Доступність посилання

ТОП новини

Переговори у Мінську завершилися без домовленостей – Сайдік


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Спеціальний представник ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартін Сайдік заявляє, що проведення «виборів» на територіях підконтрольних угрупованням «ДНР» і «ЛНР» 18 жовтня і 1 листопада викликає розчарування.

«Спочатку у політичній підгрупі планувалося обговорити питання щодо проведення «місцевих виборів» 21 лютого, проте під час обговорення з’ясувалося, що «вибори» у «ДНР» і «ЛНР» пройдуть 18 жовтня та 1 листопада. Цей факт суперечить мінським домовленостям і не може не викликати розчарування», – сказав Сайдік у вівторок, 22 вересня, після засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську за участю представників сепаратистів, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що під час переговорів не вдалося домовитися про відведення танків і озброєнь калібром менше 100 міліметрів від лінії розмежування на Донбасі.

«Після майже семи годин переговорів сторони поки не досягли згоди щодо цього питання», – зазначив Мартін Сайдік.

Речниця екс-президента України, представника Києва на переговорах Леоніда Кучми Дарія Оліфер повідомила, що у середу, 23 вересня, підгрупа з політичних питань продовжить своє засідання у Мінську. А у п’ятницю, 25 вересня, відбудеться відеоконференція учасників Тристоронньої контактної групи за участю представників сепаратистів.

Представники угруповання «ДНР» також підтвердили, що підгрупа з політичних питань продовжить роботу завтра.

Темою сьогоднішніх переговорів у Мінську знову була розробка і парафування угоди про відведення від лінії зіткнення озброєння калібру менш як 100 міліметрів, а також танків.

Також, як заявляла уповноважена президента України зі врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, представники України на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську планували вимагати скасувати «вибори» на окупованих територіях Донбасу.

Раніше у вівторок представник угруповання «ЛНР» на переговорах у Мінську Владислав Дейнего заявив про можливість відкладення «виборів» на контрольованих бойовиками територіях – на 21 лютого 2016 року. Проте згодом представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін заявив, що пропозиція про проведення «місцевих виборів» 21 лютого стосується наступного етапу «виборчого процесу» на Донбасі, а перший етап їхніх «виборів» все-таки відбудеться 18 жовтня.

Україна неодноразово застерігала сепаратистів від проведення будь-яких «виборів» на окупованих територіях, називаючи це зривом Мінських домовленостей. Згідно з Мінськими угодами, вибори на цих територіях можуть відбутися лише згідно з українським законодавством.

XS
SM
MD
LG