинити. Тут величезна іржа на тілі України! Тут величезні хабарі!

Кримські татари, дійсно, ще у тому році планували такі події, але ми не хотіли, щоб на наших плечах російська армія увірвалася, власне, на материк України. Бо ця небезпека щодо прориву низки областей аж до Придністров’я або прориву до Каховки, щоб забезпечувати Крим дніпровською водою – такі плани не тільки існували, вони були реальні.

– Пане Сенченко, які Ваші враження від акції, яка вчора розпочалася на адміністративному кордоні? Наскільки вона на часі? Наскільки вона матиме ефект, наскільки прогнозованим є її ефект?

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Андрій Сенченко (переклад): По-перше, на мій погляд, те, що зараз взяли на себе громадські активісти і Меджліс кримськотатарського народу, повинна була робити влада. Тому що насправді блокада Криму розпочалася набагато раніше, коли 1,5 року тому не дали дніпровської вводи у Крим, потім закрили небо над Кримом, потім постановою Кабміну були зачинені кримські порти. І вперто не хотіли припиняти постачання товарів у Крим.

Наживаються корупціонери на вільній території України, банди Аксьонова, російські корупціонери. Частина товару йде транзитом на Кубань
Андрій Сенченко

Навколо цього питання дуже багато інтересів. На цьому наживаються корупціонери як з української сторони, я маю на увазі на вільній території України, на цьому наживаються банди Аксьонова і на цьому наживаються російські корупціонери на Кубані, тому що частина товару йде транзитом на Кубань. Це дірка, у тому числі і в митному кордоні України.

Блокада має тривати до звільнення Криму
Андрій Сенченко

Був свого часу пролобійований і проплачений закон про вільну економічну зону «Крим», який став якби правовою основою для цього всього свавілля. Те, що влада на все це дивилися більше року і не вживала заходів, просто призвело до того, що люди самостійно прийняли рішення. І, на мій погляд, ця блокада має тривати до звільнення Криму.

Інше питання: якими силами? Я сподіваюся, що все ж таки будуть прийняті рішення на рівні держави, і влада візьме на себе подальше управління цією ситуацією з тим, щоб весь час цим не займався Меджліс.

– Наскільки я розумію, активісти, які ініціювали цю акцію, помірковано і реалістично оцінюють свої можливості і ефект від цієї акції. І їхні вимоги – це не стільки звільнення Криму, скільки припинення тиску на кримських татар, звільнення заарештованих кримських татар, крім них також і Олега Сенцова, а ще скасування заборони на в’їзд на півострів лідерам кримськотатарського народу.

Андрій Сенченко: Я вчора вночі говорив телефоном з Рефатом Чубаровим. І він підтвердив, що це не зовсім правильна оцінка їхніх слів.

Ціль акції спонукати українську владу займатися боротьбою за повернення Криму. Громадськість буде стояти, допоки влада «не зустрінеться з мізками», і не зупинить сороміцьке постачання товарів
Андрій Сенченко

Справа в тому, що кримськотатарські лідери цією акцією не намагаються отримати «в’їзний квиток» у Крим для того, щоб потім щасливо жити на окупованій території. Ціль цієї акції все ж таки спонукати українську владу у тому числі системно займатися боротьбою за фактичне повернення Криму. Я не думаю, що ця акція завершиться за тиждень або ж за два, щоб ні у кого не було ілюзій. Громадськість там буде стояти до тих пір, допоки влада «не зустрінеться з мізками», вибачте, і не вживе необхідних рішень, а також вже на рівні держави не зупинить це сороміцьке постачання товарів.

– Пані Скрипник, який ефект може бути від цієї акції?

Ольга Скрипник
Ольга Скрипник

Ольга Скрипник: По-перше, треба розуміти, що це не стільки громадська акція. Чому? Тому що вона організована народними депутатами. А народні депутати – це представники законодавчої влади. Тому здебільшого це все ж таки акція, яка організована також і владою за участю активістів. Так це буде правильніше. Тому що ми знаємо, хто саме є організаторами.

– Це ж не виконавча влада.

Ольга Скрипник: Це законодавча влада.

Далі. Якщо ми говоримо про питання, що саме і які результати, тоді треба розуміти, які цілі ми ставимо перед собою. Тут мені не зовсім ясно. Тому що, якщо ми говоримо про питання вільної економічної зони, так званий закон, який був підписаний президентом України ще того вересня 2014 року, дійсно, є зрадницький. Ну, щонайменше, по назві це зрозуміло. Що таке вільна економічна зона? Це якщо ми хочемо привабити інвестиції. Куди? На окуповану територію?! Це незрозуміло.

Зрадницький, антиконституційний і дискримінаційний закон про вільну економічну зону «Крим»
Ольга Скрипник

Так, це зрадницький, антиконституційний і дискримінаційний закон (про вільну економічну зону «Крим» – ред.). Наприклад, я, оскільки маю кримську прописку, тепер є нерезидентом, згідно з саме цим законом. Не лише постанови НБУ.

Тому, якщо ми говоримо, що головна проблема – це саме закон про вільну економічну зону, то якраз нардепи, президент і таке інше і мають якраз відповідні правові механізми скасувати цей закон. І для цього, якщо ми говоримо, що це якраз представники БПП, що тоді є більшість у парламенті, є політична воля, у чому проблема скасувати цей закон тоді? Я не бачу, для чого тоді проводити громадську акцію.

Якщо треба актуалізувати питання, то гаразд, актуалізували ще раз. Хоча ми ще 22 серпня зверталися до президента України з проханням ветувати цей закон. Тоді необхідно, щоб був розроблений альтернативний законопроект, який подається якраз від нардепів.

– З нами зараз на зв’язку наш кореспондент Анастасія Москвичова, яка перебуває у «Чонгарі», на адміністративному кордоні з Кримом.

Анастасіє, яка зараз ситуація у «Чонгарі»?

Анастасія Москвичов: Загалом у «Чонгарі» спокійно як і вчора, так і сьогодні. За весь день сьогоднішній приїхало аж дві фури. Вони приїхали ще вночі або дуже-дуже вранці, привезли картоплю. Вони їхали на Крим. Ми говорили з водіями фур. Вони казали, що простояли більше доби на «Каланчаку», а потім повернулися сюди, а тут за домовленістю з власниками вантажу вони його вивантажили на базі, де перебувають добровольці «Правого сектору».

Крім того, сьогодні активістів у цивільному я тут,на «Чонгарі», майже не бачу. В основному. це бійці добровольчих батальйонів. Крім «Правого сектору» є й «Айдар», які були вчора, і «Самооборона». Сьогодні приїхали бійці батальйону «Донбас». Загалом тут табір укріплюється, привезли польову кухню, звели ще один намет – тепер їх два. В одному штабі, в іншому обіцяють зробити прес-центр.

Учасники «продовольчої блокади» Криму біля контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар». 20 вересня 2015 року
Учасники «продовольчої блокади» Криму біля контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар». 20 вересня 2015 року

– Уже відбулося припинення вантажних перевезень через адміністративний кордон, так?

Через «Чонгар» майже ніхто не їздить
Анастасія Москвичова

Анастасія Москвичова: Власне, так. Тому що через «Чонгар» майже ніхто не їздить.

– А на інших пунктах Вам відомо? «Чаплинка»? «Каланчак»?

На «Чаплинці» 114 фур було вдень. Будматеріали, соки, овочі
Анастасія Москвичова

Анастасія Москвичова: За повідомленнями колег, на «Чаплинці» 114 фур було сьогодні вдень. Це, в основному, будматеріали, соки, овочі. Вони стоять і чекають, що скажуть їхні власники. Там присутній «Автомайдан» і кримськотатарські активісти. Приїжджали Семен Семенченко і Володимир Парасюк. Крім того, Семенченко також був тут, на «Чонгарі». Ось що він сказав:

Семен Семенченко (переклад): Ми тут були ще кілька місяців тому. Проінспектували всі ось ці термінали. Я скажу, що до 500 фур тут щодня проходить. І дві третини, за моїми даними, чи половина, всяке трапляється, йде контрабандою у Росію.

Розповідати про те, що ми допомагаємо тим самим патріотам у Криму, які отримують українські товари, – це неправда. Тому що, по-перше, там ціни відразу зрівнюються з російськими, тобто вони відразу надприбутки отримують, власники мереж, а по-друге, ми допомагаємо окупаційній владі Криму підтримувати ілюзію соціально-економічної стабільності. От 500 фур – це дуже серйозно.

– Очільник окупаційної кримської адміністрації Сергій Аксьонов каже, що українські товари в загальному товарообігу Криму займають близько 5% і що ця блокада не матиме істотних наслідків.

Андрій Сенченко: Немає сенсу втрачати час на аналіз того, що говорить Аксьонов на прізвисько «Гоблін».

Ціль акції – підняти ціну окупації для держави-агресора
Андрій Сенченко

Але я не погодився б з пані Ольгою стосовно мети цієї акції. Ціль акції не примусити владу відмінити абсурдний закон про вільну економічну зону в Криму. Ціль акції – якраз підняти ціну окупації для держави-агресора. Це головне. Тому що ніхто, ні громадськість, ні українська влада, безумовно, не мають на меті подібною акцією тиснути на кримчан.

– Це і видно. Але, пане Сенченко, враховуючи долю українських товарів, наскільки це дієвий механізм?

Андрій Сенченко: Давайте собі уявимо, що тепер їм, замість того, щоб використовувати керченську поромну переправу для завезення військової техніки, боєприпасів на територію Криму, доведеться завантажити її продуктами, їм доведеться військово-транспортними літаками завозити продукти, коли штормить керченська переправа, використовувати військово-транспортні кораблі, десантні кораблі і так далі.

– Наскільки відомо, Крим і так уже перетворений на військову базу?

Андрій Сенченко: Але вони, однак, продовжують.

Так ось, це різко піднімає вартість окупації для російського бюджету. У них раніше була одна стаття у федеральному бюджеті Російської Федерації – «північне завезення» – це коли на зиму завозили на крайню північ продукти харчування і енергоносії, а тепер у них з’явиться ще одна стаття: «кримське завезення».

– Пані Скрипник, по кому це більше б’є: як каже Аксьонов, по населенню, чи справді по окупантах?

Ольга Скрипник: Я взагалі не буду коментувати Аксьонова, тому що це кримінальний авторитет. І немає ніякого сенсу його коментувати.

Де більше заробляє Росія, як окупант, у Києві, де 4 мільйони купують російські товари, або 2 мільйони у Криму?
Ольга Скрипник

Однак щодо того, про що говорить пан Андрій, то я згодна, що це чудова мета, якщо ми говоримо, щоб окупаційна влада, а в нас окупант – це Російська Федерація, платила вищу ціну за окупацію і за той злочин, який вона скоїла. Але тоді в мене питання: де більше заробляє Росія, як окупант: наприклад, у Києві, де 4 мільйони людей купують російські товари, або 2 мільйони людей, які мешкають у Криму?

Російські товари можна купити всюди! Гроші йдуть на утримання Аксьонова, окупаційної влади, щоб закупляти зброю для «ДНР» і «ЛНР»
Ольга Скрипник

Я розумію, що так треба шукати також шляхи, пов’язані з економічними відносинами Криму. Але тоді у мене питання: чому ми й досі продаємо російські товари, якщо ти заходиш у супермаркет? Це лише Київ – 4 мільйони. Російські товари можна купити всюди! Ці гроші також ідуть на утримання Аксьонова, окупаційної влади, йдуть на те, щоб закупляти зброю для «ДНР» і «ЛНР».

Ставимо мету, «не годувати окупанта», перестанемо торгувати
Ольга Скрипник

Тому, якщо ми ставимо мету, як мовиться, «не годувати окупанта», то давайте тоді це робити прозоро і у повному обсязі. І перестанемо дійсно торгувати з окупантом. А окупантом є Російська Федерація.

Андрій Сенченко: Ось у цьому я з Вами абсолютно згоден. Але все-таки для окупанта сьогодні є вузьке місце – це логістика постачання у Крим. Крим не острів. Тому вони це все завезуть. Але можу Вам сказати, як сьогодні формується ціна по ланцюгу, коли товар заходить у Крим. Цілком очевидно, що на вільній території України ціни значно нижчі на одні і ті ж самі товари, ніж на окупованих. Але ця різниця у ціні абсолютно нічого не дає нашим громадянам, які сьогодні проживають на окупованій території Криму. Ця різниця ділиться між українськими корупціонерами, бандитами Аксьонова і в частині транзитних поставок на Кубань ще корупціонерами російськими.

– Ініціатори акції, до речі, казали про те, що необхідно на адміністративному кордону у Херсонській області звести такі логістичні центри, де мешканці Криму могли б придбати для себе продукти. Щось у цьому плані зроблено?

Необхідно відмінити абсурдне рішення, яким зупинені пасажирські перевезення між вільною територією України і Кримом!
Андрій Сенченко

Андрій Сенченко: Необхідно відмінити абсурдне рішення, яким зупинені пасажирські перевезення між вільною територією України і Кримом!

– Ви маєте на увазі залізничне сполучення? Бо таке сполучення існує.

Андрій Сенченко: Воно таке напівлегальне. Безумовно. Треба все це відновити на легальному рівні. Тому що для нас стратегічно важливе це спілкування, нам надзвичайно важливо, щоб люди самі переконувалися, як живе Україна, щоб їм не розповідали по російському «зомбі-ящику» на окупованій території про жахіття.

Ольга Скрипник: Більше того, це зобов’язання України. Чому? Тому що є закон про тимчасово окуповану територію. Є ст. 5, яка зобов’язує Україну підтримувати економічні, соціальні, інформаційні та інші зв’язки з окупованим Кримом. І якраз саме пасажирське залізничне сполучення з Кримом є дуже важливим. Чому? Це єдиний нормальний, безпечний транспорт, яким люди можуть виїхати.

Крім того, якщо ми говоримо про те, що необхідна так звана блокада, тобто ми говоримо про те, що все ж таки може бути погіршення умов життя, тоді людям, нашим громадянам, треба виїхати. Де ці умови для евакуації? Тут я повністю погоджуюся з паном Андрієм. І ми тут вже давно з ним на одному боці щодо повернення залізничного сполучення з Кримом. І це дійсно було б правильно. І тоді цей потяг, скажімо так, це ще й інформаційний центр. Там будуть наші новини, там буде наша інформація і так далі.

– Ініціатори акції з блокади кажуть про те, що доцільно ще й організувати енергетичну блокаду, тобто не постачати електроенергію на півострів. Наскільки ця акція до виконання? І наскільки це до виконання активістами? Чи тут уже треба залучати державу?

Наступний етап – зупинити вантажні залізничні перевезення. Не пасажирські
Андрій Сенченко

Андрій Сенченко: По-перше, я думаю, що наступний етап – це остаточно зупинити вантажні залізничні перевезення. Не пасажирські, а вантажні.

– Та ще з минулого року припинили.

«Вивели на чисту воду» «Укрзалізницю». «Клеять дурня». Відомча залізнична гілка заводу «Титан» примикає до колії «Укрзалізниці» вже на території Херсонської області. Щодня на заводи Фірташа завозиться сировина і щодня вивозиться продукція
Андрій Сенченко

Андрій Сенченко: Та все це брехня! Можу сказати, що «вивели на чисту воду» «Укрзалізницю». Вони просто «клеять дурня». Справа в тому, що відомча залізнична гілка заводу «Титан» примикає до колії «Укрзалізниці» вже на території Херсонської області. Вони просто брешуть. Вони кажуть, що по нашій гілці через кордон нічого не проходить. Тобто це все триває. Щодня на заводи Фірташа завозиться сировина і щодня вивозиться продукція.

– На заводи на окупованій території?

«Укрзалізниця» допомагає Фірташу обійти санкції
Андрій Сенченко

Андрій Сенченко: Звісно. Тим самим «Укрзалізниця» допомагає Фірташу обійти ті санкції, які весь світ застосував до підприємств на окупованих територіях. Абсурдна абсолютно ситуація!

Об’єму, який генерує Крим, вистачить забезпечити житло, школи, лікарні. Перекриємо постачання електроенергії, доведеться відімкнути військові частини окупантів
Андрій Сенченко

Щодо електроенергії. Наводиться різна статистика, але вона вже не актуальна. Коли говорять, що Крим виробляє тільки 15% використання, безумовно, у старій структурі цих 15% не вистачало б, але справа в тому, що на сьогодні заводи стоять, порти стоять, чимало підприємств, які споживають багато електроенергії, стоїть. А з іншого боку, окупанти завезли впродовж року дуже багато перевізних газотурбінних установок, які використовують на крайній півночі, на бурових, для забезпечення військових частин і так далі. Вони не економічні, вони використовують той газ, який у нас крадуть окупанти, той газ, який видобувають вкрадені підприємства «Чорноморнафтогазу». КПД цих установок надзвичайно низький, і, звісно, вартість електроенергії надзвичайно висока. Але нового об’єму, який генерує Крим, вистачить для того, щоб забезпечити житло, забезпечити школи, забезпечити лікарні і так далі. Але у цьому випадку, якщо ми перекриємо постачання електроенергії, їм доведеться відімкнути свої військові частини російських окупантів.

– Відімкнути Крим від української електроенергії зможуть активісти, чи це має зробити влада?

Андрій Сенченко: Ні, цим має займатися влада, безумовно. Але зрозуміймо, що ця акція підштовхує владу, і, найголовніше, вона показує всьому українському суспільству картинку, на що влада спроможна, а на що – ні, що вона робить, а про що вона тільки базікає.

Ольга Скрипник: Однак багато хто у Криму це сприймає, і це проукраїнські люди сприймають, як певне відторгнення Криму. І це теж треба розуміти. Тому що це також серйозно вдарило по людях, які також на проукраїнських позиціях.

Чому відімкнення Криму від української електроенергії не було зроблене раніше? За рік Російська Федерація налагодила певну інфраструктуру
Ольга Скрипник

Зрозуміло, що там також є російська пропаганда і так далі, яка дуже потужна, однак проблема є наступна. Дійсно, коли ми говоримо про повну блокаду, логічно, що люди сприймають це, що все – їх відрізають від України. Якщо ми говоримо взагалі про якийсь здоровий глузд у питаннях енергопостачання, то тоді в мене питання в тому, чому це (відімкнення Криму від української електроенергії – ред.) не було зроблене раніше, дійсно коли трапилася окупація? Тому що сьогодні все ж таки за більше, ніж за рік Російська Федерація налагодила певну інфраструктуру. І це сьогодні вже не буде так боляче для Росії.

– Тобто Ви вважаєте, що енергетичну блокаду сприймуть негативно навіть прихильники України?

Ольга Скрипник: Так. Не забувайте, є люди, наприклад, є вагітна жінка. Ви як їй будете пояснювати, що зараз у лікарні немає світла?


На цю ж тему:

21.09.2015
Блокада Криму: досі жодна вантажівка з товарами на півострів не в'їхала

Перекриття всіх трьох напрямків, за якими здійснюється в’їзд до Криму, підтверджують і в російській ФСБ далі
18.09.2015
Чубаров попередив про можливу енергетичну блокаду Криму після «продуктової», яка розпочнеться 20 вересня

Блокування вантажівок, які везуть товари в окупований Росією Крим, розпочнеться 20 вересня опівдні – голова Меджлісу далі
21.09.2015
Всі три напрямки постачання товарів до Криму перекриті – міліція Херсонщини

«Міліція з народом України! В єдності наша сила!» – заступник начальника міліції області Ілля Ківа далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG