Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: мета НАТО – протидіяти катастрофам


Україна приймає міжнародні навчання НАТО з протидії катастрофам
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Україна приймає міжнародні навчання НАТО з протидії катастрофам

Україна, НАТО і партнери альянсу на Львівщині тренуються спільно долати наслідки стихійних і техногенних лих

Київ – Перший візит до України генсека НАТО Єнса Столтенберґа збігся з початком міжнародних навчань «Україна-2015» з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Очільник Північноатлантичного альянсу висловив підтримку Україні та схвально оцінив її зусилля в розбудові європейської системи під час зустрічі з українським президентом Петром Порошенком. Водночас Столтенберґ засудив наміри сепаратистів провести вибори на окупованій частині Донбасу всупереч українському законодавству.

На Яворівський полігон на Львівщині, де упродовж останнього року переймають іноземний досвід українські військові й силовики, 21 вересня прибули представники 34 держав світу. Але цього разу – не військові інструктори, а рятувальники. Тут розпочалися міжнародні навчання рятувальних служб «Україна-2015», до яких долучилися, зокрема, держави-члени НАТО та партнери альянсу.

На території Міжнародного центру миротворчості й безпеки Академії сухопутних військ України (Яворівський полігон – ред.) – вже розгорнуті польові шпиталі країн-членів НАТО, сюди завезли українське та західне обладнання для рятувальних операцій. Але найважливішим є те, що спеціалісти різних напрямків, які звикли працювати за стандартами своїх держав, мають навчитися діяти разом, заявив на відкритті навчань генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. На його думку, такі навчання є важливим кроком до зміцнення безпеки в європейському регіоні.

«НАТО має на меті дбати про безпеку людей. І елементом цього є протидія катастрофам. НАТО вже п'ятнадцять років поспіль бере участь у таких навчаннях. І я хотів би подякувати ДСНС України за допомогу в їхній організації цього року, – зауважив очільник НАТО. – Ці тренування не є військовими. Вони мають на меті скоординувати роботу спеціалістів з хімічних, біологічних, радіологічних загроз, поліції, медиків і пожежників. Приймаючи ці навчання, Україна демонструє, що робить свій внесок у безпеку жителів Європи».

За словами Столтенберґа, НАТО, Україна та інші партнери альянсу мають бути готовими спільно реагувати на будь-які техногенні чи природні катастрофи.

Президент України Петро Порошенко вбачає у проведенні подібних багатонаціональних навчань ознаку того, що українська співпраця з альянсом поглиблюється. Він назвав ці навчання наймасштабнішими в історії співробітництва України і НАТО.

Обговорюючи українсько-російський збройний конфлікт на сході України, генеральний секретар НАТО заявив, що ситуація на Донбасі залишається нестійкою, попри припинення вогню.

«Припинення вогню переважно дотримується. Це певною мірою надихає, бо раніше цього не було. Але ситуація залишається нестійкою», – сказав він на Львівщині. – Росія продовжує підтримувати сепаратистів, забезпечувати їх озброєннями і навчає їх воювати. Ситуація залишається нестабільною, але ми маємо відновити зусилля, щоб зробити Мінські угоди дієвими, щоб вони запрацювали».

НАТО не визнає виборів, які планують проводити сепаратисти

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляє, що «вибори» сепаратистів не визнають в альянсі.

«Будь-які вибори, які відбудуться на сході Україні, які не будуть відповідати українському законодавству, будуть вважатися порушенням Мінських угод, фейковими виборами,та їх не визнає жодна країна-член НАТО», – запевнив Столтенберґ.

Він звернув увагу, що вибори мають базуватися на українському законодавстві.

«Це важлива частина імплементації Мінських угод», – наголосив генеральний секретар НАТО.

Верховна Рада України раніше ухвалила закон, що визначає правила проведення місцевих виборів 25 жовтня. У перехідних положеннях закону зазначено, що чергові вибори до органів місцевого самоврядування в окупованих Криму і Севастополі, а також у частині Донецької і Луганської областей не проводяться.

Угруповання «ДНР», що контролює частину Донеччини, заявило про намір провести «місцеві вибори» на окупованій бойовиками території Донеччини 18 жовтня. У луганському збройному сепаратистському угрупованні «ЛНР» теж заявили, що проведуть власні «вибори», окремі від решти України, тільки 1 листопада.

Україна неодноразово застерігала сепаратистів від проведення будь-яких «виборів» на окупованих територіях, називаючи це зривом Мінських домовленостей.

Так, 21 вересня під час зустрічі з Єнсом Столтенберґом Петро Порошенко заявив, що вибори на цих територіях можуть відбутися лише згідно з українським законодавством.

Столтенберґ і Порошенко: Росія має припинити ескалацію конфлікту на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Україні ще рано до НАТО – Порошенко

Україна має якнайтісніше співпрацювати з Північноатлантичним альянсом, але говорити про вступ до нього нині – передчасно, заявив, відповідаючи на питання журналістів, Петро Порошенко.

«Щоб підготуватися до вступу до НАТО, Україна має провести реформи, власне, ті ж самі, що потрібні для вступу в Євросоюз. Відповімо чесно: Україна зараз готова стати членом НАТО? Ні! Чи готові в НАТО прийняти Україну до своїх лав зараз? Ні! Але ми йдемо цим шляхом, і двері НАТО відчинені»,– наголосив Порошенко.

Зі свого боку, Єнс Столтенберґ заявив, що Україна має право вступити до альянсу, якщо відповідатиме його вимогам. Він додав, що нині Україна і НАТО поглиблюють свою співпрацю, зокрема у реформуванні українських Збройних сил.

Так, 21 вересня Україна й НАТО імплементували угоду щодо роботи трастових фондів, через які зможе надаватись Україні фінансова допомога на конкретні проекти. Один з перших, наприклад, стосується військової логістики, повідомляють в українському МЗС.

Очільник НАТО 22 вересня в Києві планує зустрітися зі спікером Верховної Ради Володимиром Гройсманом та взяти участь у засіданні РНБО.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG