Доступність посилання

ТОП новини

Капелани допомагають солдатам не втомитися любити – священик


У Києві презентували документальний фільм про капеланів на війні

У Києві презентували документальну стрічку «Капелани» про чотирьох військових священиків у зоні АТО. Вони благословляють на бій, сповідують під обстрілами, вінчають просто на передовій, але найголовніше – допомагають солдатам зберегти людську гідність. Адже найголовніше на війні, кажуть герої фільму, – не втратити любов до тих, кого захищаєш.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Священик УГКЦ отець Андрій Зелінський, один із героїв стрічки «Капелани», у військовому капеланстві вже близько десяти років. На війну, у Слов’янськ, вперше вирушив у червні минулого року. Пригадує, що це був час ейфорії – місто саме визволяли. Потім був Краматорськ, а на Різдво – Піски.

На війні захисника від убивці відрізняє мотивація, каже священик. Завдання капелана не дозволити солдату перетнути цю межу.

«Основна ідейна функція українського солдата сьогодні – це любити. Так, зі зброєю в руках, але любити усіх тих, хто лишається за спиною. Рідних, близьких, друзів, знайомих – усе те, що ми називаємо країною, зрештою. А отже, функція військового капелана – це допомогти українському військовому не втомитися любити», – пояснює Андрій Зелінський.

Пригадую, що писав тоді на Facebook: «Якби ви знали, як мені важко жити з вами, коли доводиться помирати з ними
Андрій Зелінський

Капеланам і самим потрібна підтримка – її надають молитви.

«Війна завжди – проти людської гідності. Військовий капелан має відстояти цю гідність у хаосі війни. Після повернення з Дебальцева був час, коли загинуло дуже багато друзів одночасно. Пригадую, що писав тоді на Facebook: «Якби ви знали, як мені важко жити з вами, коли доводиться помирати з ними», – каже капелан.

Зелінський розповідає, що на війні у бійців часом відбувається кардинальна переоцінка цінностей. Дехто з атеїстів починає молитися. Священик каже, що сам разючих змін від цього досвіду не переживає. Однак зізнається: після обстрілів на світ дивишся зовсім інакше.

Відмовились знімати капелана, який тримав зброю

На війні немає конфесійних суперечок, каже Андрій Зелінський. Наприклад, на фронті також працюють представники мусульман. Утім, капеланство продовжується також у тилу – це реабілітація поранених та підтримка родин загиблих.

Окрім історії Андрія Зелінського, до фільму «Капелани» потрапили новели ще про трьох священнослужителів УГКЦ. Однак це не збірний образ, зауважує режисер стрічки, випускник Школи журналістики Українського католицького університету Валентин Дігтяренко. Насправді в усіх героїв дещо різне ставлення до людини на війні. Капеланів для фільму шукав кілька місяців. Одного з них відмовився знімати, коли дізнався, що той тримав у руках зброю.

Ми багато чуємо наших солдатів, політиків і навіть, хто говорить з іншого боку. Капелани великою мірою беруть участь у цій війні. Але їхній голос лишається непочутим
Валентин Дігтяренко

Режисер каже: священики на війні роблять невидиму для більшості роботу. «Ми багато чуємо наших солдатів, політиків і навіть, хто говорить з іншого боку. Капелани великою мірою беруть участь у цій війні. Але їхній голос лишається непочутим», – каже Валентин Дігтяренко.

Бюджет «Капеланів» 300 тисяч гривень, а робота над фільмом тривала близько року, розповідає продюсер Павло Казанцев. Операторська робота була напруженою, каже він: «Два кадри із зони АТО ми знімали три тижні».

Окрім Києва, «Капелани» з’являться у прокаті на початку жовтня ще у трьох містах: Львові, Тернополі та Івано-Франківську.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG